Bronse-kjæresten om velten: – Hun husker lite

PONFERRADA/OSLO (NRK.no): Her deiser Miriam Bjørnsrud i bakken foran skremte lagvenninner. Syklisten ligger nå på sykehus uten alvorlige skader.

Miriam Bjørnsrud havnet midt i en stor velt under landeveisrittet for kvinner i sykkel-VM.

STYGGE SCENER: Her går Miriam Bjørnsrud i bakken i en stor massevelt.

Bjørnsrud

VELTET: Her er Miriam Bjørnsrud fra NM i Grimstad i fjor.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Jeg kom rett bak og var nesten i velten selv. Det var forferdelig å se på, fordi det gikk styggfort nedover der. Jeg så at hun gikk rett i bakken. Syklene ble knust på veien. Det var forferdelig, sier en tydelig preget Emilie Moberg til NRK.no.

 • Se velten i videovinduet over artikkelen.

Bjørnsrud ble umiddelbart sendt til et lokalt sykehus i Ponferrada. Landslagslege Stein Ørn forteller at hun er «kraftig forslått», men det er ingen holdepunkter for brudd eller leddbåndsskader.

– Fryktelig vondt

Nå blir Bjørnsrud liggende på sykehuset til observasjon gjennom natten.

– Hun har fryktelig vondt og får smertestillende. I tillegg til å gå i asfalten, fikk hun minst fire sykler over seg. Det så stygt ut, men hun slapp unna alvorlige skader, sier Ørn.

Lagvenninnen Moberg var kun noen meter bak massvelten.

– Du sitter på sykkelen og tenker: «Går det der bra?». Det så ikke noe bra ut, sier Moberg.

Moberg ble beste norske syklist på 42.-plass, slått med 5.46 minutter av franske Pauline Ferrand Prevot.

Kjæresten: – Fra himmel til helvete

På sykehuset fikk Bjørnsrud besøk av samboer Kristoffer Skjerping, som tok bronse i U23-klassen fredag.

– Det går fort fra himmel til helvete. Det er store kontraster i sykkelsporten, sier Skjerping, som ikke så velten direkte.

– Hun husker lite, men hun husker at det var en nervøs stemning i bakken. Og plutselig lå hun der, sier kjæresten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjerping

FEIRET: Her er gullvinner Sven Erik Bystrøm (t.v.) sammen med bronsegutt Kristoffer Skjerping fredag. Dagen etter havnet Skjerpings samboer Miriam Bjørnsrud i en stygg sykkelvelt.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han forklarer at det er det verste punktet å falle på i løypa.

– Det er smalt, og du har stor fart. Samtidig er det nervøst siden det er VM. Hun var heldig som ikke knekte noe, sier Skjerping, som vil hjelpe henne tilbake så fort som mulig.

Flere av VM-syklistene i velten ble sendt til sykehus sammen med Bjørnsrud. Ifølge kjæresten fikk flere av dem bruddskader.

I utforkjøringen der uhellet skjedde, får syklistene en fart opp mot 80 km/t, ifølge NTB.

Eline Gleditsch Brustad måtte også bryte. Hun ga seg da to runder gjensto.

– Jeg så ikke at Miriam falt, men klarte akkurat å komme meg trygt gjennom velten. Det var skummelt, sier Brustad til NTB.

Siste nytt

 • Kalla dommaren ein «liten katt»

  Det blir Daniil Medvedev som skal møte Rafael Nadal i finalen i Australian Open søndag. Russaren slo greske Stefanos Tsitsipas 7–6 (7/5), 4-6, 6-4, 6–1.

  Medvedev sleit i dei to første setta, men styrte kampen mot slutten.

  Medvedev vikla seg også inn i ein krangel med dommaren og kalla han ein «liten katt». Russaren meinte Tsitsipas fekk for mykje råd og tilrop frå far sin på tribunen under kampen. Det er ikkje lov, og Tsitsipas fekk også åtvaring for det.

  Daniil Medvedev
  Foto: AARON FRANCIS / AFP
 • EM-gull til Bjøntegaard

  Erlend Bjøntegaard (31) skaut feilfritt og tok gullet på 10 kilometer sprint i skiskyttar-EM i Tyskland fredag.

  Nordmannen vant med 20 sekund ned til andremann, russiske Nikita Porsjnev.

  Bjøntegaard var ikkje den raskaste i sporet fredag, men tok inn det tapte på skytebanen. Ut frå første skyting var han 14 sekund bak leiaren, men ut frå siste skyting leidde han med 16 sekund til Porsjnev. Det forspranget gav han ikkje frå seg, og dermed blei det gull.

  Sverre Dahlen Aspenes, Håvard Gutubø Bogetveit og Johannes Dale vart alle blant dei ti beste. Dei pådrog seg to strafferundar kvar, og Aspenes vart nummer sju, medan Bogetveit og Dale tok plassane rett bak han.

  Sesongstart Skiskyting
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Tande og Forfang rekk truleg OL

  Skihopparane Daniel-André Tande og Johann André Forfang nærmar seg CT-verdiane som krevjast for å kunne delta i OL i Kina.

  Det fortel landslagstrenar Alexander Stöckl til NTB fredag formiddag. Tande og Forfang har vore koronasmitta og er i prosessen med å teste seg klar for OL.

  – Heldigvis er det ikkje nokon fleire positive. De tre som er heime (Tande, Forfang og Fredrik Willumstad), køyrer testregime med dagleg testing for å sjå når de bikkar over den berømte CT-verdien på 35.

  Kvalifiseringa til det første OL-rennet i Beijing går laurdag i neste veke. Tande og Forfang må levere den første negative koronatesten seinast fem dagar før avreise til Kina, og deretter må de ha ytterlegare tre godkjente prøver før de kan sette seg på OL-flyet.

  Tande og Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal