NRK Meny
Normal

Bjørndalen planla gullet i sommer

SOTSJI (NRK.no): I sommer la Ole Einar Bjørndalen en helt egen plan for hvordan han skulle ta OL-gull på sprinten i Sotsji. Med seieren i boks takker han 20 års erfaring for gulløpet ingen andre på det norske laget var i nærheten av.

Ole Einar Bjørndalen

Det var bare på vei til pallen Ole Einar Bjørndalen fikk gå alene på OL-stadion etter gullet lørdag. Etter seieren følte han at nærmest alt har gått hans vei denne sesongen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Lørdag 8. februar vil for alltid stå som dagen da «Kongen av skiskyting» kronet karrieren.

Seks minutter, 33 sekunder og tre tideler over klokken sju på Laura skiskytterstadion i Kaukasus-fjellene fikk han lønn for alle timene mutters alene på fjellplatåer rundt omkring i Europa.

– Planen jeg la i sommer var krevende, men jeg har lyktes med nesten alt. Akkurat nå er jeg veldig rolig og har det fint, gliser Bjørndalen når NRK en liten halvtime etter gullet spør hvordan han har det.

Møtte veggen

NRK har tidligere fortalt hvordan 40-åringen flere ganger denne sesongen har reist alene til høyden, mens resten av landslaget har vært samlet et annet sted. Bjørndalen ville tråkke sin egen løype frem mot Sotsji.

Først i oktober, så før jul og så til slutt etter jul da han droppet landslagets «precamp».

– Jeg har 20 års erfaring på hvordan man skal være i form på denne høyden. Derfor har jeg hatt tro på opplegget, sier Bjørndalen.

Flere løpere, blant annet andre Bø-brødrene og Hegle Svendsen, fikk et ublidt møte med de 1.500 høydemeterne OL-løypa ligger på.

Les også: Blytungt for Hegle Svendsen på OL-sprinten

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ole Einar Bjørndalen

Han har jobbet hardere enn de fleste for å komme tilbake i toppen etter noen tunge år. Lørdag beviste Ole Einar Bjørndalen at han fortsatt kan være best.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Motivasjon er aldri et problem

Av de 20 årene som har gitt Bjørndalen erfaringen som gjorde at han taklet OL-sprinten bedre enn lagkameratene, har de siste fire vært de tyngste.

Lørdagens gull er hans første individuelle mesterskapsmedalje siden VM i 2009.

Av journalister er han til tider blitt avskrevet. Da han gikk fra intervju til intervju lørdag kveld ville mange derfor vite om hvordan han har klart å holde på motivasjonen.

– Det har vært en ekstremt lang vei, men motivasjonen har aldri vært noe problem. Jeg har kunnet fortsette å trene hver dag og det er grunnen til at jeg er her i dag, sier han og legger til:

– Jeg har hatt noen tunge år, men livet er for kort til å gi opp.

Fryktet for karrieren

Den eneste gangen han fryktet for karrieren var da ryggen slo seg vrang etter vedhogst våren 2011. Da klarte han knapt å gå, men kjempet seg tilbake.

Og nå er allerede Sotsj-OL en suksess. Det sørget hans sjuende OL-gull for.

– Før sesongen var målet å være i toppform på OL-sprinten. Jeg visste at det er den distansen jeg er god på, sier han.

– Bedre i Nagano

Han har nå tre OL-gull på sprint. Det første tok han i Nagano i 1998 under dramatiske omstendigheter.

Løpet ble stoppet på grunn av tåke og snøvær da han ledet og var på vei mot gull. Dagen etter slo han likevel tilbake og vant da konkurransen ble gjennomført på nytt.

– Det er det eneste mesterskapsløpet jeg har levert som er bedre enn det jeg gjorde i dag, sier Bjørndalen.

– I dag lykkes jeg fordi jeg holder meg til det jeg har planlagt og fordi en del av favorittene mislykkes. Jeg har litt tur, men er det en dag jeg skulle lykkes på, så var det i dag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 10 km sprint for menn» i nytt vindu

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ingebrigtsen hjemkomst