Bjørgens beskjed til Johaug: – Må bruke «huggu»

VAL SENALES/OSLO (NRK): For første gang i sine karrierer måtte de andre landslagsjentene klare seg uten Marit Bjørgen på samling. Men «mor Marit» passet på hjemmefra.

Therese Johaug

NY ROLLE: Med Marit Bjørgen ute i fødeselspermisjon, er det Therese Johaug som setter standarden på langrennslandslaget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det var veldig rart da vi skulle kjøre til Gardermoen, at det bare var meg og Ingvild (Flugstad Østberg) i bilen. Dette er mitt niende år i Val Senales. Alle de tidligere årene har Marit vært her.

Therese Johaug (27) sitter i solsteiken i Maso Corto, lengst nord i Italia. Her samles norske langrennsløpere hvert eneste år i månedsskiftet oktober/november.

Denne gangen var det noe som manglet. Nærmere bestemt tidenes beste skiløper.

For til slutt måtte også en gravid Marit Bjørgen (35) kaste inn håndkleet. Sist Bjørgen meldte forfall til en samling, var ingen av de andre landslagsjentene kommet på noe elitelag.

– Savn

– Det er et savn, sier Heidi Weng (24).

– Det er en trygghet i å ha Marit rundt seg. Hun er den man kan dulte litt borti. Hun bryr seg ikke om jeg kommer med noen kommentarer, for hun vet hun knuser meg uansett, sier Weng.

At Marit Bjørgen ikke har vært fysisk til stede i Val Senales, betyr imidlertid ikke at hun ikke har bidratt.

– Jeg har snakket med henne på telefon, og det virker som alt er bra i heimen. De har kjøpt barnevogn og alt som skulle gjøres. Hun er i en litt annen modus enn vi er i, sier Therese Johaug.

Marit Bjørgen satt hjemme mens resten var på samling,

VIDEO: Slik opplevde Marit Bjørgen å sitte hjemme mens resten var på samling.

Et forbilde

De snakket imidlertid ikke bare om barnevogner. De diskuterte også trening.

– Hun lurte på hvordan det hadde gått og sa at jeg måtte bruke «huggu» nedi her.

– Så hun passer på deg?

– Ja, hun gjør det. Det er veldig bra. Hun har vært et forbilde og en støtteperson i alle år på landslag. Har jeg vært i tvil, har jeg spurt Marit om jeg skal gjøre det ene eller det andre. Det å trene med henne gir meg mer selvtillit og trygghet, sier Johaug.

– Jeg føler ikke ansvar. Det er flinke jenter og de har et støtteapparat rundt seg. Men jeg kom med noen gode råd før de dro nedover, sier Marit Bjørgen til NRK.

Savnet å gå på ski

Med mindre enn to måneder igjen til termin, har Bjørgen trent hjemme i Oslo.

– Jeg går fortsatt forbi folk på rulleski i Sørkedalen, sier hun med et smil.

– Hvordan var det å ikke være på samling?

– Hverdagen koster mer nå, så på en måte har det vært godt å være hjemme også. Men når jeg har sett på de fine bildene fra Val Senales, har jeg savnet å gå på ski. Og så har jeg jo savnet jentene og miljøet, erkjenner Marit Bjørgen.

Siste nytt

 • Inter framleis utan poengtap

  Inter tok sin fjerde siger av fire mogelege med 2-0 mot byrival Milan. Marcelo Brozovic og Romelu Lukaku scora i andre omgang. Det er Lukakus tredje mål i Serie A etter overgangen frå Manchester United.

  Inter leier framfor Juventus, som slo Hellas Verona 2-1. Milan er nummer 9.

  Romelu Lukaku
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Fortvilar etter nytt Barcelona-tap

  Barcelona gjekk på sitt andre tap på dei første fem rundane då Granada vann 2-0 laurdag kveld. Ramon Azez scora etter to minutt, og Alvaro Vadillo dobla på straffe etter 66 minutt.

  Barcelona starta utan Lionel Messi, som kom inn frå start i andre omgang.

  Lionel Messi
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Mållaust i Bergen

  Brann hadde ballen klart mest i Bergen mot Haugesund, men det enda med 0-0 framfor 10.000 nokså misnøgde bergensarar.

  Brann hadde klart overtak før pause, men Haugesund var betre med i andre omgang.

  – Siger til oss i dag hadde vore eit ran, sa Haugesunds trenar Jostein Grindhaug til Eurosport.

  – Vi var overraskande bra før pause, og burde hatt mål. Etter pause får vi ikkje i stand same trykketMen vi har eit nykomponert lag og blei slitne mot slutten, seier Brann-trenar Lars Arne Nilsen til NRK.

  Nilsen snakka med supporterane etter kampen.

  – Eg trur dei forstår at vi har det vanskeleg. Vi må tenkje nytt og mobilisere det vi har. Vi skulle hatt fleire tilgjengelege, men med 5-6 ute er det vanskeleg.

  – Høyrde du ikkje pipinga då de gjekk av bana?

  – Eg er tunghøyrd. Men eg trur publikum forstår at spelarane blødde for drakta og gjorde det dei kunne i dag. Det er frustrerande å ikkje vinne, seier Nilsen, som skal ta laget sitt til Rosenborg på Lerkendal neste helg.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal