Hopp til innhold

– Han burde aldri gått i ringen

Proffboksingen rystes av nok et dødsfall. Frankie Leal ble lørdag brutalt knocket ned av barndomsvenn og landsmann Raul Hirales. Leal døde av skadene tre dager senere.

Raul Hirales

Raul Hirales (t.v.) er i sjokk etter at barndomskompisen Frankie Leal (innfelt) døde etter slagskadene han ble påført i kampen dem imellom.

Foto: Scott Heavey / Getty Images

Det som skulle bli en boksefest i meksikanske Cabo San Lucas, endte i en ufattelig tragedie, skriver svenske Aftonbladet.

Frankie Leal

Frankie Leal virket helt borte i minuttene etter knock-outen mot Hirales. Leger og båre var fort på stedet, men livet stod ikke til å redde.

Foto: YouTube / Faksimile

Meksikanske Frankie Leal ble slått så hardt av sin konkurrent og barndomsvenn Raul Hirales at han ble bevisstløs.

«Little Warrior», som Leal ble kalt, reiste seg opp igjen etter slagene, men segnet så om i ringen. Etter noen få minutter sittende på kanvasen, ble Leal lagt på båre og fraktet til sykehus.

Han døde tre dager senere på et sykehus i San Diego.

– Hirales er sjokkert

Bokseren Abner Mares, venn og boksekollega av både Leal og Hirales, besøkte Leal på sykehuset tirsdag. Han forteller at dødsfallet er utrolig vanskelig både for venner og familie.

– Hvorfor er det de bra guttene som går bort? Det er sørgelig, men hans familie forstod at dette kan skje om du er en bokser. Han kommer fra en boksefamilie, sier Mares til RingTV.com ifølge Expressen.

Mares har også pratet med Hirales, bokseren som knocket ned Leal.

– Selvsagt er han sjokkert over det som har skjedd. Vi vokste opp i samme treningsanlegg i Mexico. Vi var på det samme OL-laget i 2004. Det var vanskelig å slåss mot hverandre og det er vanskelig for deres familier, sier Mares.

Døden nær i 2012

Det har i ettertid blitt diskutert om Leal i det hele tatt hadde noe i bokseringen å gjøre.

I mars 2012 var 26-åringen døden nær etter en knockout i møtet med Javgenij Gradovitj. Likevel fortsatte han å bokse.

– Frankie Leals død er ingen overraskelse etter at Gradovitsj sendte ham på sykeshus i 2012. Han burde vært aldri gått i ringen etter den kampen, tvitret Hall of Fame-matchmakeren Bruce Tampler ifølge fightnews.com.

Vil heve forbudet i Norge

Proffboksing er fremdeles forbudt i Norge, men den nye regjeringen vil åpne for å tillate kampsporten i fremtiden. Norske idrettsmedisinere er imidlertid sterkt kritisk til en oppheving av forbudet.

– Jeg synes det er en svært betenkelig avgjørelse. Det er godt dokumentert at proffboksing medfører hjerneskade, uttalte Eva Kristin Birkelund, overlege og leder i Norsk Forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet, til NRK.no.

Ifølge en engelsk studie fra 2007 blir det registrert mellom 7-8 dødsfall knyttet til profesjonell boksing hvert år.

Frps idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg har i lang tid gått i bresjen for å oppheve det norske proffbokseforbudet. Han begrunner ståstedet sitt slik:

– Skulle man forby all idrett som medfører en form for skade, er det mange idretter som burde vært forbudt i dag. Det er også mange type fritidsaktiviteter som medfører skade og død. Basehopping er et eksempel på det. Boksere vet hva de gjør når de går i ringen, og de blir fulgt tett opp både før og etter kamper, har Korsberg uttalt til NRK.

Siste nytt

  • Leeds kastet bort muligheten

    Etter at Leicester tapte borte mot Bristol City fredag ettermiddag kunne Leeds ta over ledelsen i mesterskapsserien noen timer senere. Men i stedet ble de liggende under borte mot Watford to ganger, og berget til slutt 2-2. Dermed er det i stedet Ipswich som leder serien og snuser på direkte opprykk til Premier League, etter sin 1-0-seier mot Blackburn.

    Med sju kamper igjen å spille har Ipswich 84 poeng, Leeds 82 poeng og det samme har Leicester, som har én kamp mindre spilt.

    Leeds
    Foto: AP
  • Ujevn runde for Borge i Arizona – klarte ikke cuten

    Golfspiller Celine Borge gikk fredagens runde under par, men kom seg ikke videre til de to siste dagene i LPGA-turneringen i Arizona.

    Med fire birdier og tre bogeyer endte Borge ett slag under par på runden og på par totalt. Det ga en 122.-plass blant de 142 som fullførte fredagens runde. To spillere har trukket seg fra turneringen.

    Borge havnet dermed langt bak cutgrensen på fem slag under par. Hun lå ett slag over par etter torsdagens runde, og fikk ingen drømmestart fredag med bogey på sitt første hull (banens tiende).

    Deretter fulgte en birdie på hull tre, men hun ble umiddelbart satt tilbake med bogey på hull fire og seks. På nummer sju kunne hun igjen notere en birdie, før hun fikk to strake på hull 13 og 14.

    Denne sesongen er 48.-plass Borges beste resultat på seks turneringer.

    Borge hadde en strålende periode i fjor sommer da hun ble nummer tre i majorturneringen i franske Evian. Hun ble også nummer tre i en turnering like før majorbragden. Siden den gang har det imidlertid gått tråere for 25-åringen. (NTB)

    Celine Borge
    Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AFP
  • Ventura langt bak i PGA-comebacket

    Kristoffer Ventura slet mye i sin første PGA-turnering siden 2021, og var langt fra å klare cuten i Houston.

    29-åringen lå tre slag over par etter den første runden og var avhengig av en god runde fredag om han skulle komme videre til de to avsluttende dagene.

    Der fikk han en god start med birdie på sitt første hull, men så snudde det og han endte runden fire slag over par.

    Dermed er han syv slag over par etter to runder, mens cuten per nå ligger på par. Ventura ligger på en delt 133.-plass av 143 spillere.

    Ventura spiller til vanlig på Korn Ferry-touren, som er nivået under PGA. Han fikk spesialinvitasjon til helgens turnering i Texas.

    Venturas landsmann Viktor Hovland stiller ikke i Texas. Han har slitt i sesongstarten og har tatt turneringspause frem til majorturneringen The Masters 11. april. (NTB)

    Kristoffer Ventura under 2. runde av PGA-turneringen i Houston i mars 2024
    Foto: RAJ MEHTA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal