NRK Meny
Normal

Bjørndalens suksessoppskrift: Ladet opp alene i VM-løypene

HOCHFILZEN (NRK): I tre dager, før noen andre utøvere hadde ankommet Hochfilzen, trente Ole Einar Bjørndalen helt alene på snøen der han søndag gikk inn til bronse.

VM i skiskyting 2017. sølv og bronse på jaktstart menn

PÅ PALLEN: Ole Einar Bjørndalen kjenner godt seierspallen i Hochfilzen. Søndag inntok han den på ny etter jaktstarten.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg gjør alltid det jeg mener er riktig for å lade opp perfekt. Denne gangen var planen å komme til Hochfilzen tidlig, sier Bjørndalen til NRK:

Superveteranen som aldri slutter å overraske får kjøre sitt eget opplegg utenfor landslaget. Etter å ha ladet opp i høyden i Italia, dro han til Hochfilzen allerede onsdag forrige uke. Først søndag forlot lagkompisene Seefeld og flyttet inn på hotellet i VM-byen.

Med unntak av enkelte som testet ski, så ikke Bjørndalen folk i løypene på tre dager. Helt alene gjorde han seg kjent med bakker, svinger, testet utstyr og finpusset de siste detaljene. Perfeksjonist, som alltid.

– Det var viktig for meg å komme hit tidlig nå. Vi fikk dispensasjon til å bruke løypene, og de gjorde alt for at jeg skulle få totimersøkter. Det ble veldig bra lagt til rette for meg. Jeg var heldig og fikk trent veldig bra, forteller 43-åringen.

Bestemmer selv

Da NRK snakket med Bjørndalen tidlig i mesterskapet, svarte han «det får vi se, da» på spørsmål om han kunne få en fordel av å ha ladet opp nettopp i VM-løypene. Søndag ettermiddag kom fasiten.

– Jeg fikk muligheten til å lade opp som jeg ville, og det er slik jeg liker å gjøre det. Når det går dårlig står jeg der med skjegget i postkassa, men nå gikk det bra. Jeg fikk skutt en del og sett på værforholdene. Det var ganske skiftende, forteller Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen etter bronse på jaktstarten i VM.

Landslagstrener Egil Kristiansen forteller at ledelsen gir 43-åringen veldig mye ansvar for treningshverdagen, men at de likevel ilker å følge litt med på hva Bjørndalen foretar seg.

– Han har kjørt sitt opplegg, og vært her lenger enn de andre. Vi mente det kunne slå positivt ut for ham. Ole har rimelig bra kontroll, men selv om han er erfaren og litt eldre må vi passe litt på ham også. Det er godt for alle å bli fulgt opp litt, sier Kristiansen til NRK.

Liker ikke fridager

Bjørndalen snakket litt om den kommende normaldistansen etter søndagens renn, men mest om hvor stolt han var over kona Darja Domratsjeva.

De neste dagene får han mer fritid sammen med familien, men innrømmet at det blir veldig lenge å vente på torsdagens 20-kilometer.

– For å være helt ærlig hater jeg de fridagene. Der blir altfor lenge til neste løp, men som gammel mann trenger jeg sikkert å hvile litt og.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal