Hopp til innhold

Her gurgler Bjørndalen vodka for å holde seg frisk

Ole Einar Bjørndalen (40) er eldst i skiskyttersirkuset, men har aldri mistet et mesterskap på grunn av sykdom. Avholdsmannen drikker ikke alkohol, men gurgler konjakk og vodka for å drepe bakterier.

Ole Einar Bjørndalen

SE VIDEO: Bli med inn på hotellrommet til Ole Einar Bjørndalen og se hvordan han gurgler vodka for å holde seg frisk. (Foto: Helge Tvedten/NRK)

– Gurgle og spytte ut er lov, sier Bjørndalen og heller snaut to centimeter med vodka i et tannglass.

NRK.no har fått lov til å komme inn på hotellrommet til skiskytterkongen og bli med på hans noe utradisjonelle rituale som gjennomføres hver kveld hele sesongen gjennom: Vodka-gurgling.

På vasken står det en snau liter med finsk Vodka - en av tre til fire flasker som går med i løpet av en sesong.

Bjørndalen tømmer glasset, kaster hodet bakover og gurgler. Her skal bakterier drepes.

Etter sju sekunder spytter avholdsmannen ut spriten og sier - lettet over at det er overstått:

– Det er veldig bra at man ikke skal drikke dette, for det smaker jo pyton denne alkoholskiten.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen endte på 12.-plass på torsdagens sprint i Holmenkollen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ferskvare

Det er bare to uker siden han bestemte seg for å forlenge karrieren til 2016.

Selv om han kunne vært faren til flere av sine konkurrenter har han denne sesongen bevist at alder ikke er noen hindring - så lenge man holder seg frisk.

Noe han understrekte etter sitt andre OL-gull i Sotsji - hans åttende totalt i karrieren.

Tidenes mestvinnende vinterolympier sa da følgende til NRK.no:

– Selv om du har holdt på i mange år er trening ferskvare.

– Du må trene noe inni hampen' hardt skal du ha en sjanse til å være en av verdens beste. Når du da mister flere perioder av året som er viktige for å få grunntreningen, detter du veldig fort gjennom.

Flere har prøvd

Alt han har skaffet seg av triks og erfaring gjennom en lang karriere kommer nå godt med i arbeidet med å holde kroppen i form og unngå sykdom frem mot VM på hjemmebane i 2016.

– Det er mange triks. Håndvask er veldig viktig, men jeg har også troen på at gurgling av sterke saker kan drepe noen bakterier, sier Bjørndalen som forteller at han vet om flere andre i skiskyttersirkuset som også gjør det eller har testet det ut.

– Fungerer det?

– Du må i hvert fall ha troen på det. Det var et råd jeg fikk av Baard Freberg (landslagslege, journ.anm.) i gamle dager, og etter det har jeg fortsatt med det, sier 40-åringen.

Med gamle dager mener Bjørndalen årtusenskiftet. Etter den tid har også nye løpere, blant andre Emil Hegle Svendsen, forsøkt trikset.

– Men jeg kan ikke si at det fungerer bedre enn noe annet, men det er sikkert bra for Ole. Da får også han litt smaken av alkohol, spøker Svendsen.

Kollen-avslutning

Denne helgen avslutter skiskytterne verdenscupsesongen med jaktstart og fellesstart i Holmenkollen.

Franske Martin Fourcade har allerede vunnet verdenscupen sammenlagt, men når verdenseliten returnerer i VM-bobla om to år går Bjørndalen for gull - dersom han er frisk og rask.

PS! Første gang Bjørndalen viste sitt rituale med vodka-gurgling på tv var i dokumentaren «Skiskytterkongen» som ble vist på TV 2 før OL.

Siste nytt

 • Schumachers bønn: Monaco må forbli på Formel 1-kalenderen

  Haas-sjåfør Mick Schumacher forsvarer intenst Monacos Grand Prix som følge av spekulasjonene om framtiden til det ikoniske Formel 1-løpet.

  Årets løp på gatebanen i fyrstedømmet kjøres kommende søndag, men stadig er ingen kontrakt signert for framtiden. Det skyldes blant annet at Formel 1s amerikanske eiere sikter seg inn mot nye markeder.

  – Monaco har vært en del av Formel 1 så lenge, og det er en historisk bane. Det ville vært en skam å miste noe som har vært del av denne sporten i så mange år, sier tyske Schumacher.

  Faren hans, Michael Schumacher, vant fem løp på de svingete gatene i Monte Carlo.

  – Det har alltid vært et av de største løpene å vinne, mener sønnen.

  Til helgen arrangeres det 68. Monaco Grand Prix, det korteste og «tregeste» løpet på Formel 1-kalenderen.

  Mick Schumacher
  Foto: HANDOUT / AFP
 • Elneny fortsetter i Arsenal

  Arsenals midtbanemann Mohamed Elneny (29) har undertegnet en ny ettårskontrakt med klubben foran neste sesong.

  Egypteren kom til Arsenal fra Basel i 2016 og har spilt 147 kamper for Premier League-laget. Hans opprinnelige kontrakt hadde utløp 30. juni.

  – Jeg elsker klubben og føler meg som en del av denne familien. Jeg ønsker å fortsette her, og jeg er veldig entusiastisk for framtiden, sier Elneny.

  Premier League - Arsenal v Leeds United
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Britiske myndigheter godkjenner Chelsea-salg

  Den britiske regjeringen har utstedt en lisens som åpner for at Chelsea kan selges til gruppen ledet av Todd Boehly. Han er fra før medeier i den amerikanske baseballklubben Los Angeles Dodgers.

  Mark Walter, en av de øvrige Dodgers-eierne, er også i kjøpergruppen. Det samme er den sveitsiske milliardæren Hansjoerg Wyss, investeringsfirmaet Clearlake Capital og den britiske advokaten Jonathan Goldstein.

  Tirsdag kom også tommelen opp fra Premier League. Styret i den engelske ligaen opplyste tirsdag at Boehly og hans kompanjonger har bestått testene som kreves for at et oppkjøp skal kunne godkjennes.

  Avtalen som er inngått, skal være verdt fire milliarder pund – tett oppunder 50 milliarder kroner – har The Telegraph og andre medier tidligere meldt. Det skal være ny rekord for salg av en idrettsklubb. Den forrige toppnoteringen stammer angivelig fra da baseballklubben New York Mets byttet eier i 2020.

  Chelsea-prosessen har tatt lang tid, blant annet som følge av at britiske myndigheter skal ha fryktet at eier Roman Abramovitsj vil tjene penger på salget. Russeren ble tvunget til å selge som følge av at myndighetene har ilagt ham og en rekke andre russiske oligarker sanksjoner i kjølvannet av krigen i Ukraina.

  Soccer Chelsea Sale
  Foto: Frank Augstein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste