NRK Meny
Normal

Bjørndalen om den tøffe tiden: – Utfordrende på alle felt

ÖSTERSUND (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) gikk gjennom en tøff periode som person over flere år, da nedturene kom etter OL i Vancouver for snart seks år siden.

Trass seks olympiske leker siden 1994, snart 22 år i toppen, er det fremdeles futt i Bjørndalen, onsdag vant han 20 kilometeren i Østersund. Reporter: ANders Rove Bentsen, foto/redigering: Håvard G. Hagen.

– Det var som en revansje i Sotsji. Den planen vi la fungerte hundre prosent, Det var en stor lettelse at det jeg var best på funket også i 2014. Det var stort, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.

– Utfordrende på alle felt

OL-gullet var enden på en lengre periode med motgang som slet på Bjørndalen. Sykdom og ryggskade gjorde at Bjørndalen trodde han var tvunget til å legge opp. Resultatene sviktet. Og på det personlige plan hadde skiskytteren opplevd tøffe nedturer, som farens bortgang og bruddet med kona.

– Det var utfordrende, krevende og annerledes på alle felt egentlig. Det var motgang på mange områder. Komplett med det som har med mennesket å gjøre. Jeg måtte bare prøve å løse det med de mennenskene jeg hadde rundt meg og det har gått, sier Bjørndalen.

Samtidig avskrev mange ham, men han jobbet seg tilbake frem mot OL.

– Jeg ble noe påvirket at ytre omgivelser som avskrev meg da, men jeg har en kjerne av mennesker rundt meg som alltid har tro på meg. Det er sterkere enn de ytringene som kommer utenfra. Når jeg holder mye kontakt med dem så er jeg aldri i tvil, sier Bjørndalen.

Artikkelen fortsetter.

Ole Einar Bjørndalen

TRIUMF: Ole Einar Bjørndalen avgjorde 20-kilometeren etter 20 treff onsdag. Dette var hans første verdenscupseier siden 2012.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Før og etter 2010

Vancouver-OL ble på mange måter et skille i karrieren. I femårsperioden mellom 2005 og 2009 tok han 9 mesterskapsgull, en seiersuttelling på 45 prosent i mesterskapene i den perioden. Fra Vancouver-OL til dags dato har han to individuelle medaljer i mesterskap. Mange ville vært storfornøyd, men ikke Bjørndalen.

Denne helgen har han igjen vært den store stjernen på stadion og den tidligere svenske OL-gullvinneren Björn Ferry tror Bjørndalen aldri har hatt så mange fans som nå etter returen til den ypperste eliten - nok en gang.

– Ettersom han dominerte i så mange år så tenkte jeg at når han blir litt dårlige, kommer han ikke til å tenke at det er like morsomt lenger. Det er så imponerende at han i flere år har kunnet fortsette med en så høy motivasjon, selv om han ikke er best lenger. For han er ikke best. Fourcade er bedre. Johannes har også bedre kapasitet. Men Ole Einar kan vinne om han har den rette dagen. Det er imponerende, sier Ferry.

– Han er en virkelig legende nå, fastslår svensken.

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Mester mot legende i vintersport