Bjørnar Moxnes: – Det er på tide de kommer ned til oss dødelige igjen

Norges idrettsforbund betalte nesten fem millioner kroner til et selskap som skulle sikre Oslo-OL i 2022. Lederen for Rødt reagerer sterkt.

Moxnes

REAGERER: Bjørnar Moxnes reagerer på pengebruken til NIF.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– De ødelegger for idretten. De ødelegger for seg selv. Hva skjer med dugnadsånden til folk der ute når de ser at toppene holder på sånn?, spør Bjørnar Moxnes, leder for partiet Rødt.

I dag kom det frem at NIF brukte nærmere ti millioner på det eksterne konsulentselskapet First House. De har blant annet har stått bak strategiarbeid, kronikkskriving, svar på e-poster, mediehåndtering og politisk påvirkning.

Det siste provoserer Rødt-lederen mest.

– De har brukt fellesskapets penger, altså penger som kommer fra dugnad landet rundt, for å kjøpe seg en endring i opinionen. Det er veldig dårlig bruk av idrettspenger.

– Lar meg ikke overraske lenger

Folkeavstemningen om «Oslo 2022» ble avholdt samtidig med stortingsvalget i 2013, og First House-aktiviteten er særlig stor i forkant av avstemningen.

– Jeg lar meg ikke overraske lenger over hva disse idrettsfolkene sløser bort penger på. De kjøper seg påvirkning ved og i hemmelighet bruke et PR-byrå som skal påvirke opinionen, og vippe den over til ett OL-ja. Det er helt meningsløst, sier Moxnes.

– Idrettsbevegelsen i Norge drives av frivillige. Det er folk som selger pølser og vafler og står på gratis året rundt. Det er ganske stor kontrast fra hva hverdagsheltene gjør på grasrota, til det disse toppene driver med. Dette er å undergrave alt det viktige frivillige arbeidet som skjer landet rundt, sier han.

Forventer endring

Norges idrettsforbund har betalt First House for alt fra pressehåndtering til politisk påvirkning. Rødt-lederen forventer at de ikke vil bruke penger på lignende i fremtiden.

– Jeg håper de ikke kaster bort penger på det her. Det må de bare slutte med, og heller prioritere det som gagner norsk idrett, framfor å søle bort penger på PR-byråer, luksus, reising, dyre middager og smøring av IOC-pamper.

– Nå må de slutte med pampeveldet, stikke fingrene i jorda og komme ned til oss dødelige igjen, sier han.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med idrettspresident Tom Tvedt eller NIFs kommunikasjonssjef Niels Røine i kveld, men begge har tidligere forsvart bruken av PR-selskapet.

– Når det kommer til enten OL-søknad eller ekstraordinært ting, har vi valgt å bruke ekspertise. Vi hadde en samarbeidsavtale med First House, og noen som jobber der har jobbet her før. Da valgte vi den måten, har Tvedt sagt til NRK.

– Å bruke fem millioner kroner på en ekstraordinær situasjon som en folkeavstemning om et OL er ikke hinsides, sa Røine på Dagsnytt 18.

Tom Tvedt

I HARDT VÆR: Tom Tvedt er i hardt vær for tiden. Mange er kritiske til NIF sin pengebruk.

Foto: Alem Sebic / NRK

Siste nytt

 • Kristoffersen-saken etter sesongen

  Henrik Kristoffersen får innfridd ønsket om å ha rettssaken i striden med Norges Skiforbund etter sesongslutt. Saken går i Oslo tingrett i mars neste år, melder Aftenposten.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Kombinertlaget fast i heisen

  Halve kombinertlandslaget sit fast i ein stolheis på andre timen i 3200 meter over havet i Val Senales i Italia.

  – Det er tåke, tidvis sterk vind og kaldt, skriv Jørgen Graabak på twitter.

  – Men hjelp er heldigvis på veg, legg han til.

  Laster Twitter-innhold
 • Joshua King avbrøt trening

  Angriper Joshua King avbrøt dagens landslagstrening på Ullevaal stadion etter omlag 15 minutter. Han var med på deler av oppvarmingen før han tok en kjapp prat med sportssjef Nils Johan Semb. – Men han er klar til kamp i morgen, sa landslagssjef Lars Lagerbäck etter treninga. Norge møter Bulgaria i nasjonsligaen tirsdag kveld.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal