NRK Meny
Normal

Bjørndalen: – Trodde aldri jeg skulle holde på så lenge

Ole Einar Bjørndalen trodde aldri han skulle delta i et VM i 2012, men fredag kjemper han om sitt 18. VM-gull i sitt 18. VM.

Ole Einar Bjørndalen

– De siste årene har nok vært de tøffeste i Oles karriere, sier tidligere skiskytter, nå NRK-ekspert, Halvard Hanevold.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med den gule ledertrøya etter et verdenscuprenn i Ruhpolding, 27. januar 1995.

Foto: Tørnstrøm, Calle / Scanpix
Bjørndalen og Andresen

Ole Einar Bjørndalen med gullet på sprinten i Nagano-OL, sammen med sølvvinner Frode Andresen.

Foto: Eeg, Jon / Scanpix
Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen på medaljeseremonien etter jaktstarten under OL i Salt Lak City i 2002 der han vant samtlige øvelser. Det er han alene om i skiskytterverden.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Bjørndalen og Poirée

Ole Einar Bjørndalen vinner et av sine 93. verdenscuprenn i skiskyting. Her fra jaktstarten i Kontiolahti 18. mars 2006.

Foto: Riikka Hurri / AFP
Ole Einar Bjørndalen

Det har buttet i mot for Ole Einar Bjørndalen så langt i VM i Ruhpolding, men han er fortsatt ekstremt populær blant pubilkum.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
22 år etter verdenscupedebuten innledet Bjørndalen sitt 18. VM med å si at han kanskje fortsetter også etter OL i 2014 .

Dét er ikke i tråd med planen han la på 90-tallet.

– Da jeg kom inn på landslaget etter OL på Lillehammer tenkte jeg å holde på et par OL frem i tid. Jeg ville ha et gull, men trodde aldri jeg skulle holde på helt til i dag, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

– Hva er det som driver deg?

– Jeg er bare generelt motivert, sier han.

– Jeg liker å trene, ha det gøy og jobbe hardt.

Så enkelt. Så vanskelig.

Elsket av VM-publikumet

På VM-stadion i Ruhpolding øker jubelen. Startnummer 28, Ole Einar Bjørndalen, står på startstreken før den første individuelle VM-øvelsen, sprint. Han er den eneste som får like stor applaus som de tyske hjemmehåpene og selv om det blir tre bom og 21. plass denne dagen applauderes han i mål.

Fourcade: – Ole er stor

Ole Einar Bjørndalen er et ikon i skiskytterverden. Det tyske publikumet elsker han. Det russiske også. Og det norske selvfølgelig. Selv franskmennene tar av seg hatten for 38-åringen.

– Det er stort hver gang Ole gratulerer meg etter en seier, stort fordi han er en stor utøver, sier franske Martin Fourcade.

Verdenscuplederen har tatt to VM-gull i Ruhpolding og sitter for øyeblikket på den tronen Bjørndalen har tilbrakt mesteparten av karrieren på.

Junior-VM

Hans største konkurrent var også fransk. Rafael Poirée møtte det som skulle bli en evig duellant første gang vinteren 1993 under junior-VM i nettopp Ruhpolding.

– Jeg husker treneren min kom bort til meg under mesterskapet og sa at Ole Einar Bjørndalen kommer til å bli god, sier Poirée til NRK.no.

Den franske treneren fikk rett. 48 mesterskapsmedaljer senere er det ingen over, ingen ved siden.

Verdens beste i 15 år

– Han var verdens beste helt fra 1994 til 2009, sier tidligere skiskytter, nå NRK-ekspert, Halvard Hanevold, som kjenner Bjørndalen godt etter mange år på landslaget.

Hanevold glemmer aldri hvordan junioren fra lille Simostranda i Modum kommune tok landslaget med storm våren 1994.

– Helt fra starten var han den sterkeste på ski. Han var et stortalent som alle ventet på at skulle slå til.

Tøffeste årene i karrieren

– Han har alltid vært ekstremt profesjonell. Den mest profesjonelle av oss alle, sier Poirée.

Den første verdenscupseieren kom som 21-åring, 12. januar 1996 på 20-kilometeren i Anterselva der Hanevold endte på 3. plass bak russiske Vladimir Dratsjov.

Etter det gikk det slag, seier etter seier. Helt frem til 2010.

Ingenting varer evig, heller ikke Ole Einar Bjørndalens dominas, og fra og med OL-sesongen 2010 har det blitt mer kant ut enn kant inn for den seiersvante nordmannen.

Hittil i VM har det bare blitt en 21., 27. og 47. plass på de individuelle konkurransene.

– Helt fra han startet på landslaget har det vært nedturer fra tid til annen, men det han opplever nå er annerledes. Tidligere har det buttet i mot mens han var verdens beste, nå sliter han med å være etablert i toppen, sier Halvard Hanevold og legger til:

– De siste årene har nok vært de tøffeste i karrieren hans.

Perfekt etappe

Men ingen avskriver Ole Einar Bjørndalen. Når han fredag stiller til start på den prestisjetunge VM-stafetten vil han nok en gang få rungende applaus fra det tyske publikumet og konkurrentene kommer til å se han, enten de vil eller ikke.

Hvordan han skal levere en perfekt etappe har han selvsagt tenkt nøye gjennom flere ganger.

– Jeg skal være litt tålmodig i starten, men etter første skyting er det ingen taktikk, da er det bare å kjøre på, sier han.

Akkurat slik han har gjort hele karrieren.

Siste nytt

 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Klepp snudde og vant

  Tre mål på de siste 22 minuttene sørget for at Klepp avanserer fra NM-kvartfinalen.

  Karina Sævik gav hjemmelaget Kolbotn ledelsen til pause, før Tameka Butt utlignet midtveis i den andre omgangen. Susanne Vistnes og Elisabeth Terland scoret hver sin kamp i løpet av de siste fire minuttene, og dermed er rogalendingene klare for semifinale.

  Stor satsing på kvinnefotball
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal