Tok imot bestikkelser før VM i 1998 og 2010

Den tidligere FIFA-toppen Chuck Blazer innrømmer ifølge Sky Sports at han og andre tok imot bestikkelser før tildelingen av VM-sluttspillene i 1998 og 2010.

FBL-FIFA-CORRUPTION FBL-FIFA-CORRUPTION

INNRØMMER: Chuck Blazer innrømmer å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med VM i 2010. Her med avtroppende FIFA-president Sepp Blatter.

Foto: SEBASTIAN DERUNGS / Afp

Chuck Blazer satt som generalsekretær under Jack Warner i Concacaf i en årrekke, og det er hans vitnemål som nå er grunnlaget for den store saken FBI nå ruller opp mot de mange FIFA-toppene.

Ifølge Skysports står det i Chuck Blazers tilståelse, at han innrømmer å ha tatt imot bestikkelser for å stemme på en gitt VM-arrangør ved flere tilfeller. Både ved tildelingen av VM i 1998 og VM i 2010 har Blazer innrømmet å ha vært involvert i bestikkelser.

Tilståelsen ble gjort i retten 25. november 2013, men ble offentlig først onsdag kveld.

– Fra rundt 2004 og fram til 2011, tok jeg og andre medlemmer av FIFAs eksekutivkomite imot bestikkelser i for å velge Sør-Afrika som vertsnasjon for VM i 2010, står det i tilståelsen.

Satte opp bestikkelse før VM i 1998

Korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Sør-Afrika har de siste dagene vært mye oppe, men Chuck Blazer innrømmer også et enda eldre forhold.

LES OGSÅ: Hevder Blatters høyre hånd sto bak millionbestikkelse

LES OGSÅ: Siem: – Forferdelig trist

Fra 1992 skal han i samarbeid med en annen ha hjulpet med å sette istand en bestikkelse fra et av de aktuelle arrangørlandene i kampen for å arrangere VM i 1998.

Ifølge etterforskningsdokumentene skal bestikkelsene ha kommet fra den marokkanske delegasjonen, og ikke den franske. Blazer tok heller ikke imot bestikkelsene selv, men det var han som organiserte hvordan betalingen skulle skje. Amerikaneren satt på det tidspunktet ikke i eksekutivkomiteen i FIFA, og hadde ikke stemmerett i spørsmålet om hvem som skulle arrangere VM.

Frankrike vant allikevel retten til å arrangerere VM i 1998.

Innledet samarbeid med FBI da han ble tatt

Blazer har også andre kriminelle forhold på samvittigheten i kraft av sin stilling.

– I og rundt 1993, og fram til på begynnelsen av 2000-tallet, aksepterte jeg og andre bestikkelser i forbindelse med TV-rettighetene og andre rettigheter tilknyttet Gold Cup i 1996, 1998, 2000, 2002 og 2003, fortalte han.

Chuck Blazer satt som generalsekretær i Concacaf i 17 år. I 2013 trakk han seg fra alle verv da han var under massiv etterforskning for korrupsjon og skattesvindel. I fjor høst kom imidlertid New York Daily News med en overraskende melding.

Avisa hevdet at Blazer siden 2011 hadde samarbeidet med FBI og hadde hjulpet dem med å samle bevis for underbygge påstandene om massiv korrupsjon i FIFA-systemet. Nå begynner vi å se resultatene av den massive etterforskningen.

Siste nytt

 • Ny førsteplass for Van Aert

  Wout Van Aert vant første etappe i Critérium du Dauphiné bare noen dager etter at han tok førsteplassen i monumentet Milano – San Remo.

  Beste nordmann i rittet var Carl Fredrik Hagen som syklet inn til en 60.-plass.

  Øvrige norske syklister var Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm. Det gjenstår fire etapper i Critérium du Dauphiné.

  Wout Van Aert
  Foto: Marco Alpozzi / AP
 • Sykkel-VM i Sveits avlyst

  På grunn av koronasituasjonen i verden blir det ikke arrangert sykkel-VM i Sveits i september som planlagt.

  Mesterskapet skulle blitt arrangert i Aigle og Martigny, men på grunn av omfattende karanteneregler i Sveits utgår mesterskapet.

  UCIs hovedkvarter
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Fjernet fra Real Sociedad-troppen

  Onsdag var Martin Ødegaard utelatt fra Real Sociedads oversikt over de 30 spillerne som senere denne uken skal starte opptreningen til neste sesong.

  Dermed virker det å være hold i spanske avisers rapporter om at Ødegaard blir Real Madrid spiller, fra og med kommende sesong.

  I utgangspunktet skulle midtbanestjernen være utlånt til Real Sociedad i to sesonger, men det ser ut til å stoppe etter ett år.

  Martin Ødegaard
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Sendeplan

Kl. Program Kanal