Her gurgler Bjørndalen vodka for å holde seg frisk

Ole Einar Bjørndalen (40) er eldst i skiskyttersirkuset, men har aldri mistet et mesterskap på grunn av sykdom. Avholdsmannen drikker ikke alkohol, men gurgler konjakk og vodka for å drepe bakterier.

Ole Einar Bjørndalen

SE VIDEO: Bli med inn på hotellrommet til Ole Einar Bjørndalen og se hvordan han gurgler vodka for å holde seg frisk. (Foto: Helge Tvedten/NRK)

– Gurgle og spytte ut er lov, sier Bjørndalen og heller snaut to centimeter med vodka i et tannglass.

NRK.no har fått lov til å komme inn på hotellrommet til skiskytterkongen og bli med på hans noe utradisjonelle rituale som gjennomføres hver kveld hele sesongen gjennom: Vodka-gurgling.

På vasken står det en snau liter med finsk Vodka - en av tre til fire flasker som går med i løpet av en sesong.

Bjørndalen tømmer glasset, kaster hodet bakover og gurgler. Her skal bakterier drepes.

Etter sju sekunder spytter avholdsmannen ut spriten og sier - lettet over at det er overstått:

– Det er veldig bra at man ikke skal drikke dette, for det smaker jo pyton denne alkoholskiten.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen endte på 12.-plass på torsdagens sprint i Holmenkollen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ferskvare

Det er bare to uker siden han bestemte seg for å forlenge karrieren til 2016.

Selv om han kunne vært faren til flere av sine konkurrenter har han denne sesongen bevist at alder ikke er noen hindring - så lenge man holder seg frisk.

Noe han understrekte etter sitt andre OL-gull i Sotsji - hans åttende totalt i karrieren.

Tidenes mestvinnende vinterolympier sa da følgende til NRK.no:

– Selv om du har holdt på i mange år er trening ferskvare.

– Du må trene noe inni hampen' hardt skal du ha en sjanse til å være en av verdens beste. Når du da mister flere perioder av året som er viktige for å få grunntreningen, detter du veldig fort gjennom.

Flere har prøvd

Alt han har skaffet seg av triks og erfaring gjennom en lang karriere kommer nå godt med i arbeidet med å holde kroppen i form og unngå sykdom frem mot VM på hjemmebane i 2016.

– Det er mange triks. Håndvask er veldig viktig, men jeg har også troen på at gurgling av sterke saker kan drepe noen bakterier, sier Bjørndalen som forteller at han vet om flere andre i skiskyttersirkuset som også gjør det eller har testet det ut.

– Fungerer det?

– Du må i hvert fall ha troen på det. Det var et råd jeg fikk av Baard Freberg (landslagslege, journ.anm.) i gamle dager, og etter det har jeg fortsatt med det, sier 40-åringen.

Med gamle dager mener Bjørndalen årtusenskiftet. Etter den tid har også nye løpere, blant andre Emil Hegle Svendsen, forsøkt trikset.

– Men jeg kan ikke si at det fungerer bedre enn noe annet, men det er sikkert bra for Ole. Da får også han litt smaken av alkohol, spøker Svendsen.

Kollen-avslutning

Denne helgen avslutter skiskytterne verdenscupsesongen med jaktstart og fellesstart i Holmenkollen.

Franske Martin Fourcade har allerede vunnet verdenscupen sammenlagt, men når verdenseliten returnerer i VM-bobla om to år går Bjørndalen for gull - dersom han er frisk og rask.

PS! Første gang Bjørndalen viste sitt rituale med vodka-gurgling på tv var i dokumentaren «Skiskytterkongen» som ble vist på TV 2 før OL.

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • – Club Brügge seriemester i Belgia

  Styret i den belgiske ligaen anbefaler at resten av kampene denne sesongen skal avlyses. Det eneste som gjenstår er at anbefalingen godkjennes av generalforsamlingen, skriver Het Nieuwsblaad.

  Det betyr at Club Brügge blir seriemester. Ingen av de 16 lagene i toppdivisjonen rykker ned.

  Champions League - Group A - Club Brugge v Real Madrid
  Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters
 • Carlsen arrangerer nett-turnering

  Magnus Carlsen arrangerer sjakkturnering på nett med åtte av verdens beste spillere, skriver Play Magnus AS i en pressemelding.

  Turneringen er den første store eliteturneringen arrangert over internett. Vinnerpremien er på 250.000 amerikanske dollar, noe som tilsvarer ca. 2.5 millioner norske kroner. Den første turneringen starter 18. april, og vil bli sendt direkte på chess24.com.

  – Dette er et historisk øyeblikk for sjakk, sier Carlsen.

  Russia World Chess Rapid Champions
  Foto: Maria Emelianova / AP
 • Bayern-stjerne brøt virusregler

  Bayern München-profilen Jérôme Boateng må punge ut etter at han nylig brøt klubbens interne strenge smittevernregler.

  Boateng skal uten tillatelse fra klubben ha reist ut av München. Det er brudd på den tyske fotballgigantens interne restriksjoner under koronakrisen.

  Bayern bekrefter episoden og boten forsvarsprofilen er ilagt på sine nettsider.

  Tyske medier skriver at Boateng reiste ut av byen for å besøke sønnen sin. Sistnevnte hadde kommet lettere til skade i en trafikkulykke.

  – Jeg vet at det var en feil å ikke informere klubben om reisen min, men på det tidspunktet tenkte jeg kun på sønnen min. Han hadde det ikke bra, sier Boateng til avisen Bild.

  -
  Foto: Christof Stache / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal