Hopp til innhold

Tok imot bestikkelser før VM i 1998 og 2010

Den tidligere FIFA-toppen Chuck Blazer innrømmer ifølge Sky Sports at han og andre tok imot bestikkelser før tildelingen av VM-sluttspillene i 1998 og 2010.

FBL-FIFA-CORRUPTION FBL-FIFA-CORRUPTION

INNRØMMER: Chuck Blazer innrømmer å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med VM i 2010. Her med avtroppende FIFA-president Sepp Blatter.

Foto: SEBASTIAN DERUNGS / Afp

Chuck Blazer satt som generalsekretær under Jack Warner i Concacaf i en årrekke, og det er hans vitnemål som nå er grunnlaget for den store saken FBI nå ruller opp mot de mange FIFA-toppene.

Ifølge Skysports står det i Chuck Blazers tilståelse, at han innrømmer å ha tatt imot bestikkelser for å stemme på en gitt VM-arrangør ved flere tilfeller. Både ved tildelingen av VM i 1998 og VM i 2010 har Blazer innrømmet å ha vært involvert i bestikkelser.

Tilståelsen ble gjort i retten 25. november 2013, men ble offentlig først onsdag kveld.

– Fra rundt 2004 og fram til 2011, tok jeg og andre medlemmer av FIFAs eksekutivkomite imot bestikkelser i for å velge Sør-Afrika som vertsnasjon for VM i 2010, står det i tilståelsen.

Satte opp bestikkelse før VM i 1998

Korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Sør-Afrika har de siste dagene vært mye oppe, men Chuck Blazer innrømmer også et enda eldre forhold.

LES OGSÅ: Hevder Blatters høyre hånd sto bak millionbestikkelse

LES OGSÅ: Siem: – Forferdelig trist

Fra 1992 skal han i samarbeid med en annen ha hjulpet med å sette istand en bestikkelse fra et av de aktuelle arrangørlandene i kampen for å arrangere VM i 1998.

Ifølge etterforskningsdokumentene skal bestikkelsene ha kommet fra den marokkanske delegasjonen, og ikke den franske. Blazer tok heller ikke imot bestikkelsene selv, men det var han som organiserte hvordan betalingen skulle skje. Amerikaneren satt på det tidspunktet ikke i eksekutivkomiteen i FIFA, og hadde ikke stemmerett i spørsmålet om hvem som skulle arrangere VM.

Frankrike vant allikevel retten til å arrangerere VM i 1998.

Innledet samarbeid med FBI da han ble tatt

Blazer har også andre kriminelle forhold på samvittigheten i kraft av sin stilling.

– I og rundt 1993, og fram til på begynnelsen av 2000-tallet, aksepterte jeg og andre bestikkelser i forbindelse med TV-rettighetene og andre rettigheter tilknyttet Gold Cup i 1996, 1998, 2000, 2002 og 2003, fortalte han.

Chuck Blazer satt som generalsekretær i Concacaf i 17 år. I 2013 trakk han seg fra alle verv da han var under massiv etterforskning for korrupsjon og skattesvindel. I fjor høst kom imidlertid New York Daily News med en overraskende melding.

Avisa hevdet at Blazer siden 2011 hadde samarbeidet med FBI og hadde hjulpet dem med å samle bevis for underbygge påstandene om massiv korrupsjon i FIFA-systemet. Nå begynner vi å se resultatene av den massive etterforskningen.

Sportsnyheter

Dommer hevder han ble spyttet på – spilleren nekter

Dommer Stian Røvig Sletner hevder han ble spyttet på av Ahmed El-Amrani etter at han ga Hønefoss-spilleren det gule kortet for en takling. Men El-Amrani nekter for at det var det som skjedde.

NM 2021 i fotball, menn (finale): Bodø/Glimt - Molde

Cupfest på NRK – sjå målene fra første runde

Torsdag var det duka for cupfest her på NRK. Bodø/Glimt, Rosenborg og Vålerenga var blant laga som skal i elden. Alle måla frå kampane med eliteserielaga kan du sjå her:

Siste nytt

 • Folket ønsker vinter-OL i Norge

  Annenhver nordmann mener at Norge bør søke om å få arrangere vinter-OL i 2030, ifølge en fersk spørreundersøkelse. Bare 27 prosent er negativt innstilt.

  – Det er en utvikling i tallene siden forrige gang man hadde en slik prosess. Det er hyggelig og positivt, sier styremedlem Kristin Kloster Aasen i IOC til VG.

  I den landsdekkende spørreundersøkelsen, som er gjennomført av Respons på vegne av VG, sier 49 prosent at de er positive til en norsk søknad om å få arrangere vinter-OL i 2030. 27 prosent oppgir at de er negativt innstilt, mens 23 prosent av de spurte svarer «vet ikke». (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km fristil for kvinner
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Vieira anklages for å ha sparket supporter

  Crystal Palace-manager Patrick Vieira skal angivelig ha sparket til en Everton-supporter etter den dramatiske kampen i Premier League torsdag.

  Everton-tilhengerne stormet banen ved to anledninger i oppgjøret som laget til slutt vant 3-2 og med det holdt seg i ligaen. Da kampen ble blåst av befant Vieira seg plutselig midt i folkemengden, og TV-bilder viste at flere fans konfronterte og plaget franskmannen på banen.

  En person holdt telefonen sin opp mot fjeset til Vieira, før treneren snudde seg og skal ha sparket vedkommende i beinet. Supporteren gikk så i bakken, ifølge The Athletic.

  Vieira ville ikke kommentere saken etterpå.

  – Jeg har ingenting å si om det. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP
 • Middels åpning for Viktor Hovland i PGA-mesterskapet – første runde på par

  Viktor Hovland fikk en start på det jevne i det amerikanske PGA-mesterskapet i golf. Han gikk den første runden på par etter en birdie og en bogey.

  Han spilte stort sett solid, men hadde ikke centimeterne på sin side i jakten på birdier.

  Rory McIlroy kom best ut av første runde. Nordiren leverte en 65-runde, fem slag under par, og endte ett slag foran Will Zalatoris og Tom Hoge.

  PGA Championship Golf
  Foto: Matt York / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste