Ble gitt ti prosents sjanse til å spille tennis – nå er hun Wimbledon-favoritt

Legene mente det var kun ti prosents sjanse for at Petra Kvitová kunne spille tennis igjen etter at hun ble angrepet med kniv og fikk dype kutt i venstrehånden.

Petra Kvitová vinker til publikum etter å ha gått videre til tredje runde i Wimbledon

KLAR FOR 3. RUNDE: Petra Kvitová vinker til publikum etter å ha spilt seg videre i Wimbledon. Bandasjene på venstrearmen er ikke relatert til angrepet i 2016.

I fjor ble hun feid ut av turneringen allerede i 1. runde, men lørdag tok Petra Kvitová seg til fjerde runde i Wimbledon da hun slo Magda Linette 6-3 og 6-2 i sett.

Eurosport-kommentator Christer Francke har latt seg imponere over spillet til den tsjekkiske 29-åringen.

– Hun er en av flere favoritter i denne turneringen, sier han til NRK.

– Hun har et høyt beste nivå, og spiller med høyt tempo, påpeker han.

Pekefingeren nesten kuttet av

At Kvitová i det hele tatt fortsatt kan spille tennis, er en seier i seg selv.

I desember 2016, bare noen dager før jul, ble tennisstjernen som har vunnet Wimbledon to ganger, overfalt i sitt eget hjem, skriver BBC.

Hun slapp en mann som hevdet han skulle reparere varmeanlegget i leiligheten inn. Da hun stod med ryggen til, trakk han frem en kniv og holdt den mot halsen hennes.

Petra Kvitová poserer med trofeet etter å ha vunnet Wimbledon i 2014

HAR VUNNET TO GANGER: Kvitová poserer med det synlige beviset på at hun vant Wimbledon i 2014. Hun gikk også til topps i turneringen i 2011.

Kniven kuttet nerver i Kvitovás tommel og pekefinger på venstre hånd, som hun spiller tennis med. Pekefingeren ble nesten kuttet helt av. Hun fikk også dype kutt i de andre fingrene på hånden.

Christer Francke er overrasket over at tennisspilleren har greid å komme så sterkt tilbake etter overfallet.

– For tennisspillere er en håndskade svært alvorlig. Det er derfor sterkt gjort å komme tilbake etter en slik skade, kommenterer Francke.

– Er en «fighter»

Legene på sykehuset mente det var ti prosents sjanse for at Kvitová kom til å kunne spille tennis igjen etter angrepet.

De tok feil. Kvitová var tilbake i spill fem måneder etter angrepet. Hun har vunnet åtte turneringer siden desemberdagen i 2016, og nådde finalen i Australian Open i januar.

– Jeg har alltid visst at jeg er en «fighter» på banen, men jeg visste ikke at jeg er en enda større «fighter» utenfor banen, sa Kvitová til BBC før Wimbledon.

Overfallsmannen ble i mars dømt til åtte års fengsel for angrepet på tennisspilleren. Han nekter imidlertid for å ha hatt noe med angrepet å gjøre, og har anket dommen, skriver BBC.

Kvitová møter Johanna Konta i 4. runde mandag.

• Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

– Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

– Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

Q6DAaGK1xwQ
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

pa39-a-fBGA
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.