NRK Meny
Normal

Bjørgen om Johaug: – Får en svært tøff uke

SOGNEJFELLET (NRK): Marit Bjørgen har latt seg imponere over hvordan Therese Johaug har taklet dopingsaken. Men den siste runden i CAS blir vanskelig, tror 37-åringen.

Marit Bjørgen

SOGNEFJELLET: Marit Bjørgen og resten av landslaget møtte onsdag pressen under en landslagssamling på Sognefjellet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dopingsaken har vært en kraftig vekker også for langrennsdronningen.

Selv sjekker hun rumpekremen til sønnen for å være sikker på å ikke få i seg forbudte stoffer.

– Jeg tar også bilder av produkter jeg finner på nettet som det står at ikke er på Wada-listen, så har jeg det i hvert fall, sier Bjørgen til NRK.

Det har snart gått ni måneder siden Therese Johaug avla positiv dopingprøve. En skjebnesvanger tabbe som har gjort at Bjørgen nå tar flere sikkerhetsregler enn tidligere.

– Jeg må si at jeg er blitt litt paranoid, innrømmer 37-åringen.

«Kan jeg bruke den kremen her?»

Da hun onsdag møtte NRK på Sognefjellet i forbindelse med landslagssamlingen som starter OL-sesongen, fortalte langrennsstjernen at det nå har gått så langt at hun også sjekker om produktene sønnen Marius (ca. 1,5) bruker, er godkjente av Verdens antidopingbyrå (Wada).

Therese Johaug

ALENE: Therese Johaug trente på Sognefjellet i helgen. Neste uke reiser hun til CAS-høringen i sveitsiske Lausanne.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Jeg har fortsatt full tillit til helseteamet (i forbundet), men det handler om å ha enda mer kontroll selv. Man føler jo ikke at man har hundre prosent kontroll, man har aldri noen garanti. Jeg går ikke og tenker på det hele tiden, men det er nok at jeg smører rumpa til Marius så tenker jeg «kan jeg bruke den kremen her?».

– Jeg bruker den jo ikke selv, men det er nok at jeg har et sår på fingeren så blir det det samme som med leppa til Therese. Så lite er det som skal til, sier Bjørgen.

– Ser frem til å bli ferdig

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol 16. september og ble av Domstvalget i Norges idrettsforbund utestengt i 13 måneder. Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen og saken skal opp til høring i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i sveitsiske Lausanne til tirsdag.

Bjørgen, som har vært sammen med Johaug flere ganger i det siste, tror det blir tøft for venninnen.

– Nå blir det en veldig tøff uke for henne, det blir det, men jeg tror hun ser veldig fremover til å bli ferdig med dette og få en dom.

Dersom CAS utvider utestengelsen til 16 måneder mister Johaug OL i februar.

Bjørgen sier hun er imponert over hvordan Johaug takler saken.

– Jeg tror nok hun har forskjøvet ting foran seg og det tror jeg har vært viktig så hun ikke bruker for mye energi på dette.

Siste nytt

 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix
 • Haver-Løseth på fjerdeplass

  Nina Haver-Løseth kom på fjerdeplass i slalåmrennet i Åre i Sverige. Hun kjørte seg opp fra en syvende plass i første omgang. Løseth lå på tredjeplass helt til første omgangs beste, Mikaela Shiffrin, kjørte ned og vant suverent.

  Nina Haver-Løseth under verdenscupfinalen i slalåm i Åre
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale