Hopp til innhold

Disse tungvekterne er blant VMs beste i stille lengde

MOSKVA/OSLO (NRK.no): De fleste av kulestøterne veier godt over 100 kg, men nesten ingen kan slå dem i stille høyde og lengde.

Majewski og Hoffa

Polske Tomasz Majewski (t. v) er over to meter høy og bruker hinketeknikk i kulestøt, mens amerikanske Reese Hoffa med sine 180 centimeter roterer. Hinkerne er ofte lettere og mer atletiske enn de som roterer, men utøvere i begge teknikker imponerer likevel i stille lengde og høyde.

Foto: David J. Phillip/FRANCK FIFE / Ap/Afp

– Kulestøtere er fysisk veldig sterke og veldig spreke. De ser kanskje ut som koselig bamser, men jeg skal skrive under på at det er mye krutt i de kroppene, sier tidligere norgesmester og landslagstrener i spyd, Pål Berntsen, til NRK.no.

Det kan VM-deltager og kulestøter Reese Hoffa bekrefte.

– Generelt er vi veldig eksplosive. I benkpress tar jeg rundt 250 kilo. Selv om jeg ikke kunne slått alle i friidrettssirkuset, skulle jeg holdt bra følge i toppen, sier Hoffa blidt til NRK.no.

På høyde med spesialistene

Georgi Ivanov

Bulgarske Georgi Ivanov bruker hinketeknik i kulestøt. – De aller fleste tar i alle fall 300 kilo i knebøy, og dermed er de også innmari gode i stille lengde, sier Berntsen.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

På friidrettsbanen er man vant til å se kulestøterne sno seg rundt innenfor en sirkel med diameter på 2,135 meter. Ved hjelp av hinke- eller rotasjonsteknikk støter de kula ut med voldsomt kraft.

– De skal skape stor hastighet i en liten ring. Da må de være vanvittig sterke og eksplosive. De er helt rå, sier Berntsen.

Akkurat hvor ekstremt de kan prestere i eksplosiv styrke og spenst, vet Berntsen gjennom sin erfaring som mangeårig kastansvarlig i Norges Friidrettsforbund.

– Selv om det er tunge utøvere, hopper flere av dem 1.60 i stille høyde. Det er ikke uvanlig. I stille lengde hopper flere av dem over 3,50 meter. Selv om kulestøtere er tunge, er de vanvittig spreke, sier han.

– Er det noen i friidrettseliten som kan slå dem i disse øvelsene?

– Det er det nesten ikke. De som kan konkurrere er selvfølgelig de beste i lengde- og høydehopp, men det som kanskje er enda mer imponerende er at de ofte er fullt på høyde med spesialistene, selv med en mye større kroppstyngde.

Til sammenligning er den norske rekorden på stille høyde 1,82 (Sturle Kalstad fra 1983), og på stille lengde 3,71 (Arne Tvervaag fra 1968), ifølge friidrett.no.

Hinkerne mest atletiske

Ryan Whiting

Med sine 134 kilo er amerikanske Ryan Whiting en kulestøter som benytter seg av rotasjonsteknikk.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

Berntsen påpeker at det er et sprik på utøverne i disse øvelsene ettersom hvilken teknikk de bruker i kulestøt. Kulestøtere som roterer vil hoppe omtrent ti centimeter lavere i høyde og tjue centimeter kortere i lengde.

– De som hinker er de mest atletiske og mest spreke i beina. Det er der man yter den største kraften. De aller fleste tar i alle fall 300 kilo i knebøy, og dermed er de også innmari gode i stille lengde, forteller Berntsen.

– De som er svakere i beina roterer, men de er til gjengjeld mye sterkere i overkroppen. De er ofte kortere og har mye muskler i midjepartiet. De aller, aller fleste ligger på over 200 kilo i benkpress, sier den tidligere landslagstreneren.

Roteringstekniker Hoffa vil derfor ikke plassere seg blant de beste stille høydehopperne i den amerikanske troppen.

Hopp over meg, jeg kan ikke hoppe høyt. Jeg er rask. Jeg har gode føtter, gode armer og har gjennom en 13 år lang karriere lært å kaste kula, sier han.

Spenstøvelser

Den enorme spensten får kulestøterne gjennom mange timer på styrkerommet.

– Hovedøvelsene er knebøy, benkpress og skråbøy. Man kjører også en del spensthopp i trapper eller med vekter, i tillegg til vendinger og rykk for å få eksplosiviteten, sier han.

– Med en repetisjon på 300 kg som går veldig sakte, vil du allikevel generere stor eksplosivitet.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal