Hopp til innhold

Bjørndalen punger ut for egen smører

ØSTERSUND (NRK.no): Ole Einar Bjørndalen (40) bruker mye tid og krefter på å utvikle verdens beste ski. Nå lønner han også sin egen smører.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen, her på pressetreff tirsdag formiddag, er den eneste landslagsløperen som lønner egen smører.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Dét innrømmer skiskytterkongen selv overfor NRK.no.

– Det er en ok løsning, sier Bjørndalen.

Ingen av de andre landslagsløperne gjør dette.

I motsetning til Bjørndalen benytter de seg av forbundets egne smørere - ledet av Emil Hegle Svendsens bror Morten.

Svein Ivar Moen

Svein Ivar Moen skal være Ole Einar Bjørndalens smører de to neste sesongene.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Slik NRK.no skrev i sommer skal Bjørndalen på sin side bruke sin gode venn Svein Ivar Moen både denne og neste sesong.

Nå er det altså kjent at han selv må punge ut for å kunne gjøre det.

– Vi diskuterte andre løsninger, men kom frem til dette. Jeg tror det blir en god løsning, men vi får se hvordan sesongen blir, sier Bjørndalen til NRK.no tirsdag.

Ole er hard mot de harde og snill mot de snille.

Svein Ivar Moen

Forbundet betaler reise og overnatting

Prosessen frem til den løsningen Bjørndalen nå omtaler som «ok» startet etter forrige sesong. NRK.no har tidligere omtalt hvordan 40-åringen i mai kom med et ønske til Norges Skiskytterforbund om å få bruke en egen smører, men at forbundet ikke uten videre sa ja.

Årsaken var blant annet at forbundet ikke tillater at løpere har smørere eksklusivt. Løsningen, etter en måned med diskusjoner, ble at Svein Ivar Moen også skulle teste ski for de andre landslagsløperne.

Etter det NRK.no forstår betaler derfor forbundet nå for Moens reiser og overnatting i forbindelse med verdenscuprenn, mens Bjørndalen altså betaler lønna.

I sommer la ikke Bjørndalen skjul på at han synes prosessen frem til denne løsningen har vært krevende.

– Ole er en raus sjef

Svein Ivar Moen er nå på plass i Østersund og NRK.no møter han under skitesting med Bjørndalen ovenfor skiskytterstadion tirsdag ettermiddag.

Lars Helge Birkeland og Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med skiene sine etter seieren på fellesstarten på Sjusjøen for to uker siden.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Ole er en raus sjef. Han er hard mot de harde og snill mot de snille, sier Moen etterfulgt av latter.

Det snør og værmeldingen sier at det skal bli mildere til rennstart onsdag. Det mangler ikke på utfordringer for smørerne, i hvert fall ikke for han som har ansvar for skiene til Ole Einar Bjørndalen.

– Han (Bjørndalen) krever masse av både seg selv og andre, men det passer meg perfekt for jeg liker å måtte tøye grenser og gruble for å få til det beste, sier Moen.

– Hvor mye tjener du?

– Helt greit. Så bra at jeg kan være ute på tur mens jeg har familie hjemme, sier Moen.

Skitesting hver for seg

På stadion drøyt hundre meter nedenfor Moen og Bjørndalen, tester de andre landslagssmørerne ski med de andre landslagsløperne.

På stadion er også lagleder Arne Idland som styrer det norske støtteapparatet her i Østersund. Han hevder Bjørndalens spesialopplegg er uproblematisk for de andre løperne.

– Det fører bare til at de andre smørerne får mer tid til de andre løpernes ski så det opplever de som positivt, sier Idland.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal