Hopp til innhold

Blir første kvinnelige og åpent homofile trener i Super Bowl: – Håper det kan åpne dører

San Francisco 49ers-trener Katie Sowers skriver historie når hun står på sidelinjen under Super Bowl.

Katie Sowers følger med mens spillerne varmer opp før kampen mellom San Francisco 49ers og Los Angeles Chargers.

FOLK MÅ TRO PÅ DEG: – Hvis du ikke oppfattes som autentisk, er det ingen som vil tro på deg, sier Super Bowl-klare Katie Sowers i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

Foto: Lachlan Cunningham / AFP

«En dag håper jeg å være en del av et skikkelig lag i amerikansk fotball».

Katie Sowers var bare en liten jente første gang hun skrev om drømmen hun bar på, at hun en dag skulle bli del av et NFL-lag.

Høsten 2017 ble hun bare den andre kvinnen i historien til å bli ansatt på heltid av et NFL-lag, da hun ble assistenten til San Francisco 49ers' offensive koordinator, som tegner opp ulike angrep som laget kan benytte seg av når det har ballen.

Søndag 2. februar blir Sowers den første kvinnelige og åpent homofile treneren i Super Bowl.

– Jeg ser på det som veldig, veldig positivt, sier Viasports NFL-ekspert Arnstein Friling til NRK.

– Det er veldig bra for henne, og en helt naturlig utvikling.

Spilte med tvillingsøsteren

Sowers er hovedpersonen i en reklamefilm som for tiden ruller over mange amerikanske TV-skjermer.

– Jeg er ikke her bare fordi jeg er kvinne. Jeg er her for å hjelpe laget med å vinne, sier Sowers i reklamefilmen, hvor hun jobber med 49ers' «wide receivers», som skal være pasningsalternativer for lagets quarterback.

San Francisco 49ers-spillere feirer etter en touchdown i kampen mot Green Bay Packers.

HOPPENDE GLADE: San Francisco 49ers møter Kansas City Chiefs i Super Bowl søndag 2. februar.

Foto: Usa Today Sports / Reuters

Da hun og tvillingsøsteren Liz spilte i hagen under oppveksten i Hesston i delstaten Kansas, drømte Sowers om å spille for Dallas Cowboys.

Etter college prøvespilte hun for West Michigan Mayhem i det som er en av tre ligaer for kvinner.

Stort lenger unna NFL er det vanskelig å komme. Mens de beste NFL-spillerne kan tjene over 100 millioner på bare ett år, er det ingen kvinner som tjener så mye som en krone på å spille.

– Fordi det kvinnelige miljøet i amerikansk fotball er så lite er kvinner dermed i en helt annen posisjon når de skal opparbeide seg kompetanse i et forsøk på å bli trener. Det ville vært mye lettere i mange andre sporter, sier Friling.

– Fortsett å presse deg selv

På samme tid begynte Sowers å trene et basketlag. En av spillerne på laget var datter av Scott Pioli, som skulle bli assisterende daglig leder for NFL-laget Atlanta Falcons.

Pioli ble hennes vei inn i NFL.

Før 2016/17-sesongen fikk hun jobbe med Atlanta Falcons' wide receivers. Da var Kyle Shanahan lagets offensive koordinator.

Da han etter sesongen ble ansatt av 49ers, ville han ha Sowers med i trenerteamet. Hun fikk tilbud om en heltidsstilling, og takket ja til det.

Nå er hun klar for Super Bowl.

NFL: Super Bowl LIII-Host Committee Handoff Ceremony

SPILLES I MIAMI: Den 54. utgaven av Super Bowl spilles i Miami søndag 2. februar.

Foto: Kirby Lee / Reuters

– Jeg tror og håper at det ikke vil være noe mer oppstyr rundt det enn at folk vil tenke «Jøss, så gøy», og håper dette kan åpne dørene for flere kvinner. Det kommer til å skje, sakte, men sikkert, mener Friling.

Sowers selv er klar på hva hun ville sagt til den lille jenten som drømte om å jobbe med amerikansk fotball.

– Fortsett å presse deg selv. Drømmen din går i oppfyllelse.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste