Bjørnar (35) seiler for VM-gull med tennene

Bjørnar Erikstad har allerede VM-sølv i konkurranse med funksjonsfriske, og nå jakter han gull. 35-åringen styrer seilbåten med munnen.

Utfordringer er noe vi alle møter på i løpet av livet, men enkelte ser færre enn andre. Bjørnar Erikstad har, til tross for det mange vil se på som store begrensninger, blitt en av verdens beste seilere. Paralympics i Rio blir hans fjerde i karrieren.

VIDEO: Møt den imponerende seileren Bjørnar Erikstad.

– Jeg er dårlig til å svømme. Jeg har gjort noen forsøk, men da har jeg gått til bunns. Så jeg bruker vest, gliser Bjørnar Erikstad.

35-åringen lider av et sjeldent syndrom som gjør at han har korte armer og deformerte bein. Da han var barn måtte han gjennom 25 operasjoner før han kunne gå.

Ikke det enkleste utgangspunktet for å bli toppidrettsutøver, skulle man tro. Men det har han altså blitt.

– Jeg tror nok ikke det var mange som trodde jeg kunne bli god til å seile. Men det handler om å ha talent, og at man i tillegg har virkelig lyst på noe, sier Erikstad til NRK.

Konkurrerer mot funksjonsfriske

Bjørnar Erikstad

FIKK PRIS: Bjørnar Erikstad vant prisen for årets mannlige funksjonshemmede utøver på Idrettsgallaen i 2015.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

35-åringen er blitt en av Norges beste seilere. Han har ett VM-sølv, to VM-bronser og hele syv NM-gull i båtklassen 2.4mR, hvor både funksjonsfriske og funksjonshemmede konkurrerer. Til uka er det duket for et nytt VM, i Nederland.

– Jeg bruker tenna for å stramme inn skjøtene, sier Erikstad og viser hvordan han bruker både hender og tenner for å styre båten.

– Han er en dyktig seiler. Han er tålmodig. Han har en evne til å konsentrere seg over tid, en evne som kanskje skiller seg ut fra andre seilere. Han har god erfaring også, forklarer landslagstrener Jacob Haug.

– Jakter hele tiden den perfekte følelse

Treneren mener det kan ha hjulpet den syvdoble norgesmesteren at han har et litt annet perspektiv på seilingen enn mange andre.

– Jeg tror mange både i og utenfor seilmiljøet er imponert over ham, sier treneren.

Selv mener Erikstad at suksessen skyldes trening og seiltalent.

– Jeg tror jeg skjønner veldig mye av elementene, og så tror jeg at jeg er ganske god til å trimme seil. Jeg er nøye, og jeg jakter hele tiden den perfekte følelsen. Så for å være litt ubeskjeden så tror jeg at jeg har et ganske stort seiltalent, sier han til NRK.

– Og jeg har konkurranseinstinkt. Jeg elsker å konkurrere.

Deltar i Paralympics i høst

Båtklassen hans finnes ikke i OL, så han deltar i Paralympics for Norge i stedet. Der har treneren tro på medalje - kanskje også av edleste valør.

– Jeg tror det er oppnåelig. Han har hatt en stigning ganske lenge, og denne våren har det løsnet enda litt mer. Men det er fortsatt en jobb som skal gjøres, sier trener Jacob Haug.

Siste nytt

 • Kroatia slo Spania

  Kroatia var avhengig av poeng for ikke å falle helt av i gruppespillet i nasjonsligaen torsdag. Etter en god andreomgang avgjorde Tin Jedvaj til 3-2 på overtid. Spania topper tabellen med seks poeng, mens både England og Kroatia står med fire.

  Croatia Spain Nations League Soccer
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Rooney takket av med storseier

  Wayne Rooney kom ikke på scoringslisten i sin siste landskamp for England, men fikk være kaptein i 3-0-seieren over USA. Den mangeårige England-kapteinen har vært ute av landslaget en stund, men fikk ta avskjed med sin 120. kamp for «Three Lions».

  Britain England US Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • VIF tok innpå tabelltopp Storhamar

  VIF knuste Manglerud Star 6-0 «hjemme» i Furuset Forum torsdag, mens Storhamar avga poeng og Stavanger tapte mot Lillehammer i eliteserien ishockey. VIF er nå to poeng bak serieleder Storhamar med én kamp mindre spilt.

  GET-ligaen Hockey Vålerenga Elite- Frisk Asker elite. (4-0)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter: Lagtempo kvinner
V-cup skøyter: Lagtempo og 500 m, kvinner og menn
V-cup skøyter
V-cup skøyter: Lagtempo menn
V-cup skøyter: Lagtempo menn
V-cup skøyter: 500 m kvinner
V-cup skøyter: 500 m menn
Sesongstart langrenn: 10 km klassisk, kvinner
VM-minner
VM-minner
Vinterstudio