NRK Meny
Normal

Bjørgens evige problem: – Blir ikke god på det man ikke trener på

OTEPÄÄ (NRK): Hun har vunnet flere sprintrenn enn noen andre, men Marit Bjørgen sliter fortsatt med å få til selve starten.

Marit Bjørgen i Otepää

TILBAKE TIL START: Hvis øvelse gjør mester, ser det bedre ut for Marit Bjørgen i sprint framover.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hun har fire VM-gull, ett OL-gull og formidable 40 verdenscupseirer i sprint. Likevel ser Marit Bjørgen på den innledende sprinten (torsdag) som sin svakeste distanse under ski-VM i Lahti.

Det skyldes blant annet at hun ennå ikke har klart å løse sitt evige problem: Når startskuddet går, har Bjørgen ofte en lei tendens til å bli stående noen hundredeler lenger enn konkurrentene.

Sist det skjedde var i semifinalen i den siste verdenscupsprinten i Falun. Der klarte 36-åringen ikke å avansere nok i feltet til at hun kom seg til en finale.

– Det er som Fred (Børre Lundberg, samboer) sier. Man blir ikke god til det man ikke trener på, sier Bjørgen til NRK.

Har trent startposisjon

Da har hun akkurat terpet på nettopp start, sammen med resten av laget som skal gå lørdagens verdenscupsprint i Otepää – generalprøven for VM.

For etter tankevekkeren i Falun har hun tatt tak i problemet.

Verenscup i langrenn.

VM-FAVORITT: Marit Bjørgen er ferdig med høydeoppholdet i Davos, klar for VM-generalprøve i Otepää og i strålende humør-

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg fikk øvd litt i Davos, så får vi se om det er godt nok, sier Bjørgen

– Trent litt, hva vil det si?

– Jeg har trent litt på å finne riktig posisjon på starten, så må jeg være bestemt og tydelig på akkurat når startskuddet går, påpeker hun.

– Er det starten som avgjør din mulighet til å ta VM-gull i sprint?

– Nei, det trenger ikke å være det. Det er absolutt mulig underveis også. Men jeg må ha marginene på min side for å lykkes i sprint, fastslår Bjørgen.

Hurtighet og teknikk

Skal man ha marginene på sin side, må man gjøre det som er mulig for at så skjer. Derfor trente altså hele den norske sprintgjengen start fredag.

Bjørgen var nemlig ikke den eneste som slet i Falun.

– Vi så der at vi hadde et par som hadde utfordringer i starten. Starten kan være viktig. Er du sterk nok og kjapp nok kommer du deg alltids fram, men det er ei større utfordringer, sier landslagstrener Sjur Ole Svarstad.

– Hvorfor har starten alltid vært en utfordring for Bjørgen?

– Det er litt forskjell på folk, men nå har hun faktisk fått øvd litt den siste tida, og da håper hun vi kan få til det litt bedre i morgen enn i Falun.

– Hva er nøkkelen til å lykkes?

– Det handler i veldig stor grad om hurtighet og litt om teknikk. En må trene på det man skal bli god på, fastslår Svarstad.

Siste nytt

 • Dansk konflikt midlertidig løst

  Danmarks fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen er blitt enige om en delavtale som gjør at kvinnelandslaget spiller VM-kvalifisering mot Kroatia tirsdag.

  Spillerne har nektet å trene og spille, derfor er kampen mot Sverige i kveld avlyst.

  Etter Kroatia-kampen skal partene forhandle videre om en permanent avtale. Da skal også FIFPro og UEFA være med som meglere, melder Danmarks Radio.

  Pernille Harder
  Foto: Patrick Post / AP
 • Everton-bråk blir politisak

  Politiet i Liverpool opnar etterforsking av bråket på Goodison Park under Evertons kamp mot Lyon i går kveld, melder BBC.

  Bråket involverte både spelarar og tilskodarar. Ein av tilskodarane gjekk inn i tumultane med eit barn på armen.

  Everton har i dag bannlyst denne tilskodaren frå Goodison Park.

  Bråk Everton - Lyon
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Putin inviterer Blatter til VM

  Tidlegare FIFA-president Sepp Blatter seier at han kjem til å reise til fotball-VM i Russland neste år etter å ha blitt invitert av president Vladimir Putin, melder telegrambyrået AFP.

  FIFA har tidlegare utestengt Blatter i seks år etter at han i 2015 blei dømd for korrupsjon.

  Blatter var FIFA-president då Russland i 2010 blei tildelt 2018-VM.

  Sepp Blatter og Vladimir Putin
  Foto: Maxim Shipenkov / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal