NRK Meny
Normal

Bø sterkere med ny trening: – Jeg var skikkelig dårlig før

ØSTERSUND (NRK.no): Da Tarjei Bø ble fragått i de letteste partiene av løypa, bestemte han seg for å prøve noe nytt. Nå herjer han i styrkeøvelser han før var sjanseløs i.

Tarjei Bø

– Jeg har vunnet skirenn i årevis uten denne trenningen, men det handler hele tiden om å ta de siste skrittene videre, sier Tarjei Bø om den nye typen styrketrening.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I sommer og høst har skiskytteren tilbragt mye tid på Olympiatoppen i Oslo hvor han har tatt i bruk helt nye øvelser for å bli sterkere, først og fremst i stabiliseringsmuskulaturen rundt mage og rygg.

– Til å begynne med hadde jeg ingen sjanse til å klare øvelsene, jeg var drit dårlig, men i høst klarte jeg øvelsene lett som bare det.

– Jeg har hatt stor fremgang og blitt sterkere, sier Bø til NRK.no.

Slynge og strikk

Enkelt sagt så skal denne nye typen styrketrening sørge for at løperen får mest mulig valuta for kreftene. Kraften skal gå gjennom kroppen og ut i skiene i stedet for ut i lufta.

Til denne type trening bruker man ofte slynge og strikk i stedet for tradisjonelle vekter.

Martin Johnsrud Sundby

Emil Hegle Svendse mener langrennsløper Martin Johnsrud Sundby er en av dem som har trent mest og best styrke på stabiliseringsmuskulaturen - og fått betalt for det.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fremskritt på rulleski

Bø fikk mye av fjorårssesingen ødelagt av sykdom og er meget klar på å vise seg frem i OL-sesongen som starter med verdenscuprennene i Østersund denne uken.

Bø sier han allerede har merket at styrketreningen har gjort ham til en bedre skiløper.

– Det var fremskritt allerede på rulleski i høst. Jeg går rett og slett bedre på ski nå enn før. Dersom jeg får en form på toppen av dette blir det bra, sier Bø og tenker på at formtoppen skal komme under OL i februar.

– Ikke lett å se

En av dem 25-åringen sier han ble fragått av i lett terreng er lag- og romkamerat Emil Hegle Svendsen.

Til NRK.no forteller Svendsen at han startet med slik styrketrening, som Bø nå satser på, for noen år siden. Men selv om han fra naturens side er sterk har også Hegle Svendsen prioritert dette foran OL-sesongen.

– Det er ikke så lett å se for publikum hjemme, men det er sånne ting vi selv merker godt. Allerede på Sjusjøen merket jeg at det går riktig vei, sier Hegle Svendsen.

28-åringen vant sprinten under den nasjonale åpningen på Sjusjøen for to uker siden.

Trekker frem Johnsrud Sundby

Skiskytteren trekker frem langrennskollega og OL-håp Martin Johnsrud Sundby som en foregangsmann innen denne formen for styrketrening.

– Sundby er kjanskje den som har gjort den beste jobben på dette innen langrenn og han har utviklet seg veldig de siste årene.

Tarjei Bø understreker at det inn mot OL handler om å bli bedre på alt.

– Jeg har vunnet skirenn i årevis uten denne trenningen, men det handler hele tiden om å ta de siste skrittene videre, sier Bø.

Siste nytt

 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Mbappé kåret til beste unge spiller

  Kylian Mbappé fikk prisen som VMs beste unge spiller. 19-åringen vinner prisen etter fire scoringer i mesterskapet for verdensmester Frankrike. Den siste kom i finalen, da han satte inn 4-1-scoringen.

  Mbappe
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal