Kongen: – Den fyren er ganske spesiell

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Kong Harald hyller Ole Einar Bjørndalen som tidenes mestvinnende vinterolympier.

Kong Harald

Kong Harald var på tribunen for å følge Ole Einar Bjørndalen og resten av laget onsdag: Det har vært en fantastisk dag, sier han.

Foto: Matthias Schrader / Ap
Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med sine fire gullmedaljer etter medaljeseremonien i Salt Lake.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Med onsdagens gull gikk Ole Einar Bjørndalen forbi Bjørn Dæhli på medaljestatistikken som er ført siden vinterolympiadens start i 1924.

– Det var et kjempespennende løp. Skiskyting er alltid spennende til de er ferdig med skytingen, sier kong Harald, som røper at han ikke trodde skiskytterveteranen skulle greie å passere den tidligere langrennskongen på medaljestatistikken.

– Jeg hadde ikke trodd han skulle ta igjen Dæhlie. Men den fyren er ganske spesiell, så det er moro. Det har vært en fantastisk dag, sier han.

– Føles helt vanvittig

Dæhlie står oppført med åtte gull, fire sølv og null bronse, til sammen 12 medaljer.

Etter onsdagens OL-stafett har nå imidlertid Bjørndalen åtte gull, fire sølv, og en bronse - altså en medalje mer enn Bjørn Dæhlie.

– Klart dette betyr noe, det er enorm prestasjon. Det er moro å være på nivå med Bjørn. Det føles helt vanvittig, og det har vel ikke helt gått opp for meg ennå. Laginnsatsen var også helt utrolig, sier Bjørndalen til NRK.no.

– Har du fått melding av Bjørn Dæhlie?

– Har ikke fått melding, men en hyggelig gratulasjon. Via en annen sa han at han var veldig stolt over at det var jeg som klarte å slå ham.

– Hva sier du om at Kongen ikke trodde noen skulle ta Dæhlie?

– Det kan ikke helt sammenliknes med det som har vært tidligere. Bjørn var i en klasse for seg, og nå har vi flere øvelser og to stafetter. Det blir litt feil å sammenlikne. Men man må likevel vinne løpene, poengterer han.

– Men jeg har stor respekt for Bjørn. Det er det ingen som kopierer, forteller Bjørndalen.

Han forteller at han satte stor pris på å få møte kong Harald.

– Han var på kaffebesøk på morgenen her om dagen (i den norske utøverlandsbyen, journ.anm.) og da fikk vi litt mer tid til å prate med ham. Han er rå og har virkelig peiling på idrett. Det er motiverende.

Hyller Bjørndalen

40-åringen tok sitt aller første OL-gull i 1998 i Nagano på 10 km sprint. Høydepunktet i OL-sammenheng kom i Salt Lake City i 2002 da han sikret seg utrolige fire OL-gull.

I tillegg har han også 93 verdenscupseire i skiskyting (en i langrenn).

Bronsevinner på jaktstarten, Jean-Guillaume Béatrix fra Frankrike, hyller Bjørndalen og hans imponerende karriere etter stafetten.

– Det er unikt og meget imponerende. Han har vært på toppnivå i 20 år, og jeg er også imponert over hans motivasjon. Jeg vil helt sikkert ikke være her når jeg er blitt 40, sier han til NRK.no.

Han får støtte av tsjekkiske Ondrej Moravec, som hjalp laget sitt inn til en sølvmedalje på stafetten onsdag.

– Jeg synes det er fantastisk at han har klart det. Nå er han en legende ikke bare i skiskyting, men i hele idrettsverdenen. Han er en Gud!

– Har han inspirert deg?

– Ja, absolutt. Det er umulig å bli som ham, men han er sterk mentalt, og hans måte å jobbe på er perfekt. Han er også en bra mann, sier han.

Siste OL - men ikke siste sesong?

Spørsmålet "alle" stiller seg nå, er om Bjørndalen velger å fortsette. Han har allerede sagt at dette er hans siste OL.

NRKs ekspertkommentator Halvard Hanevold merker seg at 40-åringen ikke har sagt noe kategorisk om når han legger opp.

– Han har sagt at det blir hans siste OL, men det behøver ikke å bli hans siste sesong. Det er mulig at han stiller seg spørsmålet: Hvorfor skal jeg gi meg nå, og ikke får noen gode svar på det, sier han.

Saken fortsetter under bildet

OL SKISKYTING BJOERNDALEN 2

Her jubler Bjørndalen over sitt aller første OL-gull på skiskyttersprinten i 1998.

Foto: PER LØCHEN / NTB scanpix

Gikk Norge i ledelsen

Under onsdagens mixed stafett gikk veteranen en glimrende etappe.

Bjørndalen gikk Norge i tet før første skyting, og han la skytefadesen fra fellesstarten bak seg med to feilfrie serier.

Sochi Olympics Biathlon

Ole Einar Bjørndalen revansjerte seg grundig etter skytefadesen under fellesstarten.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Han økte dermed Norges ledelse til Tsjekkia som lå på 2.-plass.

Tsjekkia gikk inn til sølv 32,6 sekunder bak Norge, mens Italia jublet for bronse.

– Den største gjennom tidene

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, mener Ole Einar Bjørndalen nå plasserer seg blant våre aller største idrettsutøvere.

– Nå er Ole Einar den absolutt største vinterolympier gjennom tidene, og det står det all respekt av. Å passere Bjørn Dæhlie er helt enormt. Han er en stor idrettsutøver.

– Hvor plasserer du ham i norsk idrettshistorie?

– Det er vanskelig å si. Men med åtte OL-gull og 13 medaljer, så er han absolutt blant våre største, kanskje den aller, aller største. Det må være lov å si dette på en dag som denne, sier han til NRK.no.

– Det sier litt om kvalitetene ved Ole Einar, at han har jobbet i motgang. At han har passert 40 år og slått tilbake slik han har gjort denne sesongen, det er kun legender og enere som får til noe sånt. Derfor kommer Bjørndalen for evig og alltid til å bli stående som en legende i norsk idrettshistorie, mener Andersen.

Til og med den amerikanske TV-kanalen NBC lar seg imponere over nordmannen:

«Bjoerndalen is the Michael Phelps of the Winter Games», skriver de på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Haaland-straffemiss i viktig seier

  Erling Braut Haaland fikk sjansen til å score sitt 24. ligamål fra straffemerket mot Union Berlin, men forsøket var altfor dårlig plassert. Likevel måtte keeper Andreas Luthe gi retur, og til slutt fikk Marco Reus kranglet inn ledelsen. Haaland hadde flere gylne sjanser, men det ville seg ikke for superspissen. I steden satte Raphaël Guerreiro spikeren i kista like før slutt. Dermed tok Dortmund tre svært viktige poeng i jakten på en mesterligaplass. Nå er det fire poeng opp til Eintracht Frankfurt på 4.-plass.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Hevder utbryterne fratas verv

  Premier League-sjefen Richard Masters har ifølge Sky Sports bedt lederne i de seks klubbene involvert i superligaplaner om å trekke seg fra komitéverv, melder NTB. Ifølge kanalen kontaktet Masters Chelsea-formann Bruce Buck og Arsenal-direktør Vinai Venkatesham (bildet) og ba dem om å trekke seg fra arbeidsgrupper. Om de ikke gjør det frivillig, vil de bli fjernet.

  Manchester City-direktør Ferran Soriano skal også ha fått beskjed om å trekke seg fra sitt komitéverv, og kanalen har kilder på at Premier League vil fjerne Manchester United-direktør Ed Woodward og Liverpool-direktør Tom Werner fra kringkastingskomiteen.

  Venkatesham og Soriano er medlemmer av en strategikomité, mens Buck har plass i en økonomikomité.

  XXXdOx__Ygs
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Seier for Mason i debuten

  Tottenham fikk slite for poengene uten den skadde superspissen Harry Kane, men Son Heung-mins sene straffemål ga 2-1-seier over Southampton onsdag. Det ga en god debut for Tottenhams vikarmanager Ryan Mason. Han ble kastet inn i rollen da José Mourinho ble sparket mandag.

  nnHqcppAYrQ
  Foto: JUSTIN SETTERFIELD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal