Bø-brødrene måtte gi seg selv «sjakkforbud»: – Vi ble helt utmattet

Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø ble så opphengt i sjakk og Magnus Carlsen at det gikk utover prestasjonene på skiskytterarenaen. Etter hvert innså de sjakkglade brødrene at de måtte ta grep.

Bø-brødrene med Magnus Carlsen innfelt

SJAKKENTUSIASTER: Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Tarjei Bø ble i overkant opphengt i sjakk-VM og Magnus Carlsen.

Foto: NTB/NRK

Som så mange ganger tidligere har skiskytterne sesongen i svenske Östersund. Men for Bø-brødrene er det ikke utelukkende minner om skiskyting de har herfra.

– Jeg forbinder Östersund med Magnus Carlsen. Alltid når vi er her så setter han i gang med VM, sier Tarjei Bø.

Tarjei Bø gjør åpningstrekket

ÅPNINGSTREKK: Tarjei Bø viser et åpningstrekk i sjakk under intervju med NRK.

Foto: Thomas Hagajore Fosse / NRK

Ble utladet før skiskytterrenn

Og det er tilfellet denne gangen også. Carlsen er godt i gang med VM i langsjakk i Dubai der han møter Jan Nepomnjasjtsjij over 14 partier. Et VM Bø bevisst prøver å unngå.

– Det første året Carlsen spilte VM så spilte jeg så mye sjakk at jeg var helt utladet. Jeg var helt utmattet da konkurransen kom. Hjernen var stappfull av trekk! Så jeg klarte ikke å prestere, sier Bø.

Det samme gjaldt lillebroren. I 2013, da Carlsen spilte sitt første VM i langsjakk, var Johannes Thingnes Bø ny på landslaget og bitt av den samme sjakkbasillen som resten av lagkameratene.

Han forteller at skiskytternes forhold til Magnus Carlsen er preget av «skrekkblandet fryd» ettersom VM alltid treffer på samme tid som sesongåpningen deres.

– Den sjakkbonanzaen som kom over Norge for noen år siden slo oss helt ut. Vi var ikke opplagte til skirenn fordi vi spilte sjakk hele døgnet. Vi fulgte med på alle partiene, forteller Thingnes Bø.

Norway's Carlsen plays against India's Anand during the FIDE World Chess Championship in Chennai

FØRSTE LANGSJAKK-VM: Spilte Magnus Carlsen i 2013 mot Vishy Anand. Nordmannen gikk seirende ut.

Foto: Babu / Reuters

Tror sjakkfeberen påvirket prestasjonene

Storebror Bø er helt sikker på at sjakkfeberen påvirket prestasjonene på skiskytterarenaen.

– Vi tenkte så masse og vi spilte ikke lynsjakk, vi spilte langparti. Vi konkurrerte og det var om å gjøre og vinne. Vi tenkte oss grønne!

– Så Carlsen må få litt av skylda for at ikke du presterte enda bedre da?

– Ja, de fire årene der jeg ikke vant, de setter jeg på Carlsen, sier Bø litt fleipete.

Måtte legge sjakken til side

Men spøk til side, sjakkfeberen i det norske landslaget var på et tidspunkt så heftig at Bø-brødrene bestemte seg for å ta grep.

– Jeg var helt utmattet. Jeg har sluttet å spille sjakk på sesongåpningen for å prestere, sier Bø.

– Vi har bestemt oss for å legge det litt til side og se på det midtukes når det ikke er konkurranse i stedet, legger Thingnes Bø til.

Bø-brødrene på standplass

RUTINERTE: Bø-brødrene har vært på landslaget sammen siden 2013.

Foto: Geir Olsen / NTB

Etter verdenscupåpningen i helgen, da Tarjei Bø ble nummer to på normaldistansen og nummer tolv på sprinten, fikk han spørsmål om han hadde klart å holde seg unna sjakk-VM:

Ja, så det har vært en god konkurransehelg der jeg har hatt overskudd til å prestere. Det har vært lite sjakk, kanskje legger vi inn litt i kveld, når det er fire dager til neste konkurranse.

 • Se verdenscup sprint for menn og kvinner, torsdag fra kl. 13.35 på NRK 1 og NRK TV

Siste nytt

 • Kristoffersen i tet - Solevåg på tredje

  Henrik Kristoffersen (27) leder etter første omgang av verdenscupslalåmen i sveitsiske Wengen. To hakk bak følger Sebastian Foss Solevåg.

  Kristoffersen gjorde ingen større feil, og da var 27-åringen best av dem alle fra startnummer én.

  Østerrikeren Manuel Feller var den eneste med tilnærmet samme fart som nordmannen. Feller på 2.-plass har 11 hundredeler opp til Kristoffersen foran finaleomgangen senere søndag.

  – Stabilt bra. Jeg gjør av det riktige som vi har jobbet med den siste uken. Jeg er ikke helt fornøyd, og jeg kunne ha sluppet på litt mer før den første flaten og i bunnen av det siste henget. Men når du leder, må du kunne si at det var bra, sier Kristoffersen til NRK.

 • Djokovic får ikke spille Australian Open

  Den føderale domstolen i Australia opprettholder avgjørelsen om å kansellere den uvaksinerte tennisspillerens visum til Australia. Det melder flere nyhetsbyråer. Australian Open starter i morgen, og serberen får dermed ikke delta.

  Novak Djokovic var søndag i et rettsmøte og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

  Tennisstjernen ble stoppet ved ankomst til Australia for nesten to uker siden. Dagen etter ble serberens visum annullert. Nå opprettholdes denne avgjørelsen.

 • Spansk cupkamp stoppet etter skandalescener

  Den spanske cupkampen i fotball mellom byrivalene Betis og Sevilla ble stoppet etter at en gjenstand kastet fra tribunen traff gjestenes Joan Jordán i hodet.

  Den avlange gjenstanden traff Jordán mens Betis holdt på å feire Nabil Fekirs utligning direkte på hjørnespark i det 39. minutt. Noen minutter tidligere hadde Papu Gómez scoret for Sevilla.

  Jordán, som er midtbaneanker i Sevilla-laget, falt om og holdt seg til hodet. Han ble hjulpet på beina og støttet ut av banen. Rett etter ga dommeren beskjed om at begge lag skulle gå i garderoben.

  Det er uklart om kampen vil bli satt i gang igjen.

  Sevilla-derbyet er kjent som Spanias heteste byderby, og det har vært stygge scener også tidligere. I 2007 fikk Sevilla-trener Juande Ramos en flaske i hodet, kastet av en Betis-tilhenger.

  Fekir slo an tonen for lørdagens oppgjør da han sekunder etter avspark stemplet Gómez på foten. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal