Hopp til innhold

Blir første kvinnelige og åpent homofile trener i Super Bowl: – Håper det kan åpne dører

San Francisco 49ers-trener Katie Sowers skriver historie når hun står på sidelinjen under Super Bowl.

Katie Sowers følger med mens spillerne varmer opp før kampen mellom San Francisco 49ers og Los Angeles Chargers.

FOLK MÅ TRO PÅ DEG: – Hvis du ikke oppfattes som autentisk, er det ingen som vil tro på deg, sier Super Bowl-klare Katie Sowers i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

Foto: Lachlan Cunningham / AFP

«En dag håper jeg å være en del av et skikkelig lag i amerikansk fotball».

Katie Sowers var bare en liten jente første gang hun skrev om drømmen hun bar på, at hun en dag skulle bli del av et NFL-lag.

Høsten 2017 ble hun bare den andre kvinnen i historien til å bli ansatt på heltid av et NFL-lag, da hun ble assistenten til San Francisco 49ers' offensive koordinator, som tegner opp ulike angrep som laget kan benytte seg av når det har ballen.

Søndag 2. februar blir Sowers den første kvinnelige og åpent homofile treneren i Super Bowl.

– Jeg ser på det som veldig, veldig positivt, sier Viasports NFL-ekspert Arnstein Friling til NRK.

– Det er veldig bra for henne, og en helt naturlig utvikling.

Spilte med tvillingsøsteren

Sowers er hovedpersonen i en reklamefilm som for tiden ruller over mange amerikanske TV-skjermer.

– Jeg er ikke her bare fordi jeg er kvinne. Jeg er her for å hjelpe laget med å vinne, sier Sowers i reklamefilmen, hvor hun jobber med 49ers' «wide receivers», som skal være pasningsalternativer for lagets quarterback.

San Francisco 49ers-spillere feirer etter en touchdown i kampen mot Green Bay Packers.

HOPPENDE GLADE: San Francisco 49ers møter Kansas City Chiefs i Super Bowl søndag 2. februar.

Foto: Usa Today Sports / Reuters

Da hun og tvillingsøsteren Liz spilte i hagen under oppveksten i Hesston i delstaten Kansas, drømte Sowers om å spille for Dallas Cowboys.

Etter college prøvespilte hun for West Michigan Mayhem i det som er en av tre ligaer for kvinner.

Stort lenger unna NFL er det vanskelig å komme. Mens de beste NFL-spillerne kan tjene over 100 millioner på bare ett år, er det ingen kvinner som tjener så mye som en krone på å spille.

– Fordi det kvinnelige miljøet i amerikansk fotball er så lite er kvinner dermed i en helt annen posisjon når de skal opparbeide seg kompetanse i et forsøk på å bli trener. Det ville vært mye lettere i mange andre sporter, sier Friling.

– Fortsett å presse deg selv

På samme tid begynte Sowers å trene et basketlag. En av spillerne på laget var datter av Scott Pioli, som skulle bli assisterende daglig leder for NFL-laget Atlanta Falcons.

Pioli ble hennes vei inn i NFL.

Før 2016/17-sesongen fikk hun jobbe med Atlanta Falcons' wide receivers. Da var Kyle Shanahan lagets offensive koordinator.

Da han etter sesongen ble ansatt av 49ers, ville han ha Sowers med i trenerteamet. Hun fikk tilbud om en heltidsstilling, og takket ja til det.

Nå er hun klar for Super Bowl.

NFL: Super Bowl LIII-Host Committee Handoff Ceremony

SPILLES I MIAMI: Den 54. utgaven av Super Bowl spilles i Miami søndag 2. februar.

Foto: Kirby Lee / Reuters

– Jeg tror og håper at det ikke vil være noe mer oppstyr rundt det enn at folk vil tenke «Jøss, så gøy», og håper dette kan åpne dørene for flere kvinner. Det kommer til å skje, sakte, men sikkert, mener Friling.

Sowers selv er klar på hva hun ville sagt til den lille jenten som drømte om å jobbe med amerikansk fotball.

– Fortsett å presse deg selv. Drømmen din går i oppfyllelse.

Siste nytt

 • Wembstad pådro seg ny kneskade – reiser hjem fra St. Moritz

  Alpinisten Inni Holm Wembstad (23) reiser hjem for videre undersøkelser av kneet etter et uhell under torsdagens utfortrening i St. Moritz.

  Skiforbundet skriver på sine nettsider at Wembstad falt og skadet venstre kne under treningen. Asker-kvinnen ble fraktet til det lokale sykehuset i St. Moritz.

  – Nå setter 23-åringen kursen hjemover i løpet av kort tid for å gjøre en grundigere undersøkelse i samarbeid med det medisinske helseteamet til Norges Skiforbund og Olympiatoppen, skriver skiforbundet videre.

  Også i fjor ødela Wembstad kneet under et verdenscuprenn i St. Moritz. Dermed mistet hun resten av forrige sesong. (NTB)

  Inni Holm Wembstad
  Foto: NTB
 • Verdenscuplederen ute med covid

  Verdenscuplederen, Franziska Preuss, har fått covid. Hun vil derfor ikke stille til start til det andre verdenscuprennet for sesongen, som tar plass i Hochfilzen denne uken.

  Den tyske jenta leder verdenscupen foran franske Lou Jeanmonnot etter tre renn.

  Franziska Preuss
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Per-Mathias Høgmo forlater Häcken

  Den norske trenerveteranen Per-Mathias Høgmo fortsetter trenerkarrieren i Japan. 64-åringen forlater svenske Häcken etter en suksessrik periode i klubben.

  Urawa Red Diamonds ooplyser om ansettelsen i egne mediekanaler. Häcken bekrefter på sin side Høgmos avgang.

  – Jeg føler meg veldig takknemlig over å ha vært med på denne reisen med klubben, sier nordmannen om tiden i Sverige.

  Høgmo forlater Häcken etter europaligakampen borte mot Qarabag førstkommende torsdag.

  – Det er alltid med blandede følelser man starter et nytt kapittel i livet sitt, men samtidig er det et privilegium å kunne forlate klubben i en situasjon der den står sterkere enn noen gang. Det er mange følelser akkurat nå, men jeg føler en enorm glede over å ha vært sammen med alle i Häcken, sier nordmannen.

  Svenske Aftonbladet skrev onsdag at Høgmo hadde gitt Häcken-spillerne beskjed om at han var ferdig i Göteborg-klubben. Der har nordmannen hatt kjempesuksess siden han tok over treneransvaret i 2021. I fjor ble klubben seriemester, mens de denne sesongen avsluttet på en sterk 3.-plass.

  Høgmo har den siste tiden også vært satt i forbindelse med den ledige jobben som svensk landslagssjef.

  Urawa Red Diamonds er regjerende mestre i den asiatiske mesterligaen.

  Høgmo har en fortid som trener for det norske herrelandslaget i fotball, der han i 2015 var nær å ta laget til EM i Frankrike. I 2000 ledet han kvinnelandslaget til OL-gull, og han har også vært innom blant andre Rosenborg, Tromsø og Fredrikstad i løpet av trenerkarrieren.

  (NTB)

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal