Bjørndalen-Bjørgen 95-96

Med søndagens seier i Lahti gikk Marit Bjørgen forbi Ole Einar Bjørndalen i antall internasjonale seirer.

Marit Bjørgen i Drammen

Tre av Marit Bjørgens 96 internasjonale seirer er kommet på sprinten i Drammen. Her hopper hun i mål til seier i 2012.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

 • Denne artikkelen er endret 6. mars etter at vi ble gjort oppmerksom på en faktafeil. Det sto først at Bjørndalen hadde 95, mens Bjørgen hadde 94. internasjonale seirer. Det riktige var at Bjørgen hadde 96. Feilen skyldtes en begrepsforvirring rundt ordet «pursuit», som betyr jaktstart. Tidligere var dette også det engelske navnet på fellesstart med skibytte.

Ole Einar Bjørndalen (40) innehar «verdensrekorden i antall verdenscupseirer i en skiidrett». 93 ganger har han stått øverst på pallen etter et individuelt verdenscuprenn i skiskyting. I tillegg har «Kongen av skiskyting» en verdenscupseier i langrenn, slik at det totale antallet er 94.

Marit Bjørgen (33) tok sin verdenscupseier nummer 65 i langrenn i Lahti søndag. Målt i verdenscupseirer, står det altså 94-65 i favør Bjørndalen.

Velger man derimot å telle internasjonale seirer, står det 96-95 i favør Bjørgen.

I skiskyting telles VM- og OL-løp som verdenscup – med unntak for årets leker i Sostji. Med Bjørndalens individuelle gull på sprinten der, er han oppe i 95 internasjonale seirer.

OLY-2014-WINNERS-LOSERS-REVIEW-FILES

Sprintgullet i Sotsji var Ole EInar Bjørndalens 95. internasjonale seier individuelt.

Foto: ANTONIN THUILLIER / Afp

19 etappeseirer

Bjørgen har i tillegg til sine 65 verdenscupseirer åtte individuelle VM-gull og fire individuelle OL-gull. Dermed er hun oppe i 77 seirer.

Samtidig har Bjørgen vunnet 19 etapper i etappeløp som inngår i verdenscupen, det vil si Tour de Ski og minitourene i Kuusamo og Falun. Disse telles som kjent ikke som fullverdige verdenscupseirer, ettersom det bare er 50 poeng til etappevinner, men er like fullt seirer på høyeste internasjonale nivå.

Følgelig er Marit Bjørgen oppe i 96 internasjonale seirer – og dermed én førsteplass foran Ole Einar Bjørndalen.

– Det er ikke tilfeldig at nettopp Bjørgen og Bjørndalen ligger øverst på ei sånn liste, fastslår Torgeir Bjørn – som er langrennsekspert i NRK og tidligere trener for Ole Einar Bjørndalen.

– Elsker idretten

– Hva er det som gjør at nettopp de to har vunnet så mye?

– Først og fremst at de virkelig elsker idretten sin. De har en tilsynelatende evig motivasjon til å bli enda bedre på små detaljer i det de driver med. Det er veldig mange toppidrettsutøvere som sier at de er «mer motivert enn noen gang», men det hjelper ikke å si det. Man må faktisk ha den motivasjonen, påpeker Torgeir Bjørn.

Bjørn mener at både Bjørndalen og Bjørgen har et fysisk talent i bunn. Samtidig har de elementer i sine idretter som de ikke har naturgitte forutsetninger for å lykkes med.

– Marit har en fysisk sterk kropp og tåler mye trening. Men hun er ikke noe koordinasjonstalent. Det betyr at hun ikke får noe gratis teknisk. Hun må kontinuerlig jobbe steinhardt med detaljene for å gå teknisk godt på ski.

– Ole Einar var fra ung alder et naturtalent på ski, men han hadde ikke noe anlegg for å bli en god skytter. Der er det på samme måte terping på detaljer som har gjort, og gjør, at han kan være verdens beste skiskytter, forklarer Torgeir Bjørn.

Siste nytt

 • Solbakken og Købehavn videre

  Ståle Solbakken og FC København er klare for åttedelsfinalen i Europaligaen etter 4-2-seier sammenlagt mot skotske Celtic. I Glasgow torsdag kveld vant danskene 3-1 etter to scoringer de siste ti minuttene. Europa-eventyret er over for Kristoffer Ajer og Mohamed Elyounoussi.

  fWHZphJUxuQ Ståle Solbakken
  Foto: Scott Heppell / AP
 • EM-mester på 800 meter dopingtatt

  Ukrainske Natalia Krol risikerer å bli utestengt for doping i fire år. 25-åringen ble europamester på 800 meter i både Berlin i 2018 og i Amsterdam i 2016.

  Før hun giftet seg het hun Natalia Prysjtsjepa.

  Mellomdistanseløperen har testet positivt på stoffet hydrochlorothiazid, som er mest kjent som et stoff som kan brukes til å maskere bruk av andre forbudte stoffer.

  Krol er midlertidig utestengt fra all aktiv idrett.

  PLGY32p_T0k Natalia Prysjtsjepa
  Foto: JOHN MACDOUGALL
 • UAE Tour avlyst på grunn av korona

  Sykkelrittet, som arrangeres i De forente arabiske emirater, stoppes når det gjenstår to etapper, skriver TV 2. Lotto Soudal-rytter Carl Fredrik Hagen sier til kanalen at noen i støtteapparatet til et lag har testet positivt. De neste timene skal alle utøvere og støtteapparat testes.

  Carl Fredrik Hagen
  Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal