NRK Meny
Normal

Bjørndalen forberedt på VM-vraking

ÖSTERSUND (NRK): Tidenes mestvinnende skiskytter føler presset for å kvalifisere seg til VM på hjemmebane.

Bjørndalen

MÅ KVALIFISERE SEG: Ole Einar Bjørndalen har hatt en god høst etter problemene i sommer. Da fryktet han VM-sesongen kunne ryke.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

Det skulle egentlig være karrierestopp etter OL i Sotsji i 2014. Etter gullene i Russland ble i stedet Ole Einar Bjørndalens plan å avslutte karrieren med vinterens VM i Holmenkollen.

Men sommeren ble ødelagt av sykdom, og han har hatt en kamp mot klokken for å rekke sesongen.

– Jeg har sagt at jeg skal vise toppform i VM, men for å være med så må man kvalifisere seg i forkant. Jeg er nødt til å være i form i forkant av VM, eller så er jeg ikke i VM, sier Bjørndalen til NRK.

– Føler du kvalifiseringspress?

– Det tror jeg alle føler, unntatt kanskje Tarjei som er i kjempeform. Men alle har kvalifiseringspress og det er slik det skal være, sier Bjørndalen.

Den første muligheten til å vise seg frem blir på onsdagens 20-kilometer i Östersund.

- Forberedt på alt

Bjørndalen mener han fortsatt har mye å hente på formen i sporet. Forrige uke tapte han mye til Tarjei Bø på siste runden under det nasjonale åpningsrennet.

– Det ville vel vært tidenes nedtur ikke å bli tatt ut til VM på hjemmebane?

– Ja, men jeg er forberedt på alt. Det er klart målet er VM, men alt kan skje. Det er bare å bite tennene sammen og vise at man er i form, sier Bjørndalen.

Bjørndalens plan er å gå alle renn frem til jul. Det betyr totalt ni renn i løpet av to og en halv uke. VM-uttaket skjer i slutten av januar.

– Det er januar-runden som virkelig er siste mulighet til å kvalifisere seg. Da må man være «fit for fight».

Gir ingen VM-frikort

Sportssjef Morten Aa Djupvik mener det er riktig at utøverne på hans lag skal kjenne på presset som ligger i å kvalifisere seg gjennom verdenscuprenn.

– Det er ingen som får frikort til et mesterskap, men jo mer man kan vise til av meritter, så er det selvfølgelig en fordel. Det er en fordel for løpere som Ole Einar, Tarjei og Emil. Det er et pluss, men man må ikke ha det. Det er ikke bra å gi frikort heller for det er ikke bra å senke skuldrene for mye heller, sier Djupvik.

Samtidig tok han og landslagstrenerne ut utelukkende landslagsløpere til verdenscupåpningen allerede før den nasjonale åpningshelgen på Sjusjøen forrige helg. Der slo Alexander Os samtlige landslagsløpere på fellesstarten.

Forrige sesong endte Bjørndalen med fjerde, femte og sjetteplass i VM, i tillegg til sølvet i stafetten.

Siste nytt

 • Fristil-Tiril vant i California

  Fristilkjøreren Tiril Sjåstad Christiansen vant det siste verdenscuprennet i slopestyle før OL. Nærmest Christiansen kom svenske Jennie-Lee Burmansson. verdenscupen sammenlagt er Christiansen nummer to og Killi nummer tre.

  Tirl Sjåstad Christiansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Carlsen vant etter snuoperasjon

  Magnus Carlsen tok søndag sin tredje seier i Wijk aan Zee-turneringen. Nordmannen var under press mot Gawain Jones, men tok seg sammen og snudde til seier. Den tredje seieren på åtte partier i storturneringen i Nederland gir delt ledelse for Carlsen.

  Magnus Carlsen i Riyadh
  Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
 • Gracia er Silva-erstatter

  Premier League-klubben Watford har ansatt spanjolen Javi Gracia som klubbens nye manager. Han erstatter Marco Silva, som fikk sparken tidligere søndag, og er hentet inn på en 18-månederskontrakt.

  Marco Silva
  Foto: Scott Heppell / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal