NRK Meny
Normal

Bjørndalen om EU-protesten: – Vi fikk pepper

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): – Alle gikk med «Nei til EU» på børsa. Vi var jo bare bønder på laget, sier Ole Einar Bjørndalen om protesten i 1994.

Bjørndalens EU-protest

Geværkolben, som i dag er fylt med reklame, var en kort periode stedet der Ole Einar Bjørndalen ytret sine politiske meninger. Her fra et renn i 1994.

28. november var det 20-årsjubileum for folkeavstemningen i 1994, da Norge stemte nei til å gå inn i EU.

Den gang, som nå, deltok Ole Einar Bjørndalen i verdenscupen i skiskyting. Men til forskjell fra debutåret hans på elitenivå, er nå geværkolben fylt opp med sponsorplakater.

Bjørndalen forteller at motstanden mot EU var stor blant skiskytterne før EU-avstemningen i 1994.

– På den tida var det nesten bare bønder i den norske troppen, så alle gikk jo med «Nei til EU» på børsa, forteller Ole Einar Bjørndalen i dag.

– Det var Ivar Michal Ulekleiv, brodern Dag, Jon Åge Tyldum, ja alle sammen, sier han.

Havnet i trøbbel

Bjørndalen forteller imidlertid at den politiske agendaen fikk en rask og brå stopp.

– Det fant vi ut i etterkant, men man har jo ikke lov til å ytre politiske synspunkter i rennet, så vi fikk litt pepper for den markeringen der, forteller han.

– Så da måtte vi bare ta av det merket. Men det ble jo nei til EU, så det ble bra det, smiler han.

Tarjei Bø hadde ikke engang begynt på skolen da den unge Bjørndalen hadde sitt EU-stunt. I dag hyller han imidlertid veteranens politiske initiativ.

– Haha, han var forut for sin tid der også, ler han.

Idrettspolitisk aktiv

Bjørndalen figurerer fortsatt som en prominent figur på Nei til EU sine nettsider, og uttalte så sent som i 2010 til Aftenposten at EU-saken er en sak han kunne gått i demonstrasjonstog for.

Ole Einar Bjørndalen har de siste årene blitt mer aktiv i idrettspolitikken, og sitter nå blant annet som meldem av IOCs utøverkomite.

– Jeg vil stå for utøverens behov og ønsker. Det er fair play og en dopingfri idrett, det er de to viktigste tingene, sa Bjørndalen før han ble valgt inn i februar i år.

Ønsker flere dopingkontroller.

Siste nytt

 • Son signerte for fem år med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Kristoff på andreplass

  Det holdt akkurat ikke for Alexander Kristoff på dagens etappe i Tour de France, til tross for en meget god spurt. Peter Sagan ble for sterk i slutten, presset frem sykkelen, og vant knappe 30 cm foran nordmannen.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale