NRK Meny
Normal

Ble sjokkert over Kollen-publikummet – vil ha millionsatsing

KONTIOLAHTI (NRK): Publikumssvikten i Holmenkollen har utløst en kamp om å få flombelyst hele anlegget til VM i 2016.

Kollen

GLISSENT: Holmenkollen samlet 15.000 tilskuere totalt i løpet av prøve-VM i februar. Det vil arrangøren gjøre noe med.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Mange i skiskyttermiljøet fikk sjokk da de kom til Holmenkollen. Det er en fare for at det samme kan skje neste år, sier Ingolfur Hannesson til NRK.

Han er sjef for vinteridrettene i Den europeiske kringkastingsunion (EBU), som eier rettighetene til skiskyting.

Besseberg Bergerud

NESTEMANN: Her får Per Bergerud IBU-flagget som neste arrangør av skiskytter-VM.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Skiskytterne har denne uken sesongavslutning i Khanty-Mansijsk, og neste sesong er VM i Holmenkollen det store høydepunktet.

Men generalprøven i midten av februar har gitt toppsjefene nerver. Det lave publikumstallet har nemlig vært diskutert de siste ukene.

For mens tsjekkiske Nove Mesto, et sted med rundt 10.000 innbyggere, klarte å mobilisere 30.000 publikummere til mixed-stafett fredagskvelden 6. februar, klarte Holmenkollen bare 15.000 tilskuere i løpet av hele helga en uke senere (se faktaboks).

Prislapp: Minst 10 millioner

– Vi hadde veldig gjerne sett at Holmenkollen fikk et lysanlegg for å kunne avvikle kveldsrenn under VM. Da kan vi få senere starttider, som gir flere tilskuere og høyere TV-tall, sier president Anders Besseberg i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Både IBU og EBU påpeker at kveldsrenn har gitt effekt også i Östersund, Peuyngchang (VM) og Kontiolahti.

Bø

GULLGUTT: Johannes Thingnes Bø ble Norges eneste gullvinner i Kontiolahti.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det har fått VM-arrangørene i Holmenkollen til å starte jakten på lysanlegg slik at VM-rennene kan arrangeres senere på kvelden.

Så langt har Oslo kommune sagt nei, opplyser administrativ direktør Per Bergerud i Holmenkollen-VM.

– Per dags dato har vi ikke finansiering. Vi må også se hvor realistiske kostnadene er, sier Bergerud, som anslår at det dreier seg om et beløp på minimum 10 millioner kroner.

Sponsorkonflikt

Arrangøren har forhørt seg med forbundets sponsor Statkraft, som var en aktuell samarbeidspartner. Men det tyske kraftselskapet E.ON, som sponser IBU internasjonalt, nekter andre kraftselskap synlig sponsing under VM, og Statkraft vil dermed ikke få noe igjen for pengene.

Samtidig har EBU og IBU økonomiske interesser i å avvikle kveldsrenn. Hannesson sier imidlertid at et økonomisk bidrag er uaktuelt, noe Bergerud også hadde forventet siden det vil skape presedens for andre arrangører.

I tillegg har det offentlige brukt mye penger på Holmenkollen i forbindelse med ski-VM. Nå kan det være aktuelt å søke støtte fra statlige tippemidler, hvis Oslo kommune snur.

– Det er mer en prinsipiell beslutning om nasjonalarenaen også skal ha anlegg til å kjøre kveldsrenn. Det er ikke bare skiskyting det vil gagne, men også nordisk og hverdagsidrett, sier Bergerud.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert