NRK Meny
Normal

Klar tale fra Bjørgen til unge jenter: – Ha meg som forbilde!

SOGNSVANN (NRK.no): Marit Bjørgen (33) mener unge jenter må slutte å sammenligne egen vekt med venninnene sine.

Marit Bjørgen pumper muskler

Marit Bjørgen har vakt oppsikt med sin svært muskuløse kropp - en kropp hun er stolt over.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Når en ung jente ser at en venninne har gått ned to kilo, begynner man kanskje å tenke at «jeg må gjøre det samme». Men kroppene våre er forskjellige, sier Bjørgen til NRK.no.

Marit Bjørgen holdt foredrag om ernæring

Marit Bjørgen både viste frem treningsopplegg og oversikt over hva hun spiser under foredraget.

Foto: NRK

Den norske langrennsdronningen kom med kraftig skyts til de fremmøtte jentene under sitt innlegg på en ernæringskonferanse ved Norges Idrettshøgskole onsdag.

– Drikker cola og spiser sjokolade

Bjørgen, som har vunnet det som vinnes kan som skiløper, mener jenter må bli flinkere til å se til verdens beste - slike som henne - for inspirasjon og sammenligningsgrunnlag når det kommer til matinntak og vekt.

– Jeg drikker cola og spiser sjokolade jeg også. Jeg har stort sett spist det jeg har kommet over, sa Bjørgen - til rungende latter fra salen.

En svært åpenhjertig Bjørgen innrømmet at også hun har sett seg i speilet og vært misfornøyd med det som har møtt henne.

– Alle jenter er forskjellige. Jeg har alltid vært kraftig og stor. Det gjorde meg rask på korte distanser, men jeg måtte jobbe hardt og langsiktig for å utvikle utholdenheten min, sa Bjørgen, og gikk åpent ut med hva hun veier.

– 65 kilo fordelt på 166 centimeter. Og jeg har blitt verdensmester med den vekta, sa Bjørgen med et lurt smil.

VIDEO: Bjørgen forteller om sin egen kropp

(artikkelen fortsetter under videoen)

Intervju med Marit Bjørgen om spiseforstyrrelser i idretten. Reporter: Anne Rognerud.

Bjørgen: - Jeg har en stor og sterk kropp som har hjulpet meg til gode resultater

Skremmende tall om spiseforstyrrelser

Ernæringskonferansen for unge idrettsjenter har blitt døpt «Sunn Jenteidrett», og kommer i kjølvannet av en dyster rapport som ble lagt fram i forrige uke.

Nye tall viser nemlig at hele 14 prosent av jentene på idrettsgymnas har slitt med spiseforstyrrelser, mens tallet er nede på fem prosent for resten av befolkningen.

Bjørgen synes tallet er farlig høyt, og hevder hun ikke kjenner seg igjen i problemstillingen.

– Det er litt skremmende, jeg må si det. For meg virker det litt fjernt fordi da jeg vokste opp var det aldri noe tema. Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvordan det er. Men vi må bare jobbe knallhardt for å hjelpe de unge utøverne, og for min del handler det om å være en god rollemodell og få dem til å se opp til hva jeg har gjort hele veien for å lykkes. Mye handler om å være trygg på det man gjør selv, sier Bjørgen til NRK.no.

– Hvorfor skal unge jenter bruke deg som forbilde?

– Jeg føler at jeg har gjort veldig mye bra og riktig opp gjennom årene. Det er mange jenter som sammenligner seg med andre jenter, istedenfor å se til hva verdens beste gjør. Det kan være frustrerende, sier Bjørgen.

VIDEO: Se reportasje om spiseforstyrrelser blant idrettstalenter

Spiseforstyrrelser er tre ganger så vanlig blant unge toppidrettsutøvere som ellers i befolkningen. Det viser en fersk undersøkelse. Professor Jorun Sundgot Borgen mener trenerne må ta mye av ansvaret.

Spiseforstyrrelser hos unge toppidrettsutøvere

Siste nytt

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Solberg til Siofolk

  Silje Solberg ble i dag offisielt presentert som Siofolk-spiller. Den ungarske klubben har også bekreftet at de har ansatt Tor Oddvar Moen som trener. Klubben fortsetter å forsterke for å ta opp kampen mot Gyør i den ungarske ligaen.

  solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner