NRK Meny
Normal

Her er Johaugs beskjed til Bjørgen før «Duracell-rykket»

Like før halvgått løp forsøkte Therese Johaug å få med seg Bjørgen på et rykk for å bli kvitt polske Kowalczyk. Bjørgen hørte hva Johaug sa, men orket ikke å følge henne.

Video - Kowalczyk er snart oppe

I videoen over har NRK.no fjernet kommentatorlyden noen sekunder. Da får man et inntrykk av stemningen som var rundt løypene i Holmenkollen, og som bar Therese Johaug og Marit Bjørgen frem til dobbeltseier på 30-kilometeren lørdag.

Nett-TV: Møt Johaug hjemme på gården

Men i klippet, som starter like før halvgått tremil, hører man også Therese Johaug rope en beskjed til Marit Bjørgen.

– Kowalczyk er snart oppe!

De to norske fikk nemlig en liten luke til polske Justyna Kowalczyk i forbindelse med et skibytte like før. Men polakken var sterk og tok igjen de to norske.

Da Marit Bjørgen ikke klarte å rykke fra polakken, tok Johaug saken i egne hender. I den lange bakken opp mot Frognerseteren satte hun inn et rykk, og dermed ble hun ikke bare kvitt Kowalczyk.

Se: Resultater 30 km

Også Marit Bjørgen måtte gi tapt for klatrespesialisten, som med sin energiske langrennsteknikk og sprudlende humør har fått kallenavnet "Duracell-kaninen".

– Jeg fikk sekundering om at Kowalczyk var sliten. Og siden jeg har min styrke i bakken ropte jeg til Marit og forsøkte å få med meg henne på et rykk, sier Johuag til NRK.no.

  • Gratulér Johuag med gullet og Bjørgen med sølvet nederst i saken!

– Ikke taktikk

Bjørgen var storfavoritt før tremila, og kunne ta sitt femte VM-gull i mesterskapet. Men hun var sjanseløs på rykket til Johaug.

Les: Bjørgen snytt for storeslem

– Jeg hørte Therese rope at Kowalczyk nærmet seg. Jeg visste at hun (Kowalczyk) kom til å komme, men da Therese rykket klarte jeg ikke å følge henne. Det var ikke taktikk at jeg lot henne gå, jeg hadde lyst på gullet jeg også og prøvde alt jeg kunne, sier Bjørgen.

Bjørgen var sjanseløs

Tremila ble avgjort der og da. Verken Bjørgen eller Kowalczyk klarte å tette luka og Johaug dro i fra. På de lettere partiene klarte Bjørgen å ta innpå noen sekunder, men i motbakkene var det en 22-åring fra Dalsbygda som var dronning.

– Jeg ble litt overrasket da Marit ikke fulgte meg, men da jeg fikk en luke tenkte jeg bare «nå må du kjøre».

Ifølge Bjørgen var hun sjanseløs.

– Da jeg ikke klarte å følge Therese opp bakken i Styggedalen forsto jeg at hun var sterkere enn meg i dag og at jeg måtte kjempe om sølvet.

Video: Johaug strålte hos kongen

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Den blideste gjesten noensinne

Se Johaug på Kongetribunen

Lapp med «verdensmester»

Mens Bjørgen etter hvert hadde full kontroll på sølvmedaljen gikk Therese Johuag med verdens største smil om munnen de siste kilometerne.

– Da hele teamet mot slutten av løpet skrev gull og verdensmester på lapper og viste dem til meg, visste jeg ikke helt hva jeg var med på. Det var mange tanker oppe i hodet mitt da.

Og i mål ventet mamma og pappa Johaug.

– Jeg husker ikke hva vi sa til hverandre, men jeg har aldri vært så glad, sier Johuag.

Gratulér Johaug med gullet og Bjørgen med sølvet her!

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld