Hopp til innhold

Bjørnar (35) seiler for VM-gull med tennene

Bjørnar Erikstad har allerede VM-sølv i konkurranse med funksjonsfriske, og nå jakter han gull. 35-åringen styrer seilbåten med munnen.

Utfordringer er noe vi alle møter på i løpet av livet, men enkelte ser færre enn andre. Bjørnar Erikstad har, til tross for det mange vil se på som store begrensninger, blitt en av verdens beste seilere. Paralympics i Rio blir hans fjerde i karrieren.

VIDEO: Møt den imponerende seileren Bjørnar Erikstad.

– Jeg er dårlig til å svømme. Jeg har gjort noen forsøk, men da har jeg gått til bunns. Så jeg bruker vest, gliser Bjørnar Erikstad.

35-åringen lider av et sjeldent syndrom som gjør at han har korte armer og deformerte bein. Da han var barn måtte han gjennom 25 operasjoner før han kunne gå.

Ikke det enkleste utgangspunktet for å bli toppidrettsutøver, skulle man tro. Men det har han altså blitt.

– Jeg tror nok ikke det var mange som trodde jeg kunne bli god til å seile. Men det handler om å ha talent, og at man i tillegg har virkelig lyst på noe, sier Erikstad til NRK.

Konkurrerer mot funksjonsfriske

Bjørnar Erikstad

FIKK PRIS: Bjørnar Erikstad vant prisen for årets mannlige funksjonshemmede utøver på Idrettsgallaen i 2015.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

35-åringen er blitt en av Norges beste seilere. Han har ett VM-sølv, to VM-bronser og hele syv NM-gull i båtklassen 2.4mR, hvor både funksjonsfriske og funksjonshemmede konkurrerer. Til uka er det duket for et nytt VM, i Nederland.

– Jeg bruker tenna for å stramme inn skjøtene, sier Erikstad og viser hvordan han bruker både hender og tenner for å styre båten.

– Han er en dyktig seiler. Han er tålmodig. Han har en evne til å konsentrere seg over tid, en evne som kanskje skiller seg ut fra andre seilere. Han har god erfaring også, forklarer landslagstrener Jacob Haug.

– Jakter hele tiden den perfekte følelse

Treneren mener det kan ha hjulpet den syvdoble norgesmesteren at han har et litt annet perspektiv på seilingen enn mange andre.

– Jeg tror mange både i og utenfor seilmiljøet er imponert over ham, sier treneren.

Selv mener Erikstad at suksessen skyldes trening og seiltalent.

– Jeg tror jeg skjønner veldig mye av elementene, og så tror jeg at jeg er ganske god til å trimme seil. Jeg er nøye, og jeg jakter hele tiden den perfekte følelsen. Så for å være litt ubeskjeden så tror jeg at jeg har et ganske stort seiltalent, sier han til NRK.

– Og jeg har konkurranseinstinkt. Jeg elsker å konkurrere.

Deltar i Paralympics i høst

Båtklassen hans finnes ikke i OL, så han deltar i Paralympics for Norge i stedet. Der har treneren tro på medalje - kanskje også av edleste valør.

– Jeg tror det er oppnåelig. Han har hatt en stigning ganske lenge, og denne våren har det løsnet enda litt mer. Men det er fortsatt en jobb som skal gjøres, sier trener Jacob Haug.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal