Hopp til innhold

Bø-brødrene måtte gi seg selv «sjakkforbud»: – Vi ble helt utmattet

Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø ble så opphengt i sjakk og Magnus Carlsen at det gikk utover prestasjonene på skiskytterarenaen. Etter hvert innså de sjakkglade brødrene at de måtte ta grep.

Bø-brødrene med Magnus Carlsen innfelt

SJAKKENTUSIASTER: Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Tarjei Bø ble i overkant opphengt i sjakk-VM og Magnus Carlsen.

Foto: NTB/NRK

Som så mange ganger tidligere har skiskytterne sesongen i svenske Östersund. Men for Bø-brødrene er det ikke utelukkende minner om skiskyting de har herfra.

– Jeg forbinder Östersund med Magnus Carlsen. Alltid når vi er her så setter han i gang med VM, sier Tarjei Bø.

Tarjei Bø gjør åpningstrekket

ÅPNINGSTREKK: Tarjei Bø viser et åpningstrekk i sjakk under intervju med NRK.

Foto: Thomas Hagajore Fosse / NRK

Ble utladet før skiskytterrenn

Og det er tilfellet denne gangen også. Carlsen er godt i gang med VM i langsjakk i Dubai der han møter Jan Nepomnjasjtsjij over 14 partier. Et VM Bø bevisst prøver å unngå.

– Det første året Carlsen spilte VM så spilte jeg så mye sjakk at jeg var helt utladet. Jeg var helt utmattet da konkurransen kom. Hjernen var stappfull av trekk! Så jeg klarte ikke å prestere, sier Bø.

Det samme gjaldt lillebroren. I 2013, da Carlsen spilte sitt første VM i langsjakk, var Johannes Thingnes Bø ny på landslaget og bitt av den samme sjakkbasillen som resten av lagkameratene.

Han forteller at skiskytternes forhold til Magnus Carlsen er preget av «skrekkblandet fryd» ettersom VM alltid treffer på samme tid som sesongåpningen deres.

– Den sjakkbonanzaen som kom over Norge for noen år siden slo oss helt ut. Vi var ikke opplagte til skirenn fordi vi spilte sjakk hele døgnet. Vi fulgte med på alle partiene, forteller Thingnes Bø.

Norway's Carlsen plays against India's Anand during the FIDE World Chess Championship in Chennai

FØRSTE LANGSJAKK-VM: Spilte Magnus Carlsen i 2013 mot Vishy Anand. Nordmannen gikk seirende ut.

Foto: Babu / Reuters

Tror sjakkfeberen påvirket prestasjonene

Storebror Bø er helt sikker på at sjakkfeberen påvirket prestasjonene på skiskytterarenaen.

– Vi tenkte så masse og vi spilte ikke lynsjakk, vi spilte langparti. Vi konkurrerte og det var om å gjøre og vinne. Vi tenkte oss grønne!

– Så Carlsen må få litt av skylda for at ikke du presterte enda bedre da?

– Ja, de fire årene der jeg ikke vant, de setter jeg på Carlsen, sier Bø litt fleipete.

Måtte legge sjakken til side

Men spøk til side, sjakkfeberen i det norske landslaget var på et tidspunkt så heftig at Bø-brødrene bestemte seg for å ta grep.

– Jeg var helt utmattet. Jeg har sluttet å spille sjakk på sesongåpningen for å prestere, sier Bø.

– Vi har bestemt oss for å legge det litt til side og se på det midtukes når det ikke er konkurranse i stedet, legger Thingnes Bø til.

Bø-brødrene på standplass

RUTINERTE: Bø-brødrene har vært på landslaget sammen siden 2013.

Foto: Geir Olsen / NTB

Etter verdenscupåpningen i helgen, da Tarjei Bø ble nummer to på normaldistansen og nummer tolv på sprinten, fikk han spørsmål om han hadde klart å holde seg unna sjakk-VM:

Ja, så det har vært en god konkurransehelg der jeg har hatt overskudd til å prestere. Det har vært lite sjakk, kanskje legger vi inn litt i kveld, når det er fire dager til neste konkurranse.

 • Se verdenscup sprint for menn og kvinner, torsdag fra kl. 13.35 på NRK 1 og NRK TV

Siste nytt

 • LeBron James nærmer seg NBA-rekord

  LeBron James (38) sto for 28 poeng og ti målgivende da Los Angeles Lakers vant tirsdag. Han er nå kun 89 poeng fra å bli ligaens mestscorende gjennom tidene.

  Tirsdagens møte mellom basketballgigantene Lakers og New York Knicks ble en meget jevn affære. Lagene fulgte hverandre tett og tvang kampen ut i forlengning. Til slutt var det gjestene fra California som stakk av med seieren 129-123.

  Han er kun 88 poeng bak scoringsrekorden i NBAs grunnspill. Rekorden har stått siden Kareem Abdul-Jabbar valgte å legge skoene på hylla i 1989. (NTB)

  NBA: Los Angeles Lakers at New York Knicks
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Inter til semifinale i cupen

  Matteo Darmian scoret kampens eneste mål da Inter tok seg til semifinale i den italienske cupen tirsdag kveld.

  Motstander Atalanta kom til kampen i strålende form, men klarte aldri å sette Inter ordentlig på prøve. Dermed fortsetter jakten på nok en Coppa Italia-tittel for Inter. De er regjerende mestere.

  Onsdag og torsdag spilles de resterende kvartfinalene. Fiorentina - Torino og Roma - Cremonese spilles i dag, mens Juventus - Lazio sparkes i gang torsdag kveld.

  Coppa Italia - Quarter Final - Inter Milan v Atalanta
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters
 • Blackburn Rovers videre i cupen

  Blackburn Rovers tirsdag gikk seirende ut av omkampen i FA-cupen mot Birmingham City. Nå venter Premier League-motstand i neste runde.

  Leicester City blir Blackburns motstander i den femte runden av FA-cupen.

  Det måtte ekstraomganger og et selvmål til for å sende Blackburn videre. Birminghams Auston Trusty, på lån fra Arsenal, satte ballen i eget nett i det 100. minutt, og dermed er Blackburn videre.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Barrington Coombs / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste