Hopp til innhold

Ble kjørt over og kastet stein etter på trening – Zada (25) syklet OL for undertrykte kvinner

TOKYO/OSLO (NRK): Afghanske Masomah Ali Zada (25) har oppnådd en drøm hun aldri trodde hun ville nå. Den drømmen representerer noe mer.

Masomah Ali Zada

DEBUTANT: Masomah Ali Zada syklet temporittet i OL onsdag.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Jeg har vokst opp i et land som lever under tankesettet om at kvinner ikke har rett til å drive med sykling, sier Zada innledningsvis til NRK.

Onsdag fikk syklisten debuten i OL under det 22 kilometer lange temporittet i Oyama i Japan.

Zada konkurrerte for flyktninglaget, og selv om det ikke ble medalje, er hun stolt over at hun i det hele tatt har realisert en drøm hun aldri trodde var mulig å oppnå.

Som kvinne fra Afghanistan er nemlig ikke en selvfølge at man skal få drive med sykkel.

– Det er ikke normalt, forteller Zada.

Steinet og hånet

Ali Zada ble født 11. mars 1996 i Afghanistan, men bodde de første årene av sitt liv i Iran. Der introduserte faren døtrene sine for sykkel.

Masomah Ali Zada

STOLT: Masomah Ali Zada som peker på logoen til De olympiske leker.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Da Zada var ti år gammel, flyttet familien tilbake til Afghanistan og det var der kjærligheten for sykkel virkelig blomstret.

Den gangen var det bare et fåtall jenter som holdt på med det samme. Men etter noen år, begynte jentene å strømme til. Det gikk fra fire stykker, til 15, forteller Zada.

– Vi begynte å jobbe for å normalisere sykkelsporten og etter hvert økte antallet på laget, før det igjen ble kuttet ned igjen på grunn av uro. Treninga vår avhenger av sikkerheten i landet, forteller Zada.

Uro er én ting, og undertrykkelsen av kvinner én annen.

Da Zada stilte opp i sykkelshorts, hjelm og satte seg på sykkelen, opplevde hun ved flere anledninger å få steiner og frukter kastet etter henne.

En gang gikk det så langt at en person kjørte over henne med bilen sin med vilje, for å så håne henne etterpå.

– Det er så unormalt for dem. De liker det ikke, og de tenker at kvinner som driver med sykkel går imot kulturen og religionen i landet, sier Zada.

Måtte flykte for å satse

I 2016 lagde Arte TV en dokumentar på det afghanske sykkellaget i Kabul, kalt «De små dronningene av Kabul». Der fikk TV-titterne et innblikk i kvinnene som trente i hovedstaden, til tross for daglige trusler fra dem som mener at kvinnesykling er umoralsk.

Dødstrusler har også det afghanske sykkellaget og støtteapparatet mottatt ved flere anledninger.

Og uavhengig av kjønn, er det utrolig vanskelig å legge opp et jevnt og stabilt treningsprogram når innbyggerne sjelden vet om det er forsvarlig å gå ut av huset eller ikke.

– Det er veldig komplisert. En dag kan man dra på trening eller skole, og neste dag må man holde seg hjemme, for det kommer et angrep, sier hun.

En pensjonert jurist i Frankrike fikk øynene opp for dokumentaren, og tok kontakt med Zada og søsteren gjennom Det afghanske sykkelforbundet. Da fikk søstrene muligheten til å delta på et sykkelritt i Sør-Frankrike og året etter fikk de innvilga asyl i landet.

Nå kunne Zada endelig leve sykkeldrømmen fullt ut.

Tokyo 2020 Olympics, Day 5, Masomah Ali Zada

FLYKTET: Masomah Ali Zada måtte flykte til Frankrike for å få fortsette karrieren.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Foregangsfigur

Fire år seinere har afghaneren nettopp debutert i OL. Det betyr mye for det afghanske sykkellaget i Kabul, som fortsatt lever under vanskelige forhold i hjemlandet.

– Det som virkelig er avgjørende, er at hun representerer kvinners myndiggjøring i Afghanistan, sier Zahla Sarmat, assisterende utviklingsdirektør i Det afghanske sykkelforbundet til The Guardian.

Støtende ord og meldinger blir fortsatt ropt etter sykkelkvinnene, og Zadas tidligere lagvenninne i Afghanistan, Rukhsar Habibzai, har sagt at hun til tider var flau over å i det hele tatt være ei jente.

– Jeg ber for at landet skal være et trygt sted for kvinner for oss, og spesielt for at vi skal få kunne sykle i gatene. Men jeg er ganske sikker på at Taliban-gruppene aldri vil tillate kvinner å engang studere og jobbe. Så hvordan er det mulig at de lar oss sykle?, sier Habibzai.

Vil skape endringer

Det håper Zada å gjøre noe med. Hun ser på seg selv som en representant for de 82 flyktningene som deltar i OL, og en representant for alle kvinner som ønsker å drive med sykkel.

– Jeg vil sende en beskjed på vegner av alle flyktninger og kjempe for at kvinner skal ha rett til å drive med sykling i Afghanistan, og i alle andre land som også tenker at kvinner ikke har rett til å sykle, sier Zada.

Hun har troen på at dersom landet får øynene opp for hennes prestasjoner, vil det være med på å normalisere det at kvinner sykler.

– Hvis de ser det regelmessig vil de etter hvert akseptere det og se at det ikke er noe problem at kvinner driver med sykkel, avslutter hun.

Masomah Ali Zada

DEBUTANT: Masomah Ali Zada syklet inn på 25. plass i temporittet i OL, på tiden 44:04.31.

Foto: TIM DE WAELE / AFP

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal