NRK Meny
Normal

Bjørndalen om sin 50. medalje: – Jeg har mistet tellingen

NOVE MESTO (NRK.no): I det som trolig var hans aller siste VM-stafett, kunne Ole Einar Bjørndalen (39) juble for gull. At han samtidig tok sin 50. (!) mesterskapsmedalje, var han ikke like opptatt av.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen er den mest populære nordmannen blant publikum i Nove Mesto, selv om Emil Hegle Svendsen og Tora Berger har fire gull hver.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Jeg har ikke tellingen på de medaljene, men det har vel dere, gliser Bjørndalen til et titalls norske journalister etter VM-stafetten der Norge tok gull.

Mens Bjørndalen selv var mest opptatt av det han omtalte som en perfekt stafett, var journalistene interesserte i å høre mer om hans utrolige medaljesanking de siste 15 årene.

– Dette er selvfølgelig kult. Men medaljene ligger i en safe et eller annet sted. Jeg får ta en titt på de når jeg er ferdig, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

Sammen med Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Henrik Henrik L'Abée-Lund tok Ole Einar Bjørndalen gull på VM-stafetten i Nove Mesto lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fourcade: – Umulig å ta han igjen

Selv om han er over toppen er han fortsatt den største - både blant lagkamerater og konkurrenter.

– Har han 50 mesterskapsmedaljer?, spør franske Martin Fourcade med store øyne når NRK.no spør om hva han tenker om Bjørndalens medaljefangst.

– Han er en stor atlet, men han har tatt mange av medaljene på stafett med et fantastisk lag. Uansett en fantastisk prestasjon, sier Fourcade.

– Er det mulig å ta han igjen?

– Vel..., sier Fourcade og begynner å regne på det:

– Jeg har 12 medaljer og er 24 år gammel. La oss si at jeg tar to hvert år resten av karrieren, da må jeg holde på til jeg er godt over 40 for å slå han. Det er umulig, slår franskmannen fast.

Svendsen hyller Bjørndalen

Emil Hegle Svendsen er den udiskutable VM-kongen i Nove Mesto med fire gull. Han er imidlertid opptatt av ikke å bli kalt «Kongen av skiskyting».

– Det er Ole. Han har vunnet mest, har Svendsen svart tidligere i uken. Etter Bjørndalens 50. mesterskapsmedalje tar han av seg hatten for lagets ringrev.

– Han er en levende legende og en vanvittig stor idrettsmann.

– Det er «crazy», sier Tarjei Bø.

– Blir en stusselig type

Ole Einar Bjørndalen vant sin første mesterskapsmedalje 2. februar 1997 da han tok bronse på VM-jaktstarten i Osrblie. Siden har det blitt 25 gull, 15 sølv og ytterligere ni bronser på Bjørndalen. En samling medaljer ingen annen skiskytter er i nærheten av å matche.

– Hvordan blir det - når karrieren en dag er over - å sette seg ned for å se på alle medaljene?

– Jeg blir nok overlegen og en stusslig type når jeg skal begynne å se på alle medaljene, spøker Bjørndalen før han raskt legger til:

– Jeg får pakke de inn i et premierom og ikke se på dem for ofte.

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

Ole Einar Bjørndalen

VM 1997: Ole Einar Bjørndalen tar sin første mesterskapsmedalje med bronse på jaktstarten. Bildet er fra stafetten der Norge tok sølv bak Tyskland. Italia tok bronse.

Foto: JOZEF DURNIK / AP

Hadde ikke troen

Han erkjenner at det er uvirkelig å ha oppnådd så mye i sin karriere.

– Jeg hadde troen på å bli verdensmester én gang, for det var målet. Det samme med OL. Men at jeg skulle ta så mange medaljer? Nei, det hadde jeg aldri trodd, sier skiskytterveteranen.

Og fortsatt er det muligheter for å ta ytterligere én medalje før VM i Nove Mesto er over. Søndag går VM-fellesstarten av stabelen, og der er Bjørndalen kapabel til å avslutte med stil.

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal