Hopp til innhold

Bjørgen vil utestenge dopingtatte utøvere på livstid

Norges langrennsdronning, Marit Bjørgen, er ikke i tvil. Steng juksemakerne i idretten ute på livstid.

Marit Bjørgen er nådeløs mot dopere og mener de bør utestenges fra idretten på livstid. Bjørgen blir testet nesten ukentlig, mens russerne venter på at dopingkontrollørene skal dukke opp.

VIDEO: Bjørgen vil utestenge dopere på livstid.

De norske langrennsløperne er for tiden i italienske Val Senales på treningssamling.

Armstrong Doping Cycling Lance Amrstrong

Marit Bjørgen er svært skuffet over sitt tidligere forbilde.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Der har det store samtaleemnet de siste dagene vært Steffen Kjærgaard, og den norske sykkeldopskandalen.

Nå er verdens beste kvinnelige skiløper lei av juksemakerne i idretten. Marit Bjørgen mener straffen for doping er altfor mild.

– Er det EPO eller bloddoping, mener jeg at straffen bør være utestenging på livstid. Det er min mening, sier hun til NRK.

Er sjokkert

Dopingutestengte Lance Armstrong var tidligere et av Marit Bjørgens store forbilder.

Beundringen for amerikaneren tok brått slutt da det ble avslørt at amerikaneren systematisk har dopet seg til suksess. Han er nå fratatt sine sju Tour de France-titler.

Den tidligere proffsyklisten Steffen Kjærgaard innrømmet tirsdag at han brukte doping mens han var aktiv.

Og Bjørgen er sjokkert over at dopingskandalene også rammer norsk sykkelsport, forteller hun.

– Uten advarsel

Marit Bjørgen er selv blitt anklaget for å ha brukt ulovlige legemidler.

Spesielt var konkurrent Justyna Kowalczyk kritisk i omtalen av Bjørgens bruk av astmamedisinen Symbicort.

WADA konkluderte imidlertid med at medisinen ikke gir noen prestasjonsfremmende effekt.

Nå tar hun til orde for at dopingtatte idrettsutøvere utestenges umiddelbart.

– Med en gang - uten advarsel?

– Ja, sier hun til NRK.

– Feigt å ikke reagere

Marit Bjørgen får delvis støtte i kravet fra advokat og ekspert på idrettsjus, Gunnar Martin Kjenner.

Han mener norsk idrett må ta et oppgjør med Steffen Kjærgaard etter dopingtilståelsene.

– Det vil være feigt i superklasse å ikke ta et slikt oppgjør. Doping i idretten er den største kreftsvulsten, og den spiser opp idretten innenfra. Den må bare bekjempes, sa Kjenner da NRK intervjuet ham om Kjærgaard-saken tirsdag.

Vil kriminalisere doping

Også Norges Idrettsforbund vurderer strengere straffer i forbindelse med doping.

De ønsker å kriminalisere erverv, besittelse og bruk av dopingmidler. Det gjelder alle dopingmidler som står på Legemiddelverkets dopingliste.

Overtredelse bør straffes med bøter eller fengsel, uttalte forbundet tirsdag.

– Et forbud vil samsvare med idrettens grunnverdier på dette området og vil forsterke budskapet om at doping ikke hører hjemme i idrettsmiljøet verken innenfor eller utenfor den organiserte idretten, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal