Hopp til innhold

Ble nektet EM-start, så tok saken en brå vending: – Kaos inni meg

Tirsdag kveld kom beskjeden om at Abdullahi Dahir Rabi (18) ikke fikk delta i EM i terrengløp. Torsdag formiddag fikk han beskjed om å pakke bagen likevel.

Abdullahi Dahir Rabi under nordisk mesterskap i Tullinge 2021

NORDISK MESTER: Abdullahi Dahir Rabi løp fra alt og alle i det noridkse mesterskapet i Tullinge utenfor Stockholm.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det betyr absolutt alt. Det er bare et EM terreng, men det betyr veldig mye for meg. Det blir min første gang i et stort mesterskap, sier 18-åringen til NRK torsdag formiddag.

Bare minutter tidligere hadde han fått telefonen fra sin trener, med beskjed om at han likevel får delta i søndagens EM i Dublin.

Mindre enn to døgn tidligere fikk han beskjed om at han ikke fikk delta, fordi Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) ikke hadde rukket å behandle søknaden om en overgang fra Somalia til Norge.

Abdullahi Dahir Rabi

OPPTUR: Abdullahi Dahir Rabi får likevel løpe EM.

Foto: Bo Elliot Tenvik / Privat

– Kunne ikke tro det

Rabi ble norsk statsborger 30. september etter å ha bodd sju år i Norge.

– Jeg var så skuffa. Jeg sov ikke den natten, sier han nå om tirsdagskvelden.

Kontrasten er enorm.

Jeg kunne ikke tro det var sant. Hva er det de holder på med? Det er kaos inni meg, sier han om torsdagens telefon.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund er også glad og lettet over den nye vendingen i saken. Det var han som tirsdag mottok beskjeden om at Rabi ikke fikk delta i EM – og beskjeden om at han likevel får det.

Skriftlig bekreftelse

– Jeg har fått kontrabeskjed fra min kontakt i WA. Overgangen hans til Norge blir godkjent. Han blir startklar, sier Hildeskor.

Han forteller at Norges Friidrettsforbund torsdag mottak en skriftlig bekreftelse fra Det europeiske friidrettsforbundet om at Abdullahi Dahir Rabi kan løpe for Norge i EM.

Forklaringen på at Rabis norske lisens i utgangspunktet ikke ble klar til EM, var at WA-panelet som behandler slike saker ikke rakk å møtes i tide.

Da NRK kontaktet WA onsdag ettermiddag, viste de til regler som sier at søknad om overgang må være inne senest tre måneder før påmeldingsfristen til den første konkurransen der en utøver ønsker å representere en ny nasjon.

NRK fikk ingen opplysninger om den konkrete saken, men over natta skjøt altså prosessen ny fart.

I en e-post til NRK torsdag ettermiddag skriver kommunikasjonssjef Nicole Jeffrey i WA at et sekretariat kom fram til at saken ikke trengte å behandles av hele panelet, ettersom Rabi har bodd i Norge i mer enn tre år.

– God nok til å ta gull

Rabi er på papiret Norges sterkeste kort i juniorklassen for menn, etter at han ble nordisk mester i suveren stil for en drøy måned siden.

Selv om skuffelsen denne uka førte til en søvnløs natt og en liten endring på onsdagens treningsplan, sikter Rabi høyt.

Jeg føler meg god nok til å ta gull. De gutta jeg slår i nordisk er blant de beste. Den dagen var jeg så overlegen. Og jeg er blitt bedre, ikke dårligere, fastslår Abdullahi Dahir Rabi.

Grytidlig fredag morgen setter han og resten av den norske troppen seg på flyet til Dublin.

NRK sender søndagens konkurranser.

Siste nytt

 • Brennhet Hovland med ellevill hole-in-one

  Viktor Hovland synes å være i praktslag foran fredagens Ryder Cup-start i Roma. Nordmannen slo til med hole-in-one på treningsrunden torsdag.

  Prestasjonen kom på banens femte hull, som i tillegg er et par fire-hull. Hovland slo to utslag som følge av at det var en treningsrunde, og dermed teller ikke stjernetreffet som en formell hole-in-one.

  Det var det andre utslagsforsøket som endte med at ballen gikk rett i hullet.

  Europatouren har lagt ut et videoklipp av at Hovland henter ballen opp fra koppen etter superslaget.

  Årets Ryder Cup-utgave starter fredag morgen i Roma. Hovland er en av Europas viktigste spillere når laget skal forsøke å revansjere tapet for USA i 2021.

  (NTB)

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

  Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår. Dette er en holdning hele norsk idrett står samlet om i solidaritet med Ukraina, og som også må sees som en del av sanksjonene som Europa har samlet seg om, både myndigheter, næringsliv og idrett, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

  Hun sier at NFF ikke var kjent med at saken skulle behandles i Uefa, og at de må kunne forvente en bedre saksbehandling av Uefa i en så viktig sak.

  Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

  Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

  Fotballpresident Klaveness sier følgende om det argumentet:

  – I utgangspunktet støtter vi holdningen om at barn ikke skal ekskluderes fra fotball eller andre arenaer på grunn av voksnes og myndigheters handlinger. Dette er et hensyn som skal og bør stå veldig sterkt, uansett situasjon. Fotball skal binde sammen, ikke splitte.

  – Vi vurderer likevel at det i denne ekstraordinære situasjonen er for vanskelig å skille landslagsfotball fra nasjonen Russland og regimets behov for å bruke toppfotball som en del av sin propaganda, og at det ikke er rimelig å gjøre en slik retrett nå uten at det er basert på en grundigere involvering og utredning av hvordan hensynet til nøytralitet og solidaritet vil bli ivaretatt ved en slik beslutning, sier Klaveness.

  Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført. (NTB)

  Pressekonferanse med Norges Fotballforbund
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste