Gråtkvalt Bjørgen: – Da Therese fortalte det, følte jeg på om dette er verdt det

Therese Johaug samlet landslagsløperne for å fortelle om dopingsaken sin onsdag kveld. Beskjeden gikk så hardt inn på Marit Bjørgen at hun har vurdert å slutte som skiløper.

Marit Bjørgen

PREGET: Marit Bjørgen kjempet mot tårene da hun for første gang uttalte seg om Johaug-saken på fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er helt uvirkelig. Det har vært tøft, det har det.

Det var en tydelig preget Marit Bjørgen som møtte pressen dagen etter Therese Johaug fortalte at hun har avlagt en positiv dopingprøve.

Mellom tunge sukk fortalte Bjørgen om det som skjedde onsdag kveld, da Therese Johaug inviterte landslaget hjem til seg i Holmenkollen.

– Da Therese fortalte dette, følte jeg på om det er verdt det. Om det er verdt å drive med dette, sa en alvorstynget Bjørgen.

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen er begge veldig lei seg

VIDEO: Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen møter pressen i Holmenkollen.

Har lurt på om det er verdt det

Bjørgen reagerer på at en idrettsutøver kan bli tatt i doping bare fordi en lege gjør en feil. Hun mener det er umulig å sikre seg mot å havne i en lignende sak.

– Jeg har ingen garanti, det viser saken med Therese. Jeg vet hva Therese står for, hvilke verdier og holdninger hun har. Når hun kan komme i en sånn situasjon, har ikke jeg heller noen garantier.

Johaug hevder hun har null skyld i saken der hun fikk i seg det anabole steroidet clostebol. Landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som ga henne stoffet, støtter denne forklaringen. De mener at Johaug gjorde sin plikt ved å spørre den erfarne legen om legemiddelet hun tok var tillatt.

Derfor mener Bjørgen at dette kunne skjedd med hvem som helst – noe som skremmer henne så mye at hun har vurdert å legge opp.

– Det er den verste situasjonen du kan havne i. Og når jeg ser en av mine beste venner, tenker jeg på om det er verdt å komme i en sånn situasjon selv. Kanskje jeg skulle ha drevet med noe annet. Jeg kommer nok til å gå på ski til vinteren, men tanken har virkelig slått meg om det er verdt det, sier hun.

Bjørgen, Østberg og Eide

Marit Bjørgen klemmer lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg og skiforbundets Gro Eide.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Krever at forbundet ser på rutinene

Også lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg var til stede i Holmenkollen for å uttale seg om saken på fredag.

– Jeg får så vondt av Therese og Fredrik. Jeg unner ingen å ha det så vondt som Therese har hatt det, spesielt ikke en lagvenninne og en av våre beste venner. Det er tungt, sier Østberg.

Begge de to skistjernene presiserer at de fortsatt har tillit til det medisinske støtteapparatet på landslaget. Skiforbundet offentliggjorde på fredag at de har ansatt Dag Lunder som ny landslagslege etter at Fredrik S. Bendiksen trakk seg på torsdag.

Bjørgen sa samtidig at hun mener det nå blir viktig å gjennomgå rutinene.

– Jeg forventer at forbundet tar tak og ser på våre rutiner, sier hun.

Siste nytt

 • Sandefjord straffes i rasismesak

  Sandefjord bøtelegges og må spille neste hjemmekamp uten tilskuere. Det skjer vel sju uker etter at Vålerengas Ousmane Camara ble utsatt for rasistiske tilrop.

  Sandefjord opplyser på sine nettsider at eliteserieklubben godtar boten på 20.000 kroner og publikumsnekten i søndagens kamp mot Viking. Det er doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund som har gitt straffeutmålingen.(NTB).

  Camara
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Årets spiller i Toppserien

  Søndag skal en seriemester kåres i Toppserien 2020, når den siste runden går av stabelen. Disse er nominert til årets spiller:

  Julie Blakstad (Rosenborg), Ingibjörg Sigurdardóttir (Vålerenga) og Cesilie Andreassen (Rosenborg).

  Vinneren vil bli presentert i forbindelse med cupfinalen 13. desmeber.

  Toppserien fotball 2020: Rosenborg - Vålerenga (0-0).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • 48 positive koronatester i NBA

  48 spillere i den nordamerikanske basketballigaen NBA har testet positivt for koronaviruset. Det tilsvarer 8,8 prosent av de avlagte testene.

  Den kommende sesongen er planlagt å starte tirsdag 22. desember, mens de første treningskampene skal spilles fra 11. november.

  Spillere som har testet positivt må holde seg isolert i minst ti dager og deretter gjennomgå en hjerteundersøkelse før de får komme tilbake til treningene med laget.

  NBA opplyser at samtlige spillere vil testes daglig gjennom hele den kommende sesongen.

  Lebron James
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal