Bjørndalen om EU-protesten: – Vi fikk pepper

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): – Alle gikk med «Nei til EU» på børsa. Vi var jo bare bønder på laget, sier Ole Einar Bjørndalen om protesten i 1994.

Bjørndalens EU-protest

Geværkolben, som i dag er fylt med reklame, var en kort periode stedet der Ole Einar Bjørndalen ytret sine politiske meninger. Her fra et renn i 1994.

28. november var det 20-årsjubileum for folkeavstemningen i 1994, da Norge stemte nei til å gå inn i EU.

Den gang, som nå, deltok Ole Einar Bjørndalen i verdenscupen i skiskyting. Men til forskjell fra debutåret hans på elitenivå, er nå geværkolben fylt opp med sponsorplakater.

Bjørndalen forteller at motstanden mot EU var stor blant skiskytterne før EU-avstemningen i 1994.

– På den tida var det nesten bare bønder i den norske troppen, så alle gikk jo med «Nei til EU» på børsa, forteller Ole Einar Bjørndalen i dag.

– Det var Ivar Michal Ulekleiv, brodern Dag, Jon Åge Tyldum, ja alle sammen, sier han.

Havnet i trøbbel

Bjørndalen forteller imidlertid at den politiske agendaen fikk en rask og brå stopp.

– Det fant vi ut i etterkant, men man har jo ikke lov til å ytre politiske synspunkter i rennet, så vi fikk litt pepper for den markeringen der, forteller han.

– Så da måtte vi bare ta av det merket. Men det ble jo nei til EU, så det ble bra det, smiler han.

Tarjei Bø hadde ikke engang begynt på skolen da den unge Bjørndalen hadde sitt EU-stunt. I dag hyller han imidlertid veteranens politiske initiativ.

– Haha, han var forut for sin tid der også, ler han.

Idrettspolitisk aktiv

Bjørndalen figurerer fortsatt som en prominent figur på Nei til EU sine nettsider, og uttalte så sent som i 2010 til Aftenposten at EU-saken er en sak han kunne gått i demonstrasjonstog for.

Ole Einar Bjørndalen har de siste årene blitt mer aktiv i idrettspolitikken, og sitter nå blant annet som meldem av IOCs utøverkomite.

– Jeg vil stå for utøverens behov og ønsker. Det er fair play og en dopingfri idrett, det er de to viktigste tingene, sa Bjørndalen før han ble valgt inn i februar i år.

Ønsker flere dopingkontroller.

Siste nytt

 • Avviser bekymring rundt Kollen-renn

  Tirsdag ble det kjent at verdenscupsprinten i Drammen ikke kan arrangeres i sentrumsgatene på grunn av snømangel. Bare noen dager senere er det klart for den tradisjonsrike Homenkoll-helga. Heller ikke der er det snø i overflod, men rennene er ikke i fare. Arrangørene føler seg trygge på at rennene skal kunne gjennomføres som oppsatt. (NTB)

  Vinterferiestart i Oslo
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Casper Ruud skuffet etter tap i Rio

  Casper Ruud, som ble historiens første nordmann til å vinne en ATP-turnering søndag, kom brått ned på jorda igjen natt til onsdag. 21-åringen tapte mot italieneren Gianluca Mager allerede i første runde av ATP-turneringen i Rio de Janeiro. Dermed må Ruud belage seg på å falle ned flere plasser fra den historisk gode 34. plassen på rankingen.

  – Jeg visste at det var en tøff utfordring å spille kamp 48 timer etter finalen på søndag. Det er klart at det er litt tøft, men sånn er det innimellom, det er en del av idretten. Jeg gjorde mitt beste og prøvde å vinne denne kampen her, men det gikk ikke i dag, fortalte en tydelig skuffet Casper Ruud til NRK i Rio de Janeiro.

  Argentina Open Tennis
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Liverpool tapte mot Atletico Madrid

  Liverpool tapte den første kampen i mesterligaens åttedelsfinale tirsdag kveld.

  Hjemmelagets Saúl Ñíguez scoret etter et hjørnespark allerede etter fire minutter.

  Målet ble kampens eneste, til tross for at Liverpool presset voldsomt mot slutten. De fikk også et mål korrekt annullert for offside.

  Dermed vant Atletico 1-0. Returoppgjøret spilles på Anfield 11. mars.

  Vi fulgte kampen her.

Sendeplan

Kl. Program Kanal