Bjørndalen på hemmelig Thailand-tur med 20 brødskiver i bagasjen

Bare én uke før sesongåpningen reiste skiskytterkongen til Bangkok for å motta «den største prisen han noen gang har fått».

Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen ble fredag kåret til den beste mannlige utøveren under Sotsji-OL. Her er 40-åringen med prisen han fikk av ANOC, organisasjonen for nasjonale olympiske komiteer. Bjørndalen mottok prisen i Thailands hovedstad Bangkok.

Foto: Karette Wang Sandbu / NIF

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen (midten) sammen med generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen (t.v.), og det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg (t.h.) i Bangkok fredag.

Foto: Karette Wang Sandbu / NIF

Vanligvis ville skiskytterkongen nå trent på snø i Norge. I stedet er han i 30 grader varme i Bangkok.

Årsaken til den uvanlige pausen i sesongoppkjøringen er at organisasjonen for nasjonale olympiske komiteer, ANOC, har kåret Ole Einar Bjørndalen (40) til den beste mannlige utøveren i Sotsji-OL.

– Det er veldig gjevt. Det er den største prisen jeg har vunnet noen gang. Så det settes stor pris på i en alder av 40. Det var deilig å klare det, sier Bjørndalen til NRK.no.

– Alle de olympiske nasjonene har stemt. Så det er forhåpentligvis en del som kan noe om idrett. Det er det som gjør prisen spesiell. Den henger høyt, fortsetter han.

Prisen måtte skiskytterkongen reise til Bangkok for å motta personlig under ANOCs årskonferanse fredag.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Organisasjonen av nasjonale olympiske komiteer har kåret Ole Einar Bjørndalen til den beste mannlige utøveren i OL i Sotsji. Bjørndalen tok 2 gull under lekene, og ble tidenes mestvinnende vinterolympier.

20 brødskiver

Når NRK.no snakker med skiskytterkongen er han allerede på vei til flyplassen for å rekke flyet hjem igjen til Norge.

– Timingen på dette har ikke vært optimal. Jeg har måttet justere på en del samlinger for å få det til, men jeg har planlagt turen bra og reisen ned hit har vært veldig effektiv, sier Bjørndalen.

Bjørndalen ankom Thailands hovedstad fredag morgen. Da bar det rett til hotellet for å få seg litt søvn. Etter fire timer på øyet ble han med på en båttur på en av Bangkoks mange elver før han hoppet i findressen og reiste til prisutdelingen.

Går alt etter planen lander han på Gardermoen halv sju lørdag morgen. Da bærer det rett til Beitostølen for å trene på snø.

– Med direktefly fra Oslo ble dette veldig greit. Med i håndbagasjen hadde jeg 20 brødskiver av grovbrødet til kokka vår, Eva. Lørdag er det rett tilbake fra 30 grader i Bangkok til trening, minus ti og flotte skiforhold på Beitostølen, fortalte Bjørndalen i en pressemelding tidligere fredag.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Hemmelig

I tillegg til at dette skulle skje så effektivt som mulig, måtte skiskytterkongen holde turen hemmelig - etter oppfordring fra ANOC.

– Jeg fikk klar beskjed om at dette skulle være en overraskelse, og da må man høre på de store sjefer, sier skiskytteren.

Lørdag om én uke er det sesongåpning i skiskyting på Sjusjøen og det er svært uvanlig at Ole Einar Bjørndalen endrer sin vanligvis så urokkelige treningsplan så kort tid før sesongåpningen.

– Jeg har visst en stund at jeg var aktuell for denne prisen, og har vært på samling og trent veldig godt i nesten fire uker for å kunne dra to dager til Bangkok, forklarer han.

 • Se alle prisvinnerne i faktaboksen

Prisen der ANOC kårer den beste mannlige og kvinnelige utøveren i de to siste OL-ene, er ny. På fredagens galla var det utøvere fra London-OL og Sotsji-OL som ble hedret.

Tidenes vinterolympier

Bjørndalen ble med sine to gull i Sotsji tidenes mestvinnende vinterolympier med totalt 13 OL-medaljer. Åtte av dem gull.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen ble under Sotsji-OL tidenes mestvinnende vinterolympier da han tok sitt sjuende og åttende gull. Her er han med gullet på sprinten.

Foto: ANTONIN THUILLIER / Afp

I en pressemelding, som kom fra Norges Idrettsforbund fredag, takker Bjørndalen alle som har hjulpet han til toppen:

– Jeg vil benytte anledningen til å takke alle dem som har hjulpet meg gjennom karrieren min. Det er umulig å ramse opp navn, men en spesiell takk til utallige trenere og servicefolk, Skiskytterforbundet, Olympiatoppen og mange gode samarbeidspartnere.

– Alle som har bidratt til min utvikling og mine prestasjoner har en del av æren for denne prisen. Jeg er stolt over at skiskyting når opp i denne prisutdelingen, i konkurranse med store utøvere i større internasjonale vinteridrettsgrener, sier Bjørndalen.

– Stolte

Norges olympiske komité er representert på ANOC-kongressen med generalsekretær i idrettsforbundet Inge Andersen og styremedlem Karette Wang Sandbu. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg er også til stede.

Det samme er IOC-president Thomas Bach.

Inge Andersen sier følgende om Bjørndalens pris:

– Ole Einar imponerte oss alle under lekene i Sotsji. To gullmedaljer var mer enn vi kunne forvente, likevel er jeg ikke overrasket. Dette er tidenes mestvinnende vinterolympier fra den lille bygda Simostranda. Vi er veldig stolte over å ha en så flott representant. Ole Einar representerer det beste i norsk idrett, sier Andersen.

Siste nytt

 • Kamerun sparka Seedorf

  Kamerun sparka tysdag sin nederlandske landslagssjef, tidlegare stjernespelar Clarence Seedorf. Kamerun er regjerande Afrika-meister, men blei slått ut i åttedelsfinalen i årets meisterskap.

  Seedorf har hatt jobben berre sidan august i fjor.

  Seedorf
  Foto: Giorgio Perottino / Reuters
 • Blytung EM-start for jentelaget

  J19-landslaget fekk den verst tenkelege starten på EM med 0-5 mot Nederland i Glasgow. Nederland leia 2-0 etter fem minutt, og 4-0 ved pause etter to raske mål i slutten av omgangen.

  Norge møter Skottland fredag og Frankrike måndag.

 • Travstjerne døde i ulykke

  Den verdenskjente travhesten Aubrion du Gers døde etter en ulykke mandag, skriver Trav og Galopp-Nytt.

  Ulykken skjedde i en kollisjon med hesten Cyrano du Pont der begge hester døde momentant.

  Aubrion du Gers løp inn over 25 mill kr og vant 46 løp, derav 16 på rad fra april i fjor til mai i år.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal