Hopp til innhold

Klar tale fra Bjørgen til unge jenter: – Ha meg som forbilde!

SOGNSVANN (NRK.no): Marit Bjørgen (33) mener unge jenter må slutte å sammenligne egen vekt med venninnene sine.

Marit Bjørgen pumper muskler

Marit Bjørgen har vakt oppsikt med sin svært muskuløse kropp - en kropp hun er stolt over.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Når en ung jente ser at en venninne har gått ned to kilo, begynner man kanskje å tenke at «jeg må gjøre det samme». Men kroppene våre er forskjellige, sier Bjørgen til NRK.no.

Marit Bjørgen holdt foredrag om ernæring

Marit Bjørgen både viste frem treningsopplegg og oversikt over hva hun spiser under foredraget.

Foto: NRK

Den norske langrennsdronningen kom med kraftig skyts til de fremmøtte jentene under sitt innlegg på en ernæringskonferanse ved Norges Idrettshøgskole onsdag.

– Drikker cola og spiser sjokolade

Bjørgen, som har vunnet det som vinnes kan som skiløper, mener jenter må bli flinkere til å se til verdens beste - slike som henne - for inspirasjon og sammenligningsgrunnlag når det kommer til matinntak og vekt.

– Jeg drikker cola og spiser sjokolade jeg også. Jeg har stort sett spist det jeg har kommet over, sa Bjørgen - til rungende latter fra salen.

En svært åpenhjertig Bjørgen innrømmet at også hun har sett seg i speilet og vært misfornøyd med det som har møtt henne.

– Alle jenter er forskjellige. Jeg har alltid vært kraftig og stor. Det gjorde meg rask på korte distanser, men jeg måtte jobbe hardt og langsiktig for å utvikle utholdenheten min, sa Bjørgen, og gikk åpent ut med hva hun veier.

– 65 kilo fordelt på 166 centimeter. Og jeg har blitt verdensmester med den vekta, sa Bjørgen med et lurt smil.

VIDEO: Bjørgen forteller om sin egen kropp

(artikkelen fortsetter under videoen)

Intervju med Marit Bjørgen om spiseforstyrrelser i idretten. Reporter: Anne Rognerud.

Bjørgen: - Jeg har en stor og sterk kropp som har hjulpet meg til gode resultater

Skremmende tall om spiseforstyrrelser

Ernæringskonferansen for unge idrettsjenter har blitt døpt «Sunn Jenteidrett», og kommer i kjølvannet av en dyster rapport som ble lagt fram i forrige uke.

Nye tall viser nemlig at hele 14 prosent av jentene på idrettsgymnas har slitt med spiseforstyrrelser, mens tallet er nede på fem prosent for resten av befolkningen.

Bjørgen synes tallet er farlig høyt, og hevder hun ikke kjenner seg igjen i problemstillingen.

– Det er litt skremmende, jeg må si det. For meg virker det litt fjernt fordi da jeg vokste opp var det aldri noe tema. Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvordan det er. Men vi må bare jobbe knallhardt for å hjelpe de unge utøverne, og for min del handler det om å være en god rollemodell og få dem til å se opp til hva jeg har gjort hele veien for å lykkes. Mye handler om å være trygg på det man gjør selv, sier Bjørgen til NRK.no.

– Hvorfor skal unge jenter bruke deg som forbilde?

– Jeg føler at jeg har gjort veldig mye bra og riktig opp gjennom årene. Det er mange jenter som sammenligner seg med andre jenter, istedenfor å se til hva verdens beste gjør. Det kan være frustrerende, sier Bjørgen.

VIDEO: Se reportasje om spiseforstyrrelser blant idrettstalenter

Spiseforstyrrelser er tre ganger så vanlig blant unge toppidrettsutøvere som ellers i befolkningen. Det viser en fersk undersøkelse. Professor Jorun Sundgot Borgen mener trenerne må ta mye av ansvaret.

Spiseforstyrrelser hos unge toppidrettsutøvere

Siste nytt

  • Seieren glapp for Norge da Østerrike vant

    Norge kom inn til andre omgang i Planica med håp om seier, men de klarte ikke å matche hoppene til Slovenia og Østerrike.

    Det var sistnevnte som stakk av med seieren, og hjemmehåpene fra Slovenia måtte nøye seg med andreplass.

    Johann André Forfang, Bendik Jakobsen Heggli, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud var de utvalgte, men de klarte altså ikke å sikre Norges første seier i den siste lagkonkurransen denne sesongen.

    – Det kjennes godt. Det er lite som er bedre enn å hoppe langt i denne bakken i et slikt vær. Det er en av mine favoritting å gjøre, sier Granerud om sitt hopp til Viaplay.

    Verdenscupsesongen avsluttes med individuelt renn søndag. Der skal Granerud forsøke å vinne skiflygingscupen sammenlagt. Asker-hopperen har allerede vunnet verdenscupen sammenlagt.

    Slovenia Ski Jupming World Cup
    Foto: Darko Bandic / AP
  • Norge med i seierskampen i Planica

    Det norske hopplaget gjorde en god første omgang, og er med i kampen om seieren i Planica. De norske ble nummer to, 11,7 poeng bak Slovenia.

    Kun 0,1 poeng bak nordmennene finner vi Østerrike, som naturlig nok også kjemper om førsteplassen.

    Det er Johann Andre Forfang, Bendik Jakobsen Heggli, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud som er en del av det norske laget. Granerud er sistemann ut, og kan avgjøre det hele i andre omgang, som starter klokken 11.

    Ski Jumping World Cup
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Pallen glapp for Granerud – Kraft sterkest i Planica

    Halvor Egner Granerud var sist ut og kunne sikre seieren i skiflyging i Planica, men klarte ikke å få til det helt store hoppet. Nordmannen hoppet 231 meter, noe som holdt til en sur 4. plass.

    – Det er veldig irriterende å bli nummer 4 og føle at man legger igjen så mange meter i bakken, sier Granerud til Viaplay.

    Det var østerrikske Stefan Kraft som stakk av med seieren i Slovenia.

    Han ble dermed beste norske, mens Johann Andre Forfang ble nest best på en 8. plass.

    For to år siden endte rennene i Planica svært ille for Kongsberg-hopper Daniel-André Tande. Et svært dramatisk og stygt fall endte med at han ble liggende i koma.

    Han var for første gang tilbake i bakken til helgens renn. Lørdag landet 29-åringen på 199,5 meter og endte et stykke bak en topplassering.

    Senere lørdag blir det nok en konkurranse for herrene når det blir laghopp. (NTB)

    FIS Ski Jumping World Cup
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste