Hopp til innhold

Bø innførte takeaway-forbud hjemme: – Jeg tror de angrer litt noen ganger

Bø-brødrene har tatt ekstreme grep for å unngå smitte før OL, men det har også familiene deres gjort. Tarjei Bø forstår godt om forloveden tenker at hun har valgt feil.

Gita og Tarjei

SAMME DRØM: Tarjei Bø og Gita Simonsen har begge vært villig til å ofre mye for skiskytterkarrieren.

Foto: Privat

– Det var rett og slett en drøm som gikk i oppfyllelse å se Tarjei ta medalje i dag. Jeg hulket som en unge, sier Bøs forlovede Gita Simonsen til NRK.

Hun har akkurat sett Tarjei ta sin første individuelle OL-medalje, en bronse på sprinten. Lillebror Johannes Thingnes Bø tok gullet. Planen, målet og drømmen er blitt virkelig.

Men det har de også ofret litt ekstra for de siste to årene.

For det er ikke mange sesonger Tarjei Bø har klart å holde seg frisk gjennom vinteren. Og under pandemien har han tatt smittevern «til nye høyder», og at denne sesongen er viktigere enn noen annen, har også samboeren virkelig fått kjenne på.

– Jeg har ikke engang fått lov til å kjøpe takeaway-mat. Og hvis jeg skal ha noe på bensinstasjonen må det være mat pakket inn i plast. Men nå som han har kommet seg til OL kan jeg endelig kose meg med det igjen, forteller Simonsen og flirer.

Les også Bø-brødrene tok gull og bronse – mener dette overgår alt

Tok sønnen ut av barnehagen

Hun har droppet julebord og familiekos, og vært ekstremt forsiktig for å unngå å bli syk i forkant av kjærestens siste OL.

Simonsen påpeker riktignok at Johannes Thingnes Bøs kone, Hedda Dæhli Bø, har levd enda strengere. Hun har ikke vært fysisk på jobb siden november og frem til ektemannen dro til Beijing, og sønnen deres Gustav har heller ikke vært i barnehagen den samme perioden.

Sånn som smitten er i Norge nå, om vi ikke hadde tatt hensyn, så er det ikke sikkert jeg hadde stått på startstreken her. Det er en kjedelig konsekvens for dem og en bra konsekvens for meg, som gjør at jeg kan få konkurrert her, sier Thingnes Bø.

Hedda og Johannes

STØTTER: Johannes Thingnes Bø og kona Hedda Dæhli Bø under VM i Östersund i 2019.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi er ikke de kuleste partnerne. De valgte nok feil, jeg tror de angrer litt av og til, sier Tarjei Bø til NRK.

– Jeg angrer i alle fall ikke på valg av partner. Han er en fin fyr å leve med, selv om det er litt ekstra strengt, svarer Simonsen.

– En mørk sky

Hun vet også godt hvor vanskelig det har vært for ham å få store deler av oppkjøring og sesong ødelagt av sykdom tidligere år. Både før OL i Sochi og før OL i Pyeongchang ble Bø syk. 33-åring har vært klar på at han ville gjøre alt han kunne for å kjempe om individuell medalje.

– Det har jo vært en mørk sky som har hengt over ham det der, at han har vært mye syk, så da lever jeg gjerne litt strengt. Vi er et lag, og hans drøm er min drøm. Han ofrer og jeg ofrer, sier Simonsen til NRK – før sprintbronsen.

Det har vært ekstreme tiltak denne sesongen, men samtidig ikke helt ulikt fra tidligere sesonger, forklarer paret.

– Covid har jo nesten vært en befrielse for oss idrettsutøvere, fordi det er mye lettere for andre å forstå de rutinene vi har, sier Bø, før Simonsen supplerer:

– Jeg er veldig enig. Det er nesten umulig for folk å forstå hvor farlig det er med en liten forkjølelse. Det er vanskelig for vanlige folk å tenke at om du kjenner det litt i halsen er du syk, og skal ikke komme tett på. Men nå er folk mer forsiktige.

Bø-familien

HEIAGJENG: Kjærestene og mamma Aslaug og pappa Klemet er ofte med på konkurranse og mesterskap.

Foto: Lise Åserud / NTB

Ble smittet

Da Bø reiste på verdenscup i Tyskland etter nyttår, og ikke skulle hjem igjen før etter OL, ba han samboeren leve mer som vanlig.

– Da sa jeg bare til Gita at nå kan du bare kose deg. Møt alle du vil, ta deg en fest. Hun fikk covid, sier Bø og ler.

Det får henne til å fyre tilbake:

– Jeg har ikke vært på fest! Jeg har jo bare vært på hotellrom og jobbet med håndball under strenge smittevernregler, sier hun, og sikter til jobben som reporter under håndball-EM.

Stolt familie

Da de to medaljene var sikret, snappet TV-kameraene opp de to brødrene i varmeboden ved stadion som snakket med familien på telefon.

– Det er hyggelig å dele et øyeblikk så kort tid etterpå, spesielt når det ble en familieopplevelse som i dag når to brødre vinner medalje. Alt blir litt større, forteller Thingnes Bø.

Brødrene Bø

ØYEBLIKK: Gullvinner Johannes Thingnes Bø applauderer når storebror Tarjei Bø gå på pallen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg er så stolt av hva Tarjei får til. Han har jobbet så hardt for dette øyeblikket, og stått i så mange veikryss, men alltid valgt å fortsette og gi alt. Det er en lettelse å vite at han har oppnådd sitt store mål, og jeg vet at jeg får hjem en roligere Tarjei. Endelig skulle han lykkes også individuelt i et OL, og det med lillebror på pallen, sier Gita Simonsen til NRK.

– Det er et øyeblikk vi aldri kommer til å glemme, legger hun til.

  • Herrenes jaktstart hører du på NRK Sport søndag kl. 11.45.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal