Hopp til innhold

Bjørndalen på hemmelig Thailand-tur med 20 brødskiver i bagasjen

Bare én uke før sesongåpningen reiste skiskytterkongen til Bangkok for å motta «den største prisen han noen gang har fått».

Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen ble fredag kåret til den beste mannlige utøveren under Sotsji-OL. Her er 40-åringen med prisen han fikk av ANOC, organisasjonen for nasjonale olympiske komiteer. Bjørndalen mottok prisen i Thailands hovedstad Bangkok.

Foto: Karette Wang Sandbu / NIF

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen (midten) sammen med generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen (t.v.), og det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg (t.h.) i Bangkok fredag.

Foto: Karette Wang Sandbu / NIF

Vanligvis ville skiskytterkongen nå trent på snø i Norge. I stedet er han i 30 grader varme i Bangkok.

Årsaken til den uvanlige pausen i sesongoppkjøringen er at organisasjonen for nasjonale olympiske komiteer, ANOC, har kåret Ole Einar Bjørndalen (40) til den beste mannlige utøveren i Sotsji-OL.

– Det er veldig gjevt. Det er den største prisen jeg har vunnet noen gang. Så det settes stor pris på i en alder av 40. Det var deilig å klare det, sier Bjørndalen til NRK.no.

– Alle de olympiske nasjonene har stemt. Så det er forhåpentligvis en del som kan noe om idrett. Det er det som gjør prisen spesiell. Den henger høyt, fortsetter han.

Prisen måtte skiskytterkongen reise til Bangkok for å motta personlig under ANOCs årskonferanse fredag.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Organisasjonen av nasjonale olympiske komiteer har kåret Ole Einar Bjørndalen til den beste mannlige utøveren i OL i Sotsji. Bjørndalen tok 2 gull under lekene, og ble tidenes mestvinnende vinterolympier.

20 brødskiver

Når NRK.no snakker med skiskytterkongen er han allerede på vei til flyplassen for å rekke flyet hjem igjen til Norge.

– Timingen på dette har ikke vært optimal. Jeg har måttet justere på en del samlinger for å få det til, men jeg har planlagt turen bra og reisen ned hit har vært veldig effektiv, sier Bjørndalen.

Bjørndalen ankom Thailands hovedstad fredag morgen. Da bar det rett til hotellet for å få seg litt søvn. Etter fire timer på øyet ble han med på en båttur på en av Bangkoks mange elver før han hoppet i findressen og reiste til prisutdelingen.

Går alt etter planen lander han på Gardermoen halv sju lørdag morgen. Da bærer det rett til Beitostølen for å trene på snø.

– Med direktefly fra Oslo ble dette veldig greit. Med i håndbagasjen hadde jeg 20 brødskiver av grovbrødet til kokka vår, Eva. Lørdag er det rett tilbake fra 30 grader i Bangkok til trening, minus ti og flotte skiforhold på Beitostølen, fortalte Bjørndalen i en pressemelding tidligere fredag.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Hemmelig

I tillegg til at dette skulle skje så effektivt som mulig, måtte skiskytterkongen holde turen hemmelig - etter oppfordring fra ANOC.

– Jeg fikk klar beskjed om at dette skulle være en overraskelse, og da må man høre på de store sjefer, sier skiskytteren.

Lørdag om én uke er det sesongåpning i skiskyting på Sjusjøen og det er svært uvanlig at Ole Einar Bjørndalen endrer sin vanligvis så urokkelige treningsplan så kort tid før sesongåpningen.

– Jeg har visst en stund at jeg var aktuell for denne prisen, og har vært på samling og trent veldig godt i nesten fire uker for å kunne dra to dager til Bangkok, forklarer han.

  • Se alle prisvinnerne i faktaboksen

Prisen der ANOC kårer den beste mannlige og kvinnelige utøveren i de to siste OL-ene, er ny. På fredagens galla var det utøvere fra London-OL og Sotsji-OL som ble hedret.

Tidenes vinterolympier

Bjørndalen ble med sine to gull i Sotsji tidenes mestvinnende vinterolympier med totalt 13 OL-medaljer. Åtte av dem gull.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen ble under Sotsji-OL tidenes mestvinnende vinterolympier da han tok sitt sjuende og åttende gull. Her er han med gullet på sprinten.

Foto: ANTONIN THUILLIER / Afp

I en pressemelding, som kom fra Norges Idrettsforbund fredag, takker Bjørndalen alle som har hjulpet han til toppen:

– Jeg vil benytte anledningen til å takke alle dem som har hjulpet meg gjennom karrieren min. Det er umulig å ramse opp navn, men en spesiell takk til utallige trenere og servicefolk, Skiskytterforbundet, Olympiatoppen og mange gode samarbeidspartnere.

– Alle som har bidratt til min utvikling og mine prestasjoner har en del av æren for denne prisen. Jeg er stolt over at skiskyting når opp i denne prisutdelingen, i konkurranse med store utøvere i større internasjonale vinteridrettsgrener, sier Bjørndalen.

– Stolte

Norges olympiske komité er representert på ANOC-kongressen med generalsekretær i idrettsforbundet Inge Andersen og styremedlem Karette Wang Sandbu. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg er også til stede.

Det samme er IOC-president Thomas Bach.

Inge Andersen sier følgende om Bjørndalens pris:

– Ole Einar imponerte oss alle under lekene i Sotsji. To gullmedaljer var mer enn vi kunne forvente, likevel er jeg ikke overrasket. Dette er tidenes mestvinnende vinterolympier fra den lille bygda Simostranda. Vi er veldig stolte over å ha en så flott representant. Ole Einar representerer det beste i norsk idrett, sier Andersen.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal