
- Skuffende, sier Norges hovedleder Mette Berg. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Scanpix)
- Vi er skuffet over avgjørelsen, og ønsker at lekene skal være mest mulig rettferdig. Under de paralympiske sommerlekene i Sydney for to år siden ble 11 utøvere dopingtatt. For oss er det viktig at alle midler settes inn for å avsløre juks også blant funksjonshemmede idrettsutøvere, sier leder for den norske paralympics-troppen Mette Berg til NTB.
Brev
Sist lørdag sendte Norge en innstendig oppfordring til Den Internasjonale paralympicskomiteen om å gjennomføre utvidede dopingtester under lekene der første øvelse starter fredag.
- Med bakgrunn i dopingskandalene under OL og sist vinter i Lahtis-VM, argumenterte vi for å ta både urin- og blodprøver. Videre oppfordret vi til utstrakt bruk av tilfeldige og overraskende tester, sier medisinsk ansvarlig i den norske paralympicstroppen, Herlof Harstad.
Regler og penger
I et møte tirsdag avviste komiteen å ta blodprøver. Ifølge Harstad er det ikke helt sikkert at alle medaljevinnere pluss noen tilfeldig utvalgte må avlevere urinprøver.
Avslaget begrunnes delvis i at den paralympiske bevegelsen ikke har hjemmel i sitt eget regelverk til en utvidet testing.
- Men den mer begrensede testingen er også økonomisk betinget. Dette sier meg at regelverket må endres. Vi vil i løpet av disse lekene søke å samle støtte fra andre nasjoner for vårt syn, sier Herlof Harstad til NTB.