Klar tale fra Bjørgen til unge jenter: – Ha meg som forbilde!

SOGNSVANN (NRK.no): Marit Bjørgen (33) mener unge jenter må slutte å sammenligne egen vekt med venninnene sine.

Marit Bjørgen pumper muskler

Marit Bjørgen har vakt oppsikt med sin svært muskuløse kropp - en kropp hun er stolt over.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Når en ung jente ser at en venninne har gått ned to kilo, begynner man kanskje å tenke at «jeg må gjøre det samme». Men kroppene våre er forskjellige, sier Bjørgen til NRK.no.

Marit Bjørgen holdt foredrag om ernæring

Marit Bjørgen både viste frem treningsopplegg og oversikt over hva hun spiser under foredraget.

Foto: NRK

Den norske langrennsdronningen kom med kraftig skyts til de fremmøtte jentene under sitt innlegg på en ernæringskonferanse ved Norges Idrettshøgskole onsdag.

– Drikker cola og spiser sjokolade

Bjørgen, som har vunnet det som vinnes kan som skiløper, mener jenter må bli flinkere til å se til verdens beste - slike som henne - for inspirasjon og sammenligningsgrunnlag når det kommer til matinntak og vekt.

– Jeg drikker cola og spiser sjokolade jeg også. Jeg har stort sett spist det jeg har kommet over, sa Bjørgen - til rungende latter fra salen.

En svært åpenhjertig Bjørgen innrømmet at også hun har sett seg i speilet og vært misfornøyd med det som har møtt henne.

– Alle jenter er forskjellige. Jeg har alltid vært kraftig og stor. Det gjorde meg rask på korte distanser, men jeg måtte jobbe hardt og langsiktig for å utvikle utholdenheten min, sa Bjørgen, og gikk åpent ut med hva hun veier.

– 65 kilo fordelt på 166 centimeter. Og jeg har blitt verdensmester med den vekta, sa Bjørgen med et lurt smil.

VIDEO: Bjørgen forteller om sin egen kropp

(artikkelen fortsetter under videoen)

Intervju med Marit Bjørgen om spiseforstyrrelser i idretten. Reporter: Anne Rognerud.

Bjørgen: - Jeg har en stor og sterk kropp som har hjulpet meg til gode resultater

Skremmende tall om spiseforstyrrelser

Ernæringskonferansen for unge idrettsjenter har blitt døpt «Sunn Jenteidrett», og kommer i kjølvannet av en dyster rapport som ble lagt fram i forrige uke.

Nye tall viser nemlig at hele 14 prosent av jentene på idrettsgymnas har slitt med spiseforstyrrelser, mens tallet er nede på fem prosent for resten av befolkningen.

Bjørgen synes tallet er farlig høyt, og hevder hun ikke kjenner seg igjen i problemstillingen.

– Det er litt skremmende, jeg må si det. For meg virker det litt fjernt fordi da jeg vokste opp var det aldri noe tema. Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvordan det er. Men vi må bare jobbe knallhardt for å hjelpe de unge utøverne, og for min del handler det om å være en god rollemodell og få dem til å se opp til hva jeg har gjort hele veien for å lykkes. Mye handler om å være trygg på det man gjør selv, sier Bjørgen til NRK.no.

– Hvorfor skal unge jenter bruke deg som forbilde?

– Jeg føler at jeg har gjort veldig mye bra og riktig opp gjennom årene. Det er mange jenter som sammenligner seg med andre jenter, istedenfor å se til hva verdens beste gjør. Det kan være frustrerende, sier Bjørgen.

VIDEO: Se reportasje om spiseforstyrrelser blant idrettstalenter

Spiseforstyrrelser er tre ganger så vanlig blant unge toppidrettsutøvere som ellers i befolkningen. Det viser en fersk undersøkelse. Professor Jorun Sundgot Borgen mener trenerne må ta mye av ansvaret.

Spiseforstyrrelser hos unge toppidrettsutøvere

Siste nytt

 • Assistentduo tar over Viking

  Duoen Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen blir Vikings nye hovedtrenere, melder Stavanger Aftenblad.

  Ifølge avisen blir de to likestilte hovedtrenere. Viking opplyser at klubbens nye trenere blir presentert på en pressekonferanse fredag klokken 10.

  1. divisjon fotball 2018: Viking - Mjøndalen (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Northug: – Tøffe måneder

  Petter Northug har den siste tiden vært taus rundt sin form og helse.

  Det er over tre måneder siden at politiet stoppet Northug i fartskontroll og fant kokain i hans hjem. Nå snakker han ut på sin egen Facebook-profil.

  – Det har vært noen tøffe måneder, men nå begynner man å få avstand til deg og jeg begynner å bli ferdig med det, sier den tidligere langrennsstjernen.

  Han fortalte på en pressekonferanse at han kommer til å få profesjonellhjelp for å bli kvitt det han kalte et rusproblem.

  – Nå begynner ting å bli normalisert. Man ønsker å holde seg aktiv og komme tilbake i jobb - det er viktig, sier Northug.

  Pressekonferanse med Petter Northug
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Dommer testet positivt

  En av dommerne som skulle dømme oppgjøret i Europaligaen mellom Molde og Arsenal torsdag kveld, har testet positivt for koronaviruset.

  Det bekrefter Uefa i en uttalelse noen timer før kampstart.

  – Uefa har i dag offentliggjort at to av dommerne som skulle ledet europaligakampen mellom Molde og Arsenal torsdag 26. november er erstattet, som følge av at en av kamplederne avga en positiv koronatest etter ankomst til Norge, melder Uefa.

  I tillegg til den smittede dommeren er også en av de andre dommerne satt i karantene i Molde. De blir nå erstattet av to nye dommere, og kampen står dermed ikke i fare for å avlyses.

  l-RnW_jVRlU
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal