NRK Meny
Normal

Bjørgens evige problem: – Blir ikke god på det man ikke trener på

OTEPÄÄ (NRK): Hun har vunnet flere sprintrenn enn noen andre, men Marit Bjørgen sliter fortsatt med å få til selve starten.

Marit Bjørgen i Otepää

TILBAKE TIL START: Hvis øvelse gjør mester, ser det bedre ut for Marit Bjørgen i sprint framover.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hun har fire VM-gull, ett OL-gull og formidable 40 verdenscupseirer i sprint. Likevel ser Marit Bjørgen på den innledende sprinten (torsdag) som sin svakeste distanse under ski-VM i Lahti.

Det skyldes blant annet at hun ennå ikke har klart å løse sitt evige problem: Når startskuddet går, har Bjørgen ofte en lei tendens til å bli stående noen hundredeler lenger enn konkurrentene.

Sist det skjedde var i semifinalen i den siste verdenscupsprinten i Falun. Der klarte 36-åringen ikke å avansere nok i feltet til at hun kom seg til en finale.

– Det er som Fred (Børre Lundberg, samboer) sier. Man blir ikke god til det man ikke trener på, sier Bjørgen til NRK.

Har trent startposisjon

Da har hun akkurat terpet på nettopp start, sammen med resten av laget som skal gå lørdagens verdenscupsprint i Otepää – generalprøven for VM.

For etter tankevekkeren i Falun har hun tatt tak i problemet.

Verenscup i langrenn.

VM-FAVORITT: Marit Bjørgen er ferdig med høydeoppholdet i Davos, klar for VM-generalprøve i Otepää og i strålende humør-

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg fikk øvd litt i Davos, så får vi se om det er godt nok, sier Bjørgen

– Trent litt, hva vil det si?

– Jeg har trent litt på å finne riktig posisjon på starten, så må jeg være bestemt og tydelig på akkurat når startskuddet går, påpeker hun.

– Er det starten som avgjør din mulighet til å ta VM-gull i sprint?

– Nei, det trenger ikke å være det. Det er absolutt mulig underveis også. Men jeg må ha marginene på min side for å lykkes i sprint, fastslår Bjørgen.

Hurtighet og teknikk

Skal man ha marginene på sin side, må man gjøre det som er mulig for at så skjer. Derfor trente altså hele den norske sprintgjengen start fredag.

Bjørgen var nemlig ikke den eneste som slet i Falun.

– Vi så der at vi hadde et par som hadde utfordringer i starten. Starten kan være viktig. Er du sterk nok og kjapp nok kommer du deg alltids fram, men det er ei større utfordringer, sier landslagstrener Sjur Ole Svarstad.

– Hvorfor har starten alltid vært en utfordring for Bjørgen?

– Det er litt forskjell på folk, men nå har hun faktisk fått øvd litt den siste tida, og da håper hun vi kan få til det litt bedre i morgen enn i Falun.

– Hva er nøkkelen til å lykkes?

– Det handler i veldig stor grad om hurtighet og litt om teknikk. En må trene på det man skal bli god på, fastslår Svarstad.

Siste nytt

 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT
 • Susann Bjørnsen tok bronse

  Susann Bjørnsen fra Bardu tok sin første medalje i et internasjonalt mesterskap fredag ettermiddag. På 100 meter medley svømte hun inn på tiden 59.26, som er personlig rekord.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • Bronsemedalje på Hvas

  Tomoe Hvas imponerte stort i 200 meter medley. Etter å ha ledet store deler, falt han litt av på slutten. Men tredjeplass i EM skal 17-åringen være godt fornøyd med. – Han er et unikum, sier NRK-ekspert Aleksander Hetland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge