Hopp til innhold

Klar tale fra Bjørgen til unge jenter: – Ha meg som forbilde!

SOGNSVANN (NRK.no): Marit Bjørgen (33) mener unge jenter må slutte å sammenligne egen vekt med venninnene sine.

Marit Bjørgen pumper muskler

Marit Bjørgen har vakt oppsikt med sin svært muskuløse kropp - en kropp hun er stolt over.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Når en ung jente ser at en venninne har gått ned to kilo, begynner man kanskje å tenke at «jeg må gjøre det samme». Men kroppene våre er forskjellige, sier Bjørgen til NRK.no.

Marit Bjørgen holdt foredrag om ernæring

Marit Bjørgen både viste frem treningsopplegg og oversikt over hva hun spiser under foredraget.

Foto: NRK

Den norske langrennsdronningen kom med kraftig skyts til de fremmøtte jentene under sitt innlegg på en ernæringskonferanse ved Norges Idrettshøgskole onsdag.

– Drikker cola og spiser sjokolade

Bjørgen, som har vunnet det som vinnes kan som skiløper, mener jenter må bli flinkere til å se til verdens beste - slike som henne - for inspirasjon og sammenligningsgrunnlag når det kommer til matinntak og vekt.

– Jeg drikker cola og spiser sjokolade jeg også. Jeg har stort sett spist det jeg har kommet over, sa Bjørgen - til rungende latter fra salen.

En svært åpenhjertig Bjørgen innrømmet at også hun har sett seg i speilet og vært misfornøyd med det som har møtt henne.

– Alle jenter er forskjellige. Jeg har alltid vært kraftig og stor. Det gjorde meg rask på korte distanser, men jeg måtte jobbe hardt og langsiktig for å utvikle utholdenheten min, sa Bjørgen, og gikk åpent ut med hva hun veier.

– 65 kilo fordelt på 166 centimeter. Og jeg har blitt verdensmester med den vekta, sa Bjørgen med et lurt smil.

VIDEO: Bjørgen forteller om sin egen kropp

(artikkelen fortsetter under videoen)

Intervju med Marit Bjørgen om spiseforstyrrelser i idretten. Reporter: Anne Rognerud.

Bjørgen: - Jeg har en stor og sterk kropp som har hjulpet meg til gode resultater

Skremmende tall om spiseforstyrrelser

Ernæringskonferansen for unge idrettsjenter har blitt døpt «Sunn Jenteidrett», og kommer i kjølvannet av en dyster rapport som ble lagt fram i forrige uke.

Nye tall viser nemlig at hele 14 prosent av jentene på idrettsgymnas har slitt med spiseforstyrrelser, mens tallet er nede på fem prosent for resten av befolkningen.

Bjørgen synes tallet er farlig høyt, og hevder hun ikke kjenner seg igjen i problemstillingen.

– Det er litt skremmende, jeg må si det. For meg virker det litt fjernt fordi da jeg vokste opp var det aldri noe tema. Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvordan det er. Men vi må bare jobbe knallhardt for å hjelpe de unge utøverne, og for min del handler det om å være en god rollemodell og få dem til å se opp til hva jeg har gjort hele veien for å lykkes. Mye handler om å være trygg på det man gjør selv, sier Bjørgen til NRK.no.

– Hvorfor skal unge jenter bruke deg som forbilde?

– Jeg føler at jeg har gjort veldig mye bra og riktig opp gjennom årene. Det er mange jenter som sammenligner seg med andre jenter, istedenfor å se til hva verdens beste gjør. Det kan være frustrerende, sier Bjørgen.

VIDEO: Se reportasje om spiseforstyrrelser blant idrettstalenter

Spiseforstyrrelser er tre ganger så vanlig blant unge toppidrettsutøvere som ellers i befolkningen. Det viser en fersk undersøkelse. Professor Jorun Sundgot Borgen mener trenerne må ta mye av ansvaret.

Spiseforstyrrelser hos unge toppidrettsutøvere

Siste nytt

  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

  • Glimt møter Lillestrøm i cupens 2. runde

    Onsdag kveld ble oppgjørene i 3. runde i cupen trukket. Tittelforsvarer Molde gjester Hødd.

    Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

    Allerede 1. mai skal neste runde spilles. Disse lagene møtes (eliteseriekamper uthevet):

    Sogndal – KFUM Oslo, Lysekloster – Kjelsås, Bodø/Glimt – Lillestrøm, Eik Tønsberg/Fredrikstad – Rosenborg, Råde – Hønefoss/Sarpsborg 08, Strømsgodset – Kristiansund, Hødd – Molde, Tromsdalen – Viking, Egersund – HamKam, Sandnes Ulf – Odd, Alta – Stabæk, Arendal – Bryne, Eidsvold Turn – Åsane, Ranheim – Raufoss, Levanger – Brann, Oppsal/Vålerenga – Tromsø.

    Alle oppgjørene i 2. runde er imidlertid ikke spilt enda. Torsdag spilles Fredrikstad – Eik Tønsberg, Sarpsborg – Hønefoss og Oppsal – Vålerenga.

    Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I første runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg imidlertid videre fra 2. runde. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Lillestrøm - Bodø/Glimt (0-5)
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.

Sendeplan

Kl. Program Kanal