Hopp til innhold

Ble straffet i rasismesak de selv løftet – frykter regelverket skaper større mørketall

Fotballklubben Start har blitt sanksjonert for en rasismesak de selv løftet i offentligheten. Klubbens daglige leder frykter at regelverket vil heve terskelen for at andre klubber sier ifra.

Eliteserien fotball 2020: Sandefjord - Start.

RASISME: I oppgjøret mellom Start og Sandefjord i slutten av oktober i fjor ble Brice Wembangomo utsatt for rasistiske tilrop fra en supporter.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Vi vet jo at det er en del mørketall der ute hva angår hverdagsrasisme og annen rasisme og det første steget vi som samfunn må ta, er å si ifra. Da kan man ikke bli straffa for det. Det funker bare ikke.

Daglig leder i Start, Christopher MacConnacher, er oppgitt over at klubben ble sanksjonert for rasismehendelser på tribunen, ettersom de selv satte saken i søkelyset.

– Hvis vi som samfunn skal få bukt med problemer må vi rapportere det inn. Hvis ikke blir bare mørketallene enda større.

– Henger ikke på greip

I oppgjøret mellom Start og Sandefjord i slutten av oktober i fjor ble Brice Wembangomo utsatt for rasistiske tilrop fra en supporter.

Spilleren fikk med seg at det ble ropt, men ikke hva. Andre supportere meldte dette til en vekter som meldte det videre til Start-ledelsen.

Brice Wembangomo

«Kom deg tilbake der du kommer fra, jævla pakk» ble ropt til Brice Wembangomo da Sandefjord spilte bortekamp mot Start i fjor høst.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Supporteren fikk sitte på tribunen ut kampen, til tross for at han kom med enda et rasistisk tilrop. Start sanksjonerte selv supporteren.

MacConnacher mener at hvis Start ikke hadde løftet denne situasjonen for offentligheten ville ikke temaet eller den konkrete hendelsen blitt belyst.

Espen Auberg, NFFs juridiske seksjonsleder, forteller til NRK at det er vanskelig for ham å gå konkret inn i saken da det er et utvalg som har valgt å opprettholde en dom. Dommen ble dog mildere.

Likevel er han tydelig på at Start tjente på å løfte saken.

– Det at Start selv sa ifra har blitt lagt stor vekt på i sanksjonssaken. Den sanksjonen som er ilagt Start er vesentlig mildere enn hva de ville fått hvis de ikke hadde meldt ifra selv, sier Auberg.

MacConnacher mener det ikke er nok.

– Sånn som det er nå, vil mest sannsynlig flere og flere ikke melde ifra om eventuelle problem som skjer i forbindelse med våre arrangement, og det henger ikke på greip.

Ønsker nytt regelverk

Selv om Start taper økonomisk på å ha meldt saken om sin egen supporter, vil de gjøre det igjen om de må.

Christopher MacConnacher

MacConnacher reagerer kraftig på at de med gode intensjoner ønsket å rette søkelyset mot denne saken, men likevel ble sanksjonert.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Det er det riktige å gjøre. Men da kan det ikke være et regelverk der som straffer klubb. Det må vi få endra.

Han håper også at forbundet vil møte dem til dialog for å legge til rette for et regelverk som ikke gjør at klubber ikke tør å melde fra i frykt for å bli sanksjonert.

– Nå som du blir straffa for å melde ifra om for eksempel rasisme som vi prater om her, så vil det selvfølgelig få en konsekvens om at både supportere og klubber potensielt kanskje holder unna informasjon. Det er jo absolutt ikke det vi trenger.

Dette sier dommen

I ankedommen skriver ankeutvalget blant annet at det er formildende at Start selv gjorde saken kjent for offentligheten, men at det ikke er nok til at klubben fritas sanksjoner.

Utvalget viser til at Start ikke varslet kampdelegaten om hendelsen, og heller ikke tok direkte kontakt med NFF før forbundet ba om en redegjørelse.

De skriver også at det er skjerpende at det ble ropt mer enn ett rasistisk tilrop og at Start ikke fjernet supporteren under kampen.

Start ble først ilagt en bot på 25 000 kroner, samt å ha bannere med «#stopprasisme» på en side av tribunen ut kommende sesong.

Etter å ha anket dommen endret ankeutvalget dommen til ingen bot, men halv tribunekapasitet ved første hjemmekamp kommende sesong. Ingen endring ble gjort for bruken av antirasistiske bannere.

Ettersom det fortsatt er usikkert hvor mange som slipper inn på tribunen ved sesongstart tidlig april, er det også usikkert om den økonomiske straffen vil være strengere eller mildere for klubben.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal