NRK Meny
Normal

Bjørgen: – Forbundet har kanskje en vei å gå

LAHTI/OSLO (NRK): Flere av de norske utøverne fikk ikke det opplegget de ønsket seg inn mot Paralympics. Det liker OL-dronning Marit Bjørgen (37) dårlig.

Birgit Skarstein på pre-camp, Marit Bjørgen under OL

STORE FORSKJELLER: Birgit Skarstein, her på pre-camp som hun planla og finansierte selv, kunne ønske forbundet hadde et bedre opplegg. Det skjønner Marit Bjørgen, her avbildet under OL, godt.

Foto: Martin Sletten/Lise Åserud / Privat/NTB Scanpix

– Det er veldig synd, sier Bjørgen til NRK.

Hun snakker om det faktum at flere av Norges funksjonshemmede medaljehåp ikke har fått det utstyret eller det opplegget de ønsket seg i forkant av sesongens store mål.

– Nå er det kanskje blitt litt bedre, men det er klart at ikke alle får forberedt seg slik de ønsker på grunn av økonomi. Forbundet har kanskje en vei å gå der, med å jobbe for dem óg, mener Bjørgen.

Hun og resten av de norske kvinnene som gikk tremila under VM i Lahti i fjor, auksjonerte bort de spesiallagde jakkene sine og donerte pengene til skiutstyr til para-utøverne.

– Vi har muligheten til å bruke vår posisjon for å kunne hjelpe dem, fastslår Bjørgen, og sier at hun gjerne blir med på noe lignende igjen.

– Fortjener samme ressurser som oss

Ingvild Flugstad Østberg kunne også ønske at para-utøverne hadde bedre arbeidsforhold:

– Jeg kjenner en del av de på langrenns- og skiskytterlandslaget. Det er fantastiske toppidrettsutøvere som fortjener samme ressurser som oss som er funksjonsfriske, påpeker hun.

Gjøvik-jenta synes det er vanskelig å se for seg hvordan det er å ha såpass begrensede muligheter til å satse for fullt.

– Det er litt vanskelig å sette seg inn i. Jeg skulle gjerne sett at de hadde fått mer ressurser. Å få en viss likhet der hadde vært helt topp, avslutter Flugstad Østberg.

– Mer penger i det vi driver med

Emil Iversen under trening i Kollen

FORSTÅR: Emil Iversen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Emil Iversen mener at kontrastene er triste, men forståelige.

– At det er litt forskjeller, det er synd, men det er sånn at det er mer penger i det vi driver med. Men de fortjener alt de kan få. Jeg håper og tror at de har det greit. Olympiatoppen tar nok bra vare på dem og, tror trønderen.

– Vi får bare håpe at interessen vokser for Paralympics. På sikt tror jeg at Paralympics kan vokse seg frem til å bli like stort som OL. Jeg tror det er på vei til å jevne seg ut, og det fortjener de virkelig, følger Maiken Caspersen Falla opp med.

Skipresident Erik Røste henviser til de ansvarlige innenfor de aktuelle grenene i Norges Skiforbund, men kommer også med en generell kommentar:

– Fra mitt ståsted, så opplever jeg at para-utøverne har vært prioritert inn mot årets Paralympics. Det betyr ikke at det helt sikkert kunne vært satset mer, men som innenfor alle våre grener, er det prioriteringer ut i fra de budsjettene som hver enkelt gren har, skriver skipresidenten i en epost til NRK.

Siste nytt

 • Kombinertgutta har signert avtalen

  Jørgen Graabak bekrefter overfor NRK at landslagsutøverne har signert utøverkontrakten med Norges skiforbund.

  NM kombinert sprint
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sykdom i Sverige-leiren

  Pontus Jansson, Filip Helander og Marcus Rohdén er rammet av magesyke før den viktige kampen mot Tyskland i morgen. – De tre ble dårlige i magen i går kveld, og vi lot dem bli hjemme for sikkerhets skyld, sa landslagssjef Janne Andersson.

  VM fotball 2018, Sverige - Sør-Korea.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Tunisia
VM-studio Fotball-VM 1998, menn, Frankrike: Brasil-Norge
Veien til VM: Mexico og Kroatia
VM fotball: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018 Sør-Korea - Mexico og eliteserien Molde - Stabæk
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige