NRK Meny
Normal

Bjørndalen etter VM-sølvet: – Føles som gull

HOLMENKOLLEN (NRK): Ole Einar Bjørndalen (42) satset alt på å spisse formen til VM-sprinten. Etter sin 41. VM-medalje finner omgivelsene knapt ord for å beskrive prestasjonene.

bjørndalen

NUMMER EN: Ole Einar Bjørndalen beskriver sølvmedaljen så god som gull.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

–​ Jeg er ikke overrasket. Han har gjort det samme hvert år de siste årene. Det er sprint, og han legger det inn på computeren som en Excel-formel for hvordan han skal komme i form. Så trykker han på enter og går inn til medalje. Det ser lett ut, sier Johannes Thingnes Bø etter Bjørndalens sølv.

Franske Martin Fourcade (27) var uslåelig, og vant med over 26 sekunder, men Bjørndalen tok sin første individuelle sølvmedalje på hjemmebane.

Sprint VM Holmenkollen

PALLEN: Martin Fourcade tok sitt andre VM-gull, mens sølvet gikk til Ole Einar Bjørndalen. Sergej Semenov fra Ukraina tok bronsen på sprinten i VM.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg var overrasket da Ole tok OL-gull på sprinten i Sotsji, men jeg er ikke det i dag. Jeg vet hvor sterk han kan være og det har han vist i år. Han er mye bedre enn for tre år siden, skryter Fourcade på pressekonferansen.

Godt som gull

Det er nøyaktig to år og en dag siden Bjørndalen begynte å planlegge lørdagens VM-sprint i Holmenkollen. Etter å ha tatt to OL-gull i Sotsji, valgte Bjørndalen å utsette pensjonisttiden med to år for å få med seg mesterskapet på hjemmebane.

I dag gikk han ut som første nordmann i Holmenkollen. De mange tusen fremmøtte jublet høyt da veteranen feide ned alle blinkene på liggende skyting. De jublet enda høyere da han gjentok prestasjonen på stående.

Han kunne gå i mål til sin 41. VM-medalje. Og sikre at Norge tar en medalje på VM-sprinten for 19. gang på rad.

– Dette sølvet føles som en gullmedalje i dag. Jeg taper mot en motstader som er verdens beste skiskytter om dagen. Så nå skal jeg nyte sølvet, det er helt ufattelig, sier Bjørndalen med et stort smil.

– Det er noen justeringer som gjerne skulle vært bedre. Men når kroppen begynte å svare på trening, så har det vært bra. Når man blir nummer to i VM, må man være i nærheten av det maksimale, forklarer han videre.

Slo tilbake - igjen

For etter å ha hatt en god sesongstart før jul, kom problemer med både sykdom og formsvikt for Bjørndalen.

– Jeg har aldri opplevd å være i så dårlig form. Men det var en bratt stige som løste ut positivt treningsmessig etter det, forteller Bjørndalen, som valgte å gå med helt nye ski på dagens sprint.

– Det er imponerende det Ole Einar får til her. Med de problemene han hadde i januar, så kommer han inn her og banker ned ti treff, sier NRKs ekspertkommentator Ola Lunde.

Tarjei Bø havnet helt nede på en 54. plass, men kunne i det minste glede seg over lagkameraten.

Det er helt fantastisk. Når dere spør om vi tror han kan ta medalje, tror dere kanskje vi prøver å være snille. Men vi tror faktisk på det. Han gjør det jo gang etter gang. Jeg er like imponert nå som i Sotsji, sier han.

VM skiskyting

SE VIDEO: Se Bjørndalens andre skyting.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Rangers-tap i målfest

  Mats Zuccarello var nest sist på pucken på New York Rangers' første mål, men det var ikke nok i nattens kamp mot Anaheim Ducks.

  Rangers tapte 3-6, og Zucca & co. står dermed med tre strake tap i NHL.

  Mats Zuccarello
  Foto: Jayne Kamin-oncea / Reuters
 • Sensasjonsmannen til semifinale

  Sørkoreanske Hyeon Chung (21) er bare rangert som nummer 58 i verden, men ble i natt klar for sin første semifinale i en Grand Slam-turnering.

  Han slo Tennys Sandgren (USA) i strake sett 6-4, 7–6 (7-5), 6-3,

  Hyeon Chung
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Kroatia - Frankrike