Bjørndalen: Fryktet VM-sesongen skulle ryke

HOLMENKOLLEN (NRK): For to dager siden presset Ole Einar Bjørndalen (41) for første gang kroppen virkelig hardt etter sykdommen, som spolerte sommeren. Nå tror Bjørndalen han ikke er tilbake for fullt før VM i mars.

Etter sydom i sommer er Ole Einar tilbake i Holmenkollen og trener som vanlig

Bjørndalen forteller nå at han var redd for at VM-sesongen kom til å gå i vasken, etter å ha blitt satt fullstendig på sidelinjen i seks uker i sommer.

– Ja det var jeg helt klart når det varte så mange uker. Det ble veldig mange uker uten trening så jeg var veldig skeptisk til om jeg kom til å bli frisk igjen, sier Bjørndalen til NRK.

Er usikker

Veteranen, som er tidenes mestvinnende utøver i vinter-OL, har akkurat gjennomført en rolig klassisk rulleskiøkt i VM-løypene Holmenkollen i lett regn. Der ble han fulgt på standplass av sin private fysioterapeut Reman «Pippo» Oswald, som følger Bjørndalen tett i store perioder denne høsten.

Hvor står du per i dag?

– Det er vanskelig å si. Jeg sammenligner kun mot meg selv og tester jeg har gjort før i sommer. Det har gått bedre og bedre, men jeg var fryktelig langt nede. Men nå fungerer treningen og jeg ser lyst på hverdagen, sier Bjørndalen som likevel poengterer at han er usikker på hvor bra han kommer til å prestere denne vinteren.

Første test i går

BJØRNDALEN VM

NÆR MEDALJER: Ole Einar Bjørndalen tok ikke individuell medalje under VM i Kontiolahti sist vinter, men tok 4.,5. og 6.plass.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

VM på hjemmebane er fem og en halv måned unna. Det er først da Bjørndalen mener han får svar på hvor ødeleggende sykdommen har vært. Selv over to måneder etter at Bjørndalen begynte å trene igjen, har han knapt presset kroppen virkelig hardt.

– Jeg har hatt flere hardøkter, men jeg presset inn mot maks for første gang i går. Så det har ikke vært mye ordentlig hardt i sommer, sier Bjørndalen.

Han sier formen er dårlig, men at det føltes «helt ok» på den første virkelige tøffe testen.

Når tror du at du er tilbake i hundre prosent?

– I VM. Da er jeg hundre prosent, sier Bjørndalen som forteller at han er svært presset på tid frem mot mesterskapet, som etter planen skal avslutte karrieren.

– Jeg har ikke noe tid å miste, så det er bare å kjøre«all inn», sier Bjørndalen.

Viktig avgjørelse

Han har allerede mistet all høydetrening i VM-oppkjøringen og vet ikke når han får sitt første opphold i Mellom-Europa.

– Jeg tipper jeg tar en avgjørelse om to uker, sier Bjørndalen.

Tidligere har dette vært Bjørndalens suksessoppskrift, etter at han flytttet til Mellom-Europa for over ti år siden. Nå må han imidlertid komme i bedre form før han mener det er riktig å dra opp i høyden sammen med resten av landslaget.

Siste nytt

 • Eks-verdensrekordholder utestengt

  Den kenyanske friidrettsprofilen Abraham Kiptum får fire års utestengelse for brudd på antidopingreglementet.

  Friidrettens integritetsenhet (AIU) bekrefter beslutningen på sin Twitter-konto.

  Kiptum, som i fjor satte verdensrekord på halvmaraton, ble midlertidig suspendert 26. april i år som følge av et regelbrudd relatert til hans blodpass.

  Alle Kiptums resultater siden 13. oktober 2018 er strøket fra historiebøkene.

  Kenyaneren løp inn til tiden 58.18 da han satte verdensrekord i Valencia i fjor. Tidligere i år forbedret landsmannen Geoffrey Kamworor rekorden til 58.01 i København.

  Abraham Kiptum
  Foto: Joaquin Sarmiento / AFP
 • Klepps suksesstrener gir seg

  Olli Harder gir seg som trener for Klepps toppserielag i fotball. Harder bekrefter beslutningen overfor Stavanger Aftenblad.

  – Det er en vanskelig avgjørelse. Jeg har jobbet med denne gruppen i tre år, og det har vært en ære. Men tiden er inne. Jeg må ta neste steg, sier han til avisen.

  Klepp styrer mot bronsemedalje i toppserien for kvinner denne sesongen. Harder har gjort klubben til et stabilt topplag.

  33-åringen fra New Zealand kom til Klepp fra jobben som trener i Amazon Grimstad. Han overtok Klepp i 2017.

  Hvor veien går videre har han ikke bestemt seg for.

  Olli Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen ble månedens utøver

  Jakob Ingebrigtsen er stemt fram til utmerkelsen månedens utøver hos Det europeiske friidrettsforbundet for juli. Det skriver forbundet på Twitter. Yngstebror Ingebrigtsen satte i slutten av oktober ny norsk rekord på 10 kilometer under «Hytteplanmila». Tiden på 27:54 er også europeiske U20-rekorden på distansen.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal