NRK Meny
Normal

Kongen: – Den fyren er ganske spesiell

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Kong Harald hyller Ole Einar Bjørndalen som tidenes mestvinnende vinterolympier.

Kong Harald

Kong Harald var på tribunen for å følge Ole Einar Bjørndalen og resten av laget onsdag: Det har vært en fantastisk dag, sier han.

Foto: Matthias Schrader / Ap
Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med sine fire gullmedaljer etter medaljeseremonien i Salt Lake.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Med onsdagens gull gikk Ole Einar Bjørndalen forbi Bjørn Dæhli på medaljestatistikken som er ført siden vinterolympiadens start i 1924.

– Det var et kjempespennende løp. Skiskyting er alltid spennende til de er ferdig med skytingen, sier kong Harald, som røper at han ikke trodde skiskytterveteranen skulle greie å passere den tidligere langrennskongen på medaljestatistikken.

– Jeg hadde ikke trodd han skulle ta igjen Dæhlie. Men den fyren er ganske spesiell, så det er moro. Det har vært en fantastisk dag, sier han.

– Føles helt vanvittig

Dæhlie står oppført med åtte gull, fire sølv og null bronse, til sammen 12 medaljer.

Etter onsdagens OL-stafett har nå imidlertid Bjørndalen åtte gull, fire sølv, og en bronse - altså en medalje mer enn Bjørn Dæhlie.

– Klart dette betyr noe, det er enorm prestasjon. Det er moro å være på nivå med Bjørn. Det føles helt vanvittig, og det har vel ikke helt gått opp for meg ennå. Laginnsatsen var også helt utrolig, sier Bjørndalen til NRK.no.

– Har du fått melding av Bjørn Dæhlie?

– Har ikke fått melding, men en hyggelig gratulasjon. Via en annen sa han at han var veldig stolt over at det var jeg som klarte å slå ham.

– Hva sier du om at Kongen ikke trodde noen skulle ta Dæhlie?

– Det kan ikke helt sammenliknes med det som har vært tidligere. Bjørn var i en klasse for seg, og nå har vi flere øvelser og to stafetter. Det blir litt feil å sammenlikne. Men man må likevel vinne løpene, poengterer han.

– Men jeg har stor respekt for Bjørn. Det er det ingen som kopierer, forteller Bjørndalen.

Han forteller at han satte stor pris på å få møte kong Harald.

– Han var på kaffebesøk på morgenen her om dagen (i den norske utøverlandsbyen, journ.anm.) og da fikk vi litt mer tid til å prate med ham. Han er rå og har virkelig peiling på idrett. Det er motiverende.

Hyller Bjørndalen

40-åringen tok sitt aller første OL-gull i 1998 i Nagano på 10 km sprint. Høydepunktet i OL-sammenheng kom i Salt Lake City i 2002 da han sikret seg utrolige fire OL-gull.

I tillegg har han også 93 verdenscupseire i skiskyting (en i langrenn).

Bronsevinner på jaktstarten, Jean-Guillaume Béatrix fra Frankrike, hyller Bjørndalen og hans imponerende karriere etter stafetten.

– Det er unikt og meget imponerende. Han har vært på toppnivå i 20 år, og jeg er også imponert over hans motivasjon. Jeg vil helt sikkert ikke være her når jeg er blitt 40, sier han til NRK.no.

Han får støtte av tsjekkiske Ondrej Moravec, som hjalp laget sitt inn til en sølvmedalje på stafetten onsdag.

– Jeg synes det er fantastisk at han har klart det. Nå er han en legende ikke bare i skiskyting, men i hele idrettsverdenen. Han er en Gud!

– Har han inspirert deg?

– Ja, absolutt. Det er umulig å bli som ham, men han er sterk mentalt, og hans måte å jobbe på er perfekt. Han er også en bra mann, sier han.

Siste OL - men ikke siste sesong?

Spørsmålet "alle" stiller seg nå, er om Bjørndalen velger å fortsette. Han har allerede sagt at dette er hans siste OL.

NRKs ekspertkommentator Halvard Hanevold merker seg at 40-åringen ikke har sagt noe kategorisk om når han legger opp.

– Han har sagt at det blir hans siste OL, men det behøver ikke å bli hans siste sesong. Det er mulig at han stiller seg spørsmålet: Hvorfor skal jeg gi meg nå, og ikke får noen gode svar på det, sier han.

Saken fortsetter under bildet

OL SKISKYTING BJOERNDALEN 2

Her jubler Bjørndalen over sitt aller første OL-gull på skiskyttersprinten i 1998.

Foto: PER LØCHEN / NTB scanpix

Gikk Norge i ledelsen

Under onsdagens mixed stafett gikk veteranen en glimrende etappe.

Bjørndalen gikk Norge i tet før første skyting, og han la skytefadesen fra fellesstarten bak seg med to feilfrie serier.

Sochi Olympics Biathlon

Ole Einar Bjørndalen revansjerte seg grundig etter skytefadesen under fellesstarten.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Han økte dermed Norges ledelse til Tsjekkia som lå på 2.-plass.

Tsjekkia gikk inn til sølv 32,6 sekunder bak Norge, mens Italia jublet for bronse.

– Den største gjennom tidene

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, mener Ole Einar Bjørndalen nå plasserer seg blant våre aller største idrettsutøvere.

– Nå er Ole Einar den absolutt største vinterolympier gjennom tidene, og det står det all respekt av. Å passere Bjørn Dæhlie er helt enormt. Han er en stor idrettsutøver.

– Hvor plasserer du ham i norsk idrettshistorie?

– Det er vanskelig å si. Men med åtte OL-gull og 13 medaljer, så er han absolutt blant våre største, kanskje den aller, aller største. Det må være lov å si dette på en dag som denne, sier han til NRK.no.

– Det sier litt om kvalitetene ved Ole Einar, at han har jobbet i motgang. At han har passert 40 år og slått tilbake slik han har gjort denne sesongen, det er kun legender og enere som får til noe sånt. Derfor kommer Bjørndalen for evig og alltid til å bli stående som en legende i norsk idrettshistorie, mener Andersen.

Til og med den amerikanske TV-kanalen NBC lar seg imponere over nordmannen:

«Bjoerndalen is the Michael Phelps of the Winter Games», skriver de på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Tre kamper utsatt

  Tre kamper i Toppserien er utsatt, melder NFF. Lørdagens oppgjør mellom Stabæk og Avaldsnes ryker. Det samme gjør to kamper i 2. runde: Avaldsnes-Klepp og Kolbotn-Røa.

  Utfordrende baneforhold er årsaken, nye kampdatoer er ikke klare.

  Semifinale i NM-cupen fotball kvinner 2017: Avaldsnes - Arna-Bjørnar (1-0).
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • VG: Martinsen tilbake til NHL

  Andreas Martinsen hentes opp til NHL-laget Chicago Blackhawks, melder VG.

  Han har spilt for farmerlaget Rockford IceHogs de siste månedene, men hentes nå opp til Chicago. Han kan få debuten natt til onsdag, mot gamleklubben Colorado Avalanche.

  Andreas Martinsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Bøygard norsk presidentkandidat

  Norges Skiskytterforbund (NSSF) fremmer Tore Bøygard som kandidat til presidentvalget i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til høsten.

  – Det tar jeg som en tillit fra forbundet. Det blir spennende, men kan også bli krevende, sier Bøygard til NRK om den mulige jobben.

  Bøygard er tidligere president i NSSF. Dagens IBU-president Anders Besseberg sa i forrige uke at han ikke stiller til gjenvalg - så lenge han finner en etterfølger han er fornøyd med.

  Tore Bøygard
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag