NRK Meny
Normal

Bjørndalen avslører: Bruker samme trener som Sundby

RUHPOLDING (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) får hjelp av den samme teknikktreneren som gjorde Martin Johnsrud Sundby (31) til verdens beste langrennsløper.

Bjørndalen

SAMARBEIDER: Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen utvikler hverandre som idrettsutøvere.

Foto: Marie Birkl/Alessandro Garofalo / NTB scanpix/Reuters

Svartdal

ERFAREN: Audun Svartdal.

Foto: NRK

De norske skiskytterne har i utgangspunktet landslagets Ola Ravald som teknikktrener, men nå forteller Bjørndalen at han har utnyttet en tidligere landslagstrener utenfor samlingene: Audun Svartdal.

Svartdal har i flere år hjulpet Sundby på vei til toppen, men samtidig har han også veiledet tidenes mestvinnende vinterolympier.

Bjørndalen tok kontakt med Svartdal allerede for tre år siden, men samarbeidet har aldri vært omtalt tidligere.

– Han har hjulpet meg mye, og han hjelper meg virkelig på vei til å skøyte bedre, sier Bjørndalen til NRK.

Terpet med Sundby

Svartdal, som er tidligere landslagstrener i skiskyting, har samarbeidet med Bjørndalen gjennom to perioder tidligere: 1991-1993 og 1997-2000. Bjørndalen forteller at han fikk særlig bruk for Svartdal gjennom opptreningsfasen etter sykdommen i sommer og høst.

Noen måneder senere tok han sin første verdenscupseier på over tre år i Östersund.

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Liv Grete Skjelbreid og Ola Lunde.

BEST IGJEN: Her vinner Ole Einar Bjørndalen verdenscupåpningen i Östersund.

– Han har jobbet i mange år med den som går fortest i verden på ski i øyeblikket. Jeg lærer mye av det samarbeidet, sier Bjørndalen.

41-åringen har tidligere uttalt til Aftenposten at han og Sundby har hjulpet hverandre ved å utveksle erfaringer. Bjørndalen forteller at stjerneduoen også har hatt treningsøkter sammen, men det har ikke skiskytteren vært i form til denne sesongen.

– Når jeg er i form, mikser han (Svartdal) oss sammen. Men jeg har ikke vært på det nivået i år, sier Bjørndalen.

Svartdal har lenge vært en anerkjent trener. Da Sundby vant Tour de Ski for første gang i 2014, var det to menn han takket for suksessen: Audun Svartdal og broren.

10. januar vant han touren for tredje gang på rad.

Ser likheter

– Bjørndalen er blitt mer direkte i skyvene, og han har fått enda mer trykk og kraft gjennom kroppen. Slik at han får større fart. Det er det det handler om, sier Svartdal om Bjørndalens utvikling.

Sundby og Bjørndalen blir gjerne sammenlignet med hverandre når det kommer til innstilling, profesjonalitet og jakten på detaljer.

Skiskytteren mener Sundby er «utrolig flink til å jobbe med det som er viktig».

– Begge er veldig opptatt av utvikling. Begge vil stadig bli bedre, og de er veldig detaljorienterte, sier Svartdal.

Planen til Bjørndalen er som kjent å avslutte karrieren med VM på hjemmebane i mars. Treneren er imidlertid overbevist om at Bjørndalen kan utvikle seg videre – hvis han vil.

– Alder er ikke noen begrensning. Det eneste som begrenser, sitter her oppe, sier Svartdal og peker mot hodet.

– Det handler om å være motivert og ønske å bli enda bedre.

Bjørndalen bommet ti ganger. Det er altså halvparten av skuddene på en fellesstart. Heller ikke i sporet fungerte det, og allerede halvveis var Bjørndalen klart sist i hele feltet.

DESIDERT SIST: Ole Einar Bjørndalen har slitt med å finne formen igjen etter et kort sykdomsopphold etter jul, og 41-åringen fikk noen blytunge renn i Ruhpolding.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal