Tok imot bestikkelser før VM i 1998 og 2010

Den tidligere FIFA-toppen Chuck Blazer innrømmer ifølge Sky Sports at han og andre tok imot bestikkelser før tildelingen av VM-sluttspillene i 1998 og 2010.

FBL-FIFA-CORRUPTION FBL-FIFA-CORRUPTION

INNRØMMER: Chuck Blazer innrømmer å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med VM i 2010. Her med avtroppende FIFA-president Sepp Blatter.

Foto: SEBASTIAN DERUNGS / Afp

Chuck Blazer satt som generalsekretær under Jack Warner i Concacaf i en årrekke, og det er hans vitnemål som nå er grunnlaget for den store saken FBI nå ruller opp mot de mange FIFA-toppene.

Ifølge Skysports står det i Chuck Blazers tilståelse, at han innrømmer å ha tatt imot bestikkelser for å stemme på en gitt VM-arrangør ved flere tilfeller. Både ved tildelingen av VM i 1998 og VM i 2010 har Blazer innrømmet å ha vært involvert i bestikkelser.

Tilståelsen ble gjort i retten 25. november 2013, men ble offentlig først onsdag kveld.

– Fra rundt 2004 og fram til 2011, tok jeg og andre medlemmer av FIFAs eksekutivkomite imot bestikkelser i for å velge Sør-Afrika som vertsnasjon for VM i 2010, står det i tilståelsen.

Satte opp bestikkelse før VM i 1998

Korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Sør-Afrika har de siste dagene vært mye oppe, men Chuck Blazer innrømmer også et enda eldre forhold.

LES OGSÅ: Hevder Blatters høyre hånd sto bak millionbestikkelse

LES OGSÅ: Siem: – Forferdelig trist

Fra 1992 skal han i samarbeid med en annen ha hjulpet med å sette istand en bestikkelse fra et av de aktuelle arrangørlandene i kampen for å arrangere VM i 1998.

Ifølge etterforskningsdokumentene skal bestikkelsene ha kommet fra den marokkanske delegasjonen, og ikke den franske. Blazer tok heller ikke imot bestikkelsene selv, men det var han som organiserte hvordan betalingen skulle skje. Amerikaneren satt på det tidspunktet ikke i eksekutivkomiteen i FIFA, og hadde ikke stemmerett i spørsmålet om hvem som skulle arrangere VM.

Frankrike vant allikevel retten til å arrangerere VM i 1998.

Innledet samarbeid med FBI da han ble tatt

Blazer har også andre kriminelle forhold på samvittigheten i kraft av sin stilling.

– I og rundt 1993, og fram til på begynnelsen av 2000-tallet, aksepterte jeg og andre bestikkelser i forbindelse med TV-rettighetene og andre rettigheter tilknyttet Gold Cup i 1996, 1998, 2000, 2002 og 2003, fortalte han.

Chuck Blazer satt som generalsekretær i Concacaf i 17 år. I 2013 trakk han seg fra alle verv da han var under massiv etterforskning for korrupsjon og skattesvindel. I fjor høst kom imidlertid New York Daily News med en overraskende melding.

Avisa hevdet at Blazer siden 2011 hadde samarbeidet med FBI og hadde hjulpet dem med å samle bevis for underbygge påstandene om massiv korrupsjon i FIFA-systemet. Nå begynner vi å se resultatene av den massive etterforskningen.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Graham Hansen herjet da Barcelona vant supercupen

  Caroline Graham Hansen var i kjempeform, da Barcelona slo Atlético Madrid 7-0 søndag, og vant den spanske supercupen.

  Hat-trick og to målgivende pasninger, ble fasit for den norske stjernespilleren. Ingrid Syrstad Engen noterte seg også for scoring, da hun sendte Barcelona i ledelsen etter 16 minutter.

  Svenske Fridolina Rolfö og to ganger Lieke Martens sørget for at det til slutt sto hele 7-0 til den katalanske storklubben, som med det kunne juble for nok en tittel.

  VM-kvalifiseringskamp fotball kvinner Norge- Belgia
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Soleklar norsk stafettseier

  De norske skiskytterherrene var overlegne på stafetten i Anterselva. Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen brukte bare fire ekstraskudd til sammen, og vant til slutt med nesten to minutter. Russland tok andreplassen, og Tyskland ble nummer tre.

  – Det er en veldig god stafett av oss. Vi tar en seier vi håpet på på forhånd, men jeg synes vi leverer skarpt hele gjengen, sier Thingnes Bø, som selv gikk en superetappe.

  – 10 rett ned er alltid en god følelse. Jeg gjør alt riktig på stående, men fikk høre av Tarjei at jeg hadde flaks på fem på liggende. Så det er stang inn for meg, sier han til NRK.

  Stafett Norge Anterselva
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Mageinfeksjon held Solstad ute mot Spania

  Linjespelar Thomas Solstad går glipp av den viktige kampen mot Spania i mellomrunden av handball EM grunna ein mageinfeksjon. Det kunne landslagssjef Christian Berge stadfeste på ein presseseanse i forkant av kampen.

  – Solstad har fått magesjuke, og står over kampen, seier Berge.

  Alle dei norske spelarane bur på einerom i Bratislava, og Solstad får oppfølgjing der.

  På den same seansen kunne Berge også stadfeste at alle dei norske koronatestane kom tilbake negative, og at alle dei øvrege spelarane vil vere tilgjengelege til den nest siste kampen i EMs mellomrunde.

  XgUMUcoMcak
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal