– Han lever for å være best, med hud og hår

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Skiskyttereksperter og kollegaer forklarer Bjørndalens sensasjonsseier med 40-åringens enorme oppofrelse for å bli best.

Bjørndalen-jubel

Lørdag vant Ole Einar Bjørndalen sitt syvende OL-gull. NRKs Ola Lunde: – Han er en mester i det med detaljer og jobben han skal gjøre. Han gjør alt som skal til for at han skal prestere.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Halvard Hanevold

NRKs ekspert Halvard Hanevold om Bjørndalen: – Ole Einar er kanskje best på å vite hva som må prioriteres

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

20 år etter sitt første OL, og 12 år etter sitt forrige individuelle OL-gull tok Ole Einar Bjørndalen lørdag sitt syvende OL-gull. En prestasjon som ikke ville vært mulig uten total oppofrelse og en gjennomført profesjonalitet.

– Han er profesjonell fra A til Å. Han er en såkalt 24-timersutøver som gjør det maksimale hver dag for å være optimalt forberedt til disse løpene her i OL, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Feirer på spinningsykkelen

Tarjei Bø, som hadde en tung dag i Sotsji, lar seg imponere av veteranen og sier til NRK etter løpet at han tviler på at det blir noen stor feiring i deltagerlandsbyen i kveld.

– Ole er en ekstrem utøver, og kjenner jeg ham rett så setter han seg på spinning-sykkelen og blir sittende der utover kvelden.

– Han er allerede i gang med å vinne jaktstarten oppi her, sier Bø mens han peker på sitt eget hode.

Bjørndalen selv hadde ikke lagt de store planene for feiringen da han snakket med NRK like etter målgang, men bekrefter at sykkelen blir sentral.

– Jeg vet rett og slett ikke hvordan vi skal feire. Først skal jeg på dopingkontroll, så ned til smørerne og snakke med dem, så ned til huset og sette meg på en sykkel. Og så sikkert noe kakespising, sier han og ler.

Den mest profesjonelle utøveren Norge har sett

NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold var i en årrekke lagkamerat med Bjørndalen og forklarer hvordan det er mulig og lykkes så godt i en så lang periode som det Bjørndalen har gjort.

– Han lever for å være best, med hud og hår. Han setter seg høye mål og trives i jakten på å oppnå dem. Han har en 100% tilnærming til det og hater kompromisser.

– Er han den mest profesjonelle idrettsutøveren Norge har sett?

– Ja, jeg mener det. Vis meg den utøveren som er mer profesjonell. Kanskje Grete Waitz var i nærheten, men jeg kommer ikke på noen andre som er like profesjonelle som Ole Einar. Han er profesjonell til fingerspissene.

Dæhlie om Bjørndalen: – Alltid vært nysgjerrig

Tidenes mestvinnende vinterolympier Bjørn Dæhlie, er på plass i Sotsji og forklarer hvordan Bjørndalen hele tiden har jaktet på å bli bedre.

– Han har alltid vært nysgjerrig, prøvd seg mot oss langrennsløpere og villet trent sammen med oss. Han har ringt og spurt om hvordan ting skal gjøres og sånn.

Nå kan Bjørndalen både tangere og gå forbi Dæhlie på listen over mestvinnende vinterolympiere. Mandag klokken 16.00 kommer første sjanse, da Bjørndalen går først ut i jaktstarten.

Siste nytt

 • Dyrhaug vraket fra landslaget

  Niklas Dyrhaug er ikke med i planene til Norges skilandslag fremover, bekrefter trønderen til VG. Han gir likevel ikke opp satsingen mot VM i Oberstdorf i februar neste år. 32-åringen gikk kun ett verdenscuprenn forrige sesong. Da ble han nummer 16.

  Niklas Dyrhaug på Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Mener fotball-sesongen kan reddes

  De europeiske fotballigaene har ikke gitt opp å fullføre sesongene som er satt på vent av koronaviruset, fastslår Uefa-president Aleksander Ceferin. Han mener det er mulig å fullføre seriespillet dersom pandemien er under kontroll og man kan starte opp igjen senest i juni.

  – Vi kan starte opp igjen i midten av mai, i juni eller til og med sent i juni. Etter det vil sesongen trolig være tapt, sier Ceferin til den italienske avisen La Repubblica.

  UEFA Congress
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Må betale erstatning i voldtektssak

  Høyesterett har avvist anken fra tidligere Molde-spiller Babacar Sarr, som er dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til en kvinne i en voldtektssak.

  Kjennelsen gjelder kun erstatningsdelen av saken, skriver Nettavisen.

  Sarr ble i Romsdal tingrett frikjent for sovevoldtekt, men likevel dømt til å betale erstatning til den fornærmede kvinnen.

  Politiet mener at den daværende Molde-spilleren voldtok en kvinne mens hun sov i mai 2017. Frifinnelsen ble umiddelbart anket av påtalemyndigheten, men ankesaken er blitt utsatt tre ganger fordi Sarr ikke har møtt opp. (NTB)

  Eliteserien fotball 2018, Molde - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal