NRK Meny
Normal

Dette er Bjørndalen nødt til å forbedre

Ole Einar Bjørndalen innrømmer at han skjøt for dårlig i fjor. Nå mener han forbedring er avgjørende for å henge med i medaljekampen i VM.

Går samtidig inn med støtte til unge skiskyttere for at de skal kunne hevde seg bedre i skyting. Reporter: Anders Rove Berntsen. Foto: Jørn Tveter/Alem Zebic.

Ole Einar Bjørndalen må forbedre seg på standplass dersom han skal lykkes i VM.

– Jeg må nok opp på en høyere treffprosent i vinter om jeg skal ha sjanse til å kjempe i gode løp. Spesielt på stående må jeg ha et lite løft, sier Bjørndalen, etter å ha innsett fjorårets skyting ikke nådde nivået som kreves for å være blant de aller beste.

Med et snitt på minst to bom per tiende skudd på stående er han avhengig av å forbedre seg kraftig dersom han skal sanke medalje i vinterens kommende VM i Finland.

Etter tre uker på høydeopphold i Europa møtte 40-åringen onsdag pressen på Toppidrettssenteret i Oslo for å presentere en ny ungdomssatsing.

Gjennom et nytt Bjørndalen-fond skal han sammen med en sponsor de neste fem årene totalt dele ut 70 nye gæver til unge skiskytter.

Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen har fylt 41 år når VM i skiskyting begynner, men tror ikke det står i veien for mulig pallplass.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Avhengig av forbedring

Fjoråret viste en treffprosent fra veteranen på 87 på liggende, men også svake 78 prosent på stående. Når mesterskapet blåses i gang i midten av mars må det også blåses ned minimum én blink ekstra per tiende skudd.

Bjørndalen mener det er direkte avgjørende for at muligheten for medalje skal være til stede:

– Helt klart. Da nytter det ikke å ligge på rundt 80 i treffprosent. Da må jeg opp på 90 prosent, og helst litt til, sier Bjørndalen.

For å skyte bedre har Bjørndalen gjort små forandringer i treningen, men noen store grep er det ikke gjort inn mot årets VM-sesong.

– Det er som alltid trening. Trening er ferskvare, så man kan ikke bare tro man har trent nok! Du må trene knallhardt, og jeg har trent bra og føler meg ganske bra forberedt, sier han.

Merker ikke alderen

I en alder av 40 ble Ole Einar Bjørndalen tidenes mestvinnende vinterolympier, og når hans store mål – VM i skiskyting i Oslo – venter om halvannet år vil veteranen ha rundet 42 år. For Bjørndalen er likevel alderen aldri noen hindring i jaget etter å bli bedre – spesielt ikke på skyting.

– Egentlig ikke. Blinken er den samme og børsa er stort sett lik. Hodet er det bare å koble rett, og så trekke av når det blir svart - da skal blinken falle, sier Bjørndalen, og får det til å høres veldig lett ut.

– Det er faktisk akkurat så enkelt. Klarer man å gjøre det enkelt og fokusere på en og en ting, så kan det bli bra, gliser Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

Den norske veteranen var ikke spesielt venn med børsa i fjor. I år skal ting bli annerledes.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siste nytt

 • Gode TV-tall for Raw Air

  Drøyt 86 millioner seere verden rundt fikk med seg Raw Air sist vinter. Avslutningsrennet i Vikersund ble alene sett av 20,6 millioner seere. Bare hoppukerennene i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen ble sett av flere TV-tittere sist sesong, melder NTB.

  Vikersundbakken
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Mexico og Serbia bøtelagt i VM

  Mexico og Serbia har fått over 80.000 kroner hver i bot på grunn av støtende tilrop og upassende oppførsel fra lagenes tilhengere. Bøtene på 10.000 sveitserfranc ble bekreftet av FIFAs disiplinærkomité onsdag.

  Mexico-supportere
  Foto: Anthony Vazquez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Danmark - Australia
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio