Bjørndalen på hemmelig Thailand-tur med 20 brødskiver i bagasjen

Bare én uke før sesongåpningen reiste skiskytterkongen til Bangkok for å motta «den største prisen han noen gang har fått».

Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen ble fredag kåret til den beste mannlige utøveren under Sotsji-OL. Her er 40-åringen med prisen han fikk av ANOC, organisasjonen for nasjonale olympiske komiteer. Bjørndalen mottok prisen i Thailands hovedstad Bangkok.

Foto: Karette Wang Sandbu / NIF

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen (midten) sammen med generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen (t.v.), og det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg (t.h.) i Bangkok fredag.

Foto: Karette Wang Sandbu / NIF

Vanligvis ville skiskytterkongen nå trent på snø i Norge. I stedet er han i 30 grader varme i Bangkok.

Årsaken til den uvanlige pausen i sesongoppkjøringen er at organisasjonen for nasjonale olympiske komiteer, ANOC, har kåret Ole Einar Bjørndalen (40) til den beste mannlige utøveren i Sotsji-OL.

– Det er veldig gjevt. Det er den største prisen jeg har vunnet noen gang. Så det settes stor pris på i en alder av 40. Det var deilig å klare det, sier Bjørndalen til NRK.no.

– Alle de olympiske nasjonene har stemt. Så det er forhåpentligvis en del som kan noe om idrett. Det er det som gjør prisen spesiell. Den henger høyt, fortsetter han.

Prisen måtte skiskytterkongen reise til Bangkok for å motta personlig under ANOCs årskonferanse fredag.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Organisasjonen av nasjonale olympiske komiteer har kåret Ole Einar Bjørndalen til den beste mannlige utøveren i OL i Sotsji. Bjørndalen tok 2 gull under lekene, og ble tidenes mestvinnende vinterolympier.

20 brødskiver

Når NRK.no snakker med skiskytterkongen er han allerede på vei til flyplassen for å rekke flyet hjem igjen til Norge.

– Timingen på dette har ikke vært optimal. Jeg har måttet justere på en del samlinger for å få det til, men jeg har planlagt turen bra og reisen ned hit har vært veldig effektiv, sier Bjørndalen.

Bjørndalen ankom Thailands hovedstad fredag morgen. Da bar det rett til hotellet for å få seg litt søvn. Etter fire timer på øyet ble han med på en båttur på en av Bangkoks mange elver før han hoppet i findressen og reiste til prisutdelingen.

Går alt etter planen lander han på Gardermoen halv sju lørdag morgen. Da bærer det rett til Beitostølen for å trene på snø.

– Med direktefly fra Oslo ble dette veldig greit. Med i håndbagasjen hadde jeg 20 brødskiver av grovbrødet til kokka vår, Eva. Lørdag er det rett tilbake fra 30 grader i Bangkok til trening, minus ti og flotte skiforhold på Beitostølen, fortalte Bjørndalen i en pressemelding tidligere fredag.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Hemmelig

I tillegg til at dette skulle skje så effektivt som mulig, måtte skiskytterkongen holde turen hemmelig - etter oppfordring fra ANOC.

– Jeg fikk klar beskjed om at dette skulle være en overraskelse, og da må man høre på de store sjefer, sier skiskytteren.

Lørdag om én uke er det sesongåpning i skiskyting på Sjusjøen og det er svært uvanlig at Ole Einar Bjørndalen endrer sin vanligvis så urokkelige treningsplan så kort tid før sesongåpningen.

– Jeg har visst en stund at jeg var aktuell for denne prisen, og har vært på samling og trent veldig godt i nesten fire uker for å kunne dra to dager til Bangkok, forklarer han.

 • Se alle prisvinnerne i faktaboksen

Prisen der ANOC kårer den beste mannlige og kvinnelige utøveren i de to siste OL-ene, er ny. På fredagens galla var det utøvere fra London-OL og Sotsji-OL som ble hedret.

Tidenes vinterolympier

Bjørndalen ble med sine to gull i Sotsji tidenes mestvinnende vinterolympier med totalt 13 OL-medaljer. Åtte av dem gull.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen ble under Sotsji-OL tidenes mestvinnende vinterolympier da han tok sitt sjuende og åttende gull. Her er han med gullet på sprinten.

Foto: ANTONIN THUILLIER / Afp

I en pressemelding, som kom fra Norges Idrettsforbund fredag, takker Bjørndalen alle som har hjulpet han til toppen:

– Jeg vil benytte anledningen til å takke alle dem som har hjulpet meg gjennom karrieren min. Det er umulig å ramse opp navn, men en spesiell takk til utallige trenere og servicefolk, Skiskytterforbundet, Olympiatoppen og mange gode samarbeidspartnere.

– Alle som har bidratt til min utvikling og mine prestasjoner har en del av æren for denne prisen. Jeg er stolt over at skiskyting når opp i denne prisutdelingen, i konkurranse med store utøvere i større internasjonale vinteridrettsgrener, sier Bjørndalen.

– Stolte

Norges olympiske komité er representert på ANOC-kongressen med generalsekretær i idrettsforbundet Inge Andersen og styremedlem Karette Wang Sandbu. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg er også til stede.

Det samme er IOC-president Thomas Bach.

Inge Andersen sier følgende om Bjørndalens pris:

– Ole Einar imponerte oss alle under lekene i Sotsji. To gullmedaljer var mer enn vi kunne forvente, likevel er jeg ikke overrasket. Dette er tidenes mestvinnende vinterolympier fra den lille bygda Simostranda. Vi er veldig stolte over å ha en så flott representant. Ole Einar representerer det beste i norsk idrett, sier Andersen.

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Kina advarer utenlandske OL-utøvere

  Et medlem av Kinas OL-organisasjonskomité advarer utenlandske idrettsutøvere og sier at de kan bli straffet for politiske ytringer som bryter kinesisk lov under vinterlekene i Beijing.

  – Alle ytringer som er i tråd med den olympiske ånden vil sikkert bli beskyttet, sa Yang Shu, visedirektør for internasjonale relasjoner i Beijings organisasjonskomité, på en pressekonferanse tirsdag.

  Han la likevel til:

  – Enhver oppførsel eller tale som er imot den olympiske ånd, spesielt kinesiske lover og regler, er imidlertid også underlagt en viss straff, sa han.

  IOC kunngjorde også før fjorårets sommerleker i Tokyo at idrettsutøvere som arrangerte protester der ville få en form for straff.

  Regel 50 i IOC-charteret forbyr demonstrasjoner av politisk og religiøs art ved olympiske arenaer.

  Yang sa tirsdag at dette kan bli gjenstand for straff, og siterte kinesisk lov, som er langt mer restriktiv på dette området enn mange andre land, skriver Washington Post.

  China Olympic Village
  Foto: Mark Schiefelbein / AP
 • Saltvik Pedersen i aksjon 

  I dag skal Jesper Saltvik Pedersen forsøke å gjøre som han gjorde under Paralympics i 2018, nemlig å gå helt til topps i storslalåm. Du ser konkurransen på NRK1 og du kan følge den her.

  I tillegg er det magasinprogram med reportasjer og høydepunkter klokken 21.50-22.00 på samme kanal.

  Alpint: 09.50: Storslalåm, 1. omgang, menn.

  Pedersen kjører ganske sent i konkurransen. Hans klasse (sittende) er sist ut. Marcus Grasto Nilsen kjører i klassen for stående.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Birk Ruud dropper X Games – frykter koronasmitte før OL

  Friski-kjører Birk Ruud dropper X Games i Aspen 21. til 23. januar i frykt for å bli smittet på reisen til USA, skriver VG.

  – Jeg har fire X Games-medaljer, men ingen OL-medalje. Derfor blir jeg hjemme og trener her for ikke å risikere noe, sier 21-åringen til avisa.

  Kvalifiseringen til Ruuds første OL-øvelse, big air, er 7. februar, og Ruud skal etter planen reise til Kina allerede 28. januar.

  For å komme inn i Kina må utøvere som nylig har hatt korona, avlegge to negative tester åtte dager før innreise, opplyste Halvor Lea, kommunikasjonssjef hos Olympiatoppen, til NRK tirsdag.

  Dermed vil Ruud etter alle solemerker miste OL om han blir smittet i løpet av de neste dagene.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal