Bjørndalen forberedt på VM-vraking

ÖSTERSUND (NRK): Tidenes mestvinnende skiskytter føler presset for å kvalifisere seg til VM på hjemmebane.

Bjørndalen

MÅ KVALIFISERE SEG: Ole Einar Bjørndalen har hatt en god høst etter problemene i sommer. Da fryktet han VM-sesongen kunne ryke.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

Det skulle egentlig være karrierestopp etter OL i Sotsji i 2014. Etter gullene i Russland ble i stedet Ole Einar Bjørndalens plan å avslutte karrieren med vinterens VM i Holmenkollen.

Men sommeren ble ødelagt av sykdom, og han har hatt en kamp mot klokken for å rekke sesongen.

– Jeg har sagt at jeg skal vise toppform i VM, men for å være med så må man kvalifisere seg i forkant. Jeg er nødt til å være i form i forkant av VM, eller så er jeg ikke i VM, sier Bjørndalen til NRK.

– Føler du kvalifiseringspress?

– Det tror jeg alle føler, unntatt kanskje Tarjei som er i kjempeform. Men alle har kvalifiseringspress og det er slik det skal være, sier Bjørndalen.

Den første muligheten til å vise seg frem blir på onsdagens 20-kilometer i Östersund.

- Forberedt på alt

Bjørndalen mener han fortsatt har mye å hente på formen i sporet. Forrige uke tapte han mye til Tarjei Bø på siste runden under det nasjonale åpningsrennet.

– Det ville vel vært tidenes nedtur ikke å bli tatt ut til VM på hjemmebane?

– Ja, men jeg er forberedt på alt. Det er klart målet er VM, men alt kan skje. Det er bare å bite tennene sammen og vise at man er i form, sier Bjørndalen.

Bjørndalens plan er å gå alle renn frem til jul. Det betyr totalt ni renn i løpet av to og en halv uke. VM-uttaket skjer i slutten av januar.

– Det er januar-runden som virkelig er siste mulighet til å kvalifisere seg. Da må man være «fit for fight».

Gir ingen VM-frikort

Sportssjef Morten Aa Djupvik mener det er riktig at utøverne på hans lag skal kjenne på presset som ligger i å kvalifisere seg gjennom verdenscuprenn.

– Det er ingen som får frikort til et mesterskap, men jo mer man kan vise til av meritter, så er det selvfølgelig en fordel. Det er en fordel for løpere som Ole Einar, Tarjei og Emil. Det er et pluss, men man må ikke ha det. Det er ikke bra å gi frikort heller for det er ikke bra å senke skuldrene for mye heller, sier Djupvik.

Samtidig tok han og landslagstrenerne ut utelukkende landslagsløpere til verdenscupåpningen allerede før den nasjonale åpningshelgen på Sjusjøen forrige helg. Der slo Alexander Os samtlige landslagsløpere på fellesstarten.

Forrige sesong endte Bjørndalen med fjerde, femte og sjetteplass i VM, i tillegg til sølvet i stafetten.

Sportsnyheter

Annemiek Van Vleuten

Jublet for OL-gull – et halvt minutt senere innser hun tabben

Østerrikske Anna Kiesenhofer tok et overlegent og sensasjonelt OL-gull. Men nederlandske Annemiek van Vleuten var av en annen oppfatning.

Siste nytt

 • Første basket-tap for USA på 17 år

  Frankrike smelte ei skikkeleg bombe ved å slå USA 83-76 i mennenes basket. Det er USAs første OL-tap sidan 2004 og det sjette i heile OL-historia.

  USA leia 45-37 halvveges i kampen. Men så gjorde sttjerna Kevin Durant sin fjerde feil og blei straffa med mange minutt på benken.

  Då Frankrike samstundes gira opp, tok dei leiinga med 62-56 etter det tredje kvarteret. USA kom tilbake og leia 74-67, men makta ikkje å svare på den franske innspurten.

  Frankrikes toppscorar var Evan Fournier med 28 poeng. Han spelar til dagleg i Boston Celtics i USA.

  – Det kjennest bra, var Fourniers lakoniske kommentar.

  Evan Fournier, Frankrike
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Erichsen fikk det tøft i skranke

  Julie Erichsen fikk 11,566 for sin OL-innsats i skranke. Det ga henne 75.-plass i den tøffe konkurransen. Superstjernen Simone Biles dominerte kvalifiseringen.

  Erichsen har kjempet seg tilbake etter en akillesskade i mars som krevde operasjon, og hun ble tatt ut til OL-deltakelse i Tokyo. Hun konsentrerte seg om skranke og hadde det som sitt eneste apparat i lekene.

  Den norske 19-åringen endte som nummer 75 av de 88 utøverne i skranke. Best var belgiske Nina Derwael, som med 15,366 tar med seg selvtillit inn i apparatfinalen.

  Den amerikanske turndronningen Simone Biles knep den siste plassen i apparatfinalen i skranke selv om hun bare hadde 10. beste poengsum. Hver nasjon får med bare to utøvere i finaler, og alle de fire ROC-utøverne var i topp seks.

  Biles var best i kvalifiseringen for sprang med 15,183, nest best i frittstående med 14,133 (italienske Vanessa Ferrari var best med 14,166) og sjuende best i bom (der kinesiske Guan Chenchen var best med 14,933).

  Sammenlagt fikk Biles beste poengsum med 57,731, og hun går til mangekampfinalen torsdag som favoritt. Før det blir det lagfinale tirsdag.

  Der hadde ROC beste kvalifiseringssum med 171,629, tett fulgt av USA (170,562) og med Kina på tredjeplass.

  Julie Erichsen
  Foto: Martin Bureau / AFP
 • Haaland treer i spiller-kåring

  Erling Braut Haaland endte på tredjeplassen i fotballmagasinet Kickers kåring av årets spiller i tysk fotball. Spissrivalen Robert Lewandowski vant.

  Det var annet år på rad at Bayern München-spissen stakk av med prisen. Polakken satte tysk scoringsrekord i én og samme sesong da han banket inn 41 mål i 2020/21. Han gikk dermed forbi Gerd Müllers rekord fra 1972.

  Avstemningen ble gjort av tyske sportsjournalister.

  32-åringen fikk 356 stemmer av de 563 som avga stemme. Han vant foran lagkameraten i Bayern München, Thomas Müller, som fikk 41 stemmer.

  Erling Braut Haaland, som scoret 27 mål og 28 kamper for Dortmund, fikk 38 stemmer på tredjeplassen.

  Erling Braut Haaland i Borussia Dortmund
  Foto: Alexandre Simoes / Borussia Dortmund Mediathek

Sendeplan

Kl. Program Kanal