NRK Meny
Normal

The decision is… vanskelig å forstå

Vinter-OL i 2018 blir neppe noen folkefest.

Fra VM i Skiskyting i 2009

Snømangelen var prekær under VM i skiskyting i Pyeongchang i 2009.

Foto: Koji Sasahara / AP

Andreas Stabrun Smith blogger
Foto: NRK
Pyeongchang

Deltagerne gikk i slaps og vann i løypene under VM i 2009.

Foto: Koji Sasahara / AP
Hoppbakkene i Pyeongchang

Hoppbakkene som er bygget i Pyeongchang.

Foto: Koji Sasahara / AP

I 2009 ble VM i skiskyting arrangert i Pyeongchang. Det ble minneverdige dager, med fire gull til Ole Einar Bjørndalen.

Det ble også en minnerik tur for oss som var der og fulgte mesterskapet. Mest fordi det var et sånt sted du aldri hadde reist til om ikke det var for at du skulle jobbe der.

Vi i NRK var, sammen med en del andre TV-selskaper, innlosjert på et stort hotell midt ute på et jorde.

Vi kalte hotellet bare for "the Shining" etter Stanley Kubricks film med Jack Nicholson i en skummel hovedrolle. Standarden var grei nok, men beliggenheten var faktisk til å grøsse av.

Et par daler og noen jorder

Pyeongchang er et område nord i Sør-Korea som består av et par daler og noen store jorder. Det skjer rett og slett ingenting der. De har riktignok et alpinanlegg og en golfbane.

Oppå golfbanen går skiløypene for langrenn og skiskyting. Og ved siden av har de allerede bygget to hoppbakker som knapt er i bruk. Koreanerne har satset på OL i mange år og nå har de endelig fått betalt.

Det er forståelig at OL skal arrangeres i ulike verdensdeler. Sist gang Asia hadde vinter-OL var i Nagano i 1998.

Derfor er det ikke så rart at lekene i 2018 skal arrangeres i Sør-Korea. Antageligvis er det bra for utberedelsen av vintersport i denne delen av verden.

Video: Hvordan blir OL i Pyeongchang?

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 2ec933c4-ecf6-4393-909c-13eae2835947.gif

Se min kollega Christian Nitschke Smiths tanker om hvordan OL i Pyeongchang blir.

Vancouver-OLs største stjerne

Kim Yu-na ankommer Sør-Korea

Kim Yu-na ble tatt i mot som en folkehelt da hun kom hjem til Sør-Korea etter OL i fjor.

Foto: Jung Yeon-je / Scanpix/AFP
Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med tre av gullmedaljene han vant i Pyeongchang.

Foto: KIM JAE-HWAN / AFP

Sør-Korea er en stor nasjon innen skøytesport. Den aller største ikke-canadiske stjernen under Vancouver-OL var den da 19 år gamle kunstløperen Kim Yu-Na.

Hun var også en viktig ambassadør for å sikre at Pyeongchang fikk lekene i 2018. Så gjenstår det å se om hun holder egen karriere gående helt til OL på hjemmebane.

Uansett: Det er helt sikkert at kunstløp og kortbaneløp på skøyter blir populært i 2018. Og det er helt sikkert at i disse grenene vil hjemmenasjonen satse alt på å være best.

Politisk kan det også være positivt at Pyoengchang skal arrangere OL. Ikke langt unna er nemlig grensen til Nord-Korea. Et OL kan være en brobygger for et bedre klima mellom nord og sør, og det snakkes allerede om at de to nasjonene skal gå under samme flagg under åpningsseremonien. Men det finnes vel ingen garanti for at Nord-Koreas leder Kim Jong-Il, eller hans etterfølger, synes dette er en god idé akkurat i 2018.

«Norske» løyper

Når det gjelder de "norske" grenene, er det mer grunn til bekymring. Under VM i skiskyting i 2009 var det knapt tilskuere på tribunen.

Og de som var der var stort sett hentet inn for at det ikke skulle være helt tomt. Det blir vel noen flere skuelystne under et OL, men jeg tviler på om det blir noen folkefest.

Ole Einar Bjørndalen tok sine fire gull på kunstsnø. Det var ikke veldig vinterstemning i februar 2009. Jeg håper for arrangøren sin del at det blir hvitt og fint i 2018.

Et OL uten folk og uten snø ville vært nitrist. Og slik kan det fort bli. IOC kan ikke ha tenkt mye på forholdene under skiskytter-VM da de tok sin avgjørelse.

Slik sett hadde München vært et mye bedre valg. Men nå blir det nå en gang O L i Pyeongchang. De kommer helt sikkert til å få det til.

Uten tilskuere, men med mange norske gull. Det har nemlig aldri vært noen løyper som har passet de norske skiskytterne bedre. Det er da noe.

Hva mener du om Pyeongchang som OL-arrangør? Diskutér!

Siste nytt

 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norges J19-lag til semifinale

  Norges J19-lag tok seg til semifinale i EM-sluttspillet med å ta sin annen seier i gruppespillet. Lørdag ble Frankrike slått 1-0. Sophie Haug scoret Norges eneste mål.

  UEFA European kvinner U-19
  Foto: Urs Flueeler/keystone / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale