Hopp til innhold

Blindheim (25) vil bli den første kvinnelige treneren i Eliteserien

Renate Køppen Blindheim (25) tror det tar tid før en kvinne får hovedansvaret i en eliteserieklubb, men Norges Fotballforbund (NFF) mener tiden er moden.

Renate Blindheim

STORE AMBISJONER: Renate Blindheim ønsker å trene et lag i Eliteserien for menn, men tror det vil ta lang tid før det vil kunne skje.

Foto: NRK

Blindheim var et stort talent og spilte flere U-landskamper for Norge sammen med blant andre Guro Reiten og Caroline Graham Hansen.

Da en skade i foten satte en stopper for spillerkarrieren allerede som 17-åring, bestemte hun seg for å bli trener.

– Det har gjort at jeg får drive med det jeg vil drive med. Jeg synes kanskje det er enda artigere å være trener (enn spiller, journ.anm.), sier Blindheim til NRK.

Blindheim jobber nå med spillerutvikling i Åsane Fotball, hvor hun også deler hovedansvaret for lagets herrelag i fjerdedivisjon.

25-åringen forteller at hun alltid har likt det faglige ved fotballen. Derfor nyter hun også rollen som hovedtrener.

Samtidig kan det by på noen utfordringer.

«Hva er dette?»

Åsane-spiller Andrius Dolzenko forteller at han stusset den aller første gangen han møtte Blindheim.

– Da hun kom i garderoben, tenkte vi: «Hva er dette?» Vi hadde jo aldri sett en kvinnelig trener før. I alle fall ikke jeg, sier Dolzenko.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Blindheim fikk tillit blant spillerne.

– Hun har vist at hun er virkelig, virkelig faglig flink. Det har vi merket det siste året. Vi har hatt en utrolig stor utvikling og forbedring som lag. Det er takket være henne, sier Dolzenko.

Blindheim forteller at hun aldri har opplevd å få noen negative tilbakemeldinger direkte, men hun tror det er tøffere å være fotballtrener for et herrelag som kvinne.

– Jeg tror jeg antageligvis må jobbe litt hardere. Jeg tror at du starter litt på minus som jente, at du kanskje må bli enda flinkere.

– Tror du enkelte tenker du gjør en dårligere jobb nettopp fordi du er kvinne?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror ikke nødvendigvis at man mener noe vondt med det, men at dette er ikke helt normalt, og at det kommer som en følge av det, sier Blindheim.

– Toppklubber har hatt kvinnelige kandidater

Direktør for toppfotball og landslag i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, mener tiden er moden for å få en kvinnelig trener inn på toppnivå på herresiden.

Klaveness

TROR PÅ ENDRING: Lise Klaveness i NFF.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Holdningene er i ferd med å endres. Hvorfor det ikke har skjedd før er nok en kombinasjon av at det har vært få kvinner som har tatt en trenerutdannelse og at det har vært få klubber som ansetter trenere. Det har vært veldig seigt å endre på, og det har gått sakte, men vi ser nå at det er en endring, sier hun.

Kvinnelige trenere i herrefotball ble mye debattert etter NRK-serien «Heimebane» for noen år siden.

Serien handler om utfordringene en kvinnelig trener for den imaginære eliteserieklubben «Varg» måtte gjennom.

Klaveness mener det finnes kvalifiserte trenere i dag, og forteller at det har skjedd mye på det halvannet året hun har jobbet i NFF.

– Vi har reelle samtaler om det hver gang vi har en stilling ute hos oss. Jeg vet at bare for noen år siden var det få klubber som i det hele tatt snakket om kvinnelige kandidater, men nå har jeg i det siste hørt flere toppklubber som har hatt topp kvinnelige kandidater til sine klubber.

– Bør være mulig

Der Blindheim tror det fortsatt vil ta lang tid før vi får se det første eliteserielaget med en kvinnelig hovedtrener, er Klaveness mer optimistisk.

– Det handler alltid om timing, men i løpet av de neste fem årene så vil ikke jeg bli overrasket over om det kommer en kvinnelig hovedtrener til Eliteserien, 1.-divisjon eller på et aldersbestemt landslag, sier hun.

Klaveness mener et av de største hindrene for at en kvinnelig trener skal kunne ta steget fra kvinne- til herrefotball, har vært nettverket.

Kontaktnettverkene har gjerne tilhørt enten kvinne- eller herresiden, men det er i ferd med å endre seg, mener Klaveness.

Åsane-trener Thomas Mørk tror det viktigste for Blindheim er å fortsette som hun gjør: Vise at hun er så faglig dyktig at folk ser det.

For Blindheim er ambisiøs og vil videre.

– Jeg har sagt at jeg skal bli trener i Eliteserien for herrer, så får vi se i hvilken grad det er realistisk eller ikke. Hvis man er flink nok, bør det være mulig, sier Blindheim.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, skal være på vei bort fra Formel 1-laget etter trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant andre vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal