Bjørndalen (41): Tåler råkjør bedre etter sykdomspausen

SJUSJØEN (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) er overrasket over hvordan kroppen har reagert etter at sommeren ble ødelagt av sykdom. Nå takler kroppen råkjøret bedre enn før.

Ole Einar Bjørndalen

MERKER OPPTUR: Ole Einar Bjørndalen tror den ødelagde sommeren likevel har vist seg å være positiv for kroppen.

Foto: Geir Olsen, Olsen, Geir / NTB scanpix

Bjørndalen har ligget på nærmere 1500 timer trening i året gjennom karrieren. Men i sommer sa det stopp. Sykdom herjet med VM-oppkjøringen og åtte uker ble sabotert fullstendig.

– Det var helt jævlig. Helt fryktelig, sier Bjørndalen om avbrekket.

Positiv effekt

Men frem mot sesongstarten på Sjusjøen har likevel høsten gått på skinner for Bjørndalen. Og nå merker han et forunderlig oppsving. For alderen føltes mer tyngende under råkjøret før sesongen i fjor.

– I fjor merket jeg at jeg ikke tålte så mye hardkjør. I år har det vært litt bedre etter en pause i sommer. Jeg forstår meg ikke så mye på det med alder og trening. Det varierer veldig. I fjor måtte jeg ta mer hensyn enn jeg må i år, sier Bjørndalen til NRK.

– Er du overrasket?

Bjørndalen Val Senales

TRENT GODT: Ole Einar Bjørndalen fikk ødelagt høyderegimet sitt i år, men fikk en lang samling i Nord-Italia rett oppunder sesongstarten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg er veldig overrasket. Jeg blir ikke så sliten som før. Jeg har ikke noen forklaring på det. Det kan hende at det har vært positivt med de åtte ukene i sommer. At det var positivt for kroppen og at den trengte en re-oppladning. Det ser nesten slik ut, sier Bjørndalen.

Selv om han må bruke mer tid på hvile og restitusjon ligger treningen utenom skyting på mellom 900-950 timer. I toppåret 2004 trente han 1000 timer og 600 timer skyting.

Bjørndalen står over dagens sesongpremiere, men planen er å sesongdebutere på Sjusjøen søndag.

- Fått kjempeløft

NRK-ekspert Halvard Hanevold gikk i en årrekke på lag med Bjørndalen. Han har sett andre som har opplevd det samme som skiskytterveteranen.

– Det er mange som har vært syke en periode, kanskje ikke i åtte uker, men så har de fått et kjempeløft den sesongen. De har kanskje trent litt for mye hele tiden og vært litt nedpå. Så har den hvileperioden gjort godt og de har prestert enda bedre, sier Hanevold som selv avsluttet karrieren som 40-åring med OL-gullet i stafett i 2010.

– Er han nå en gullkandidat i VM i dine øyne?

– I mine øyne er Ole alltid en gullkandidat. Men det vil være ålreit å se at det avbrekket ikke har betydd for mye. For han er sikkert usikker på det selv også. Hvis man ser at han har klart å kompensere for det så er han definitivt en gullkandidat, sier Hanevold.

Sportsnyheter

Klopp

Salah avgjerande i ellevilt oppgjer

Det blei ein meisterligakamp som hadde det meste på Wanda Metropolitano. Liverpool trekte det lengste strået mot Atlético Madrid etter praktscoringar, opphenting, raudt kort og VAR-drama.

Siste nytt

 • Messi-dobbel reddet PSG

  Med en såkalt «Panenka-straffe» i det 74. minutt, sørget Lionel Messi for 3-2-seier for Paris St. Germain over RB Leipzig tirsdag kveld.

  Kylian Mbappé sendte PSG i ledelsen etter ni minutter med sin første mesterligascoring for sesongen, mens André Silva slo tilbake for gjestene etter 28 minutter. Og i det 57. minutt sørget Nordi Mukiele for 2-1-ledelse til Leipzig.

  Men PSG har Lionel Messi, som først utlignet til 2-2 og deretter avgjorde fra straffemerket.

  vJ-zcf0885w
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Liverpool vann spinnvilt oppgjer

  Praktscoringar, opphenting, raudt kort og VAR-drama da Liverpool vann 3–2 mot Atlético Madrid. Liverpool leia 2–0 tidleg. Antoine Griezmann sette så inn to mål, men etter pause fekk han raudt kort. Mohamed Salah sette så inn 3–2 på straffespark.

  Champions League - Group B - Atletico Madrid v Liverpool
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Haalands Dortmund ble utklasset

  Erling Braut Haaland fikk tre gode sjanser, men klarte i likhet med lagkameratene ikke å score i Amsterdam tirsdag kveld. Til gjengjeld sørget hjemmelaget Ajax for at det ble en skikkelig målfest.

  De ga seg ikke før det sto 4–0, og det kunne ha vært mye mer. Det startet med et selvmål fra Marco Reus. Deretter scoret Daley Blind, Antony og Sébastien Haller.

  Det var Hallers sjette mål på tre mesterligakamper så langt i sesongen – og med det er han naturligvis toppscorer i turneringen.

  Haaland var nærmest scoring to minutter ut i andre omgang. Han stakk i bakrom og klinket til med høyrefoten på første berøring fra rundt 16 meter, men Ajax-keeper Remko Pasveer fikk ei hånd på ballen – som fra 37-åringens fingertupper gikk i tverrliggeren.

Sendeplan

Kl. Program Kanal