Gråtkvalt Bjørgen: – Da Therese fortalte det, følte jeg på om dette er verdt det

Therese Johaug samlet landslagsløperne for å fortelle om dopingsaken sin onsdag kveld. Beskjeden gikk så hardt inn på Marit Bjørgen at hun har vurdert å slutte som skiløper.

Marit Bjørgen

PREGET: Marit Bjørgen kjempet mot tårene da hun for første gang uttalte seg om Johaug-saken på fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er helt uvirkelig. Det har vært tøft, det har det.

Det var en tydelig preget Marit Bjørgen som møtte pressen dagen etter Therese Johaug fortalte at hun har avlagt en positiv dopingprøve.

Mellom tunge sukk fortalte Bjørgen om det som skjedde onsdag kveld, da Therese Johaug inviterte landslaget hjem til seg i Holmenkollen.

– Da Therese fortalte dette, følte jeg på om det er verdt det. Om det er verdt å drive med dette, sa en alvorstynget Bjørgen.

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen er begge veldig lei seg

VIDEO: Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen møter pressen i Holmenkollen.

Har lurt på om det er verdt det

Bjørgen reagerer på at en idrettsutøver kan bli tatt i doping bare fordi en lege gjør en feil. Hun mener det er umulig å sikre seg mot å havne i en lignende sak.

– Jeg har ingen garanti, det viser saken med Therese. Jeg vet hva Therese står for, hvilke verdier og holdninger hun har. Når hun kan komme i en sånn situasjon, har ikke jeg heller noen garantier.

Johaug hevder hun har null skyld i saken der hun fikk i seg det anabole steroidet clostebol. Landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som ga henne stoffet, støtter denne forklaringen. De mener at Johaug gjorde sin plikt ved å spørre den erfarne legen om legemiddelet hun tok var tillatt.

Derfor mener Bjørgen at dette kunne skjedd med hvem som helst – noe som skremmer henne så mye at hun har vurdert å legge opp.

– Det er den verste situasjonen du kan havne i. Og når jeg ser en av mine beste venner, tenker jeg på om det er verdt å komme i en sånn situasjon selv. Kanskje jeg skulle ha drevet med noe annet. Jeg kommer nok til å gå på ski til vinteren, men tanken har virkelig slått meg om det er verdt det, sier hun.

Bjørgen, Østberg og Eide

Marit Bjørgen klemmer lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg og skiforbundets Gro Eide.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Krever at forbundet ser på rutinene

Også lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg var til stede i Holmenkollen for å uttale seg om saken på fredag.

– Jeg får så vondt av Therese og Fredrik. Jeg unner ingen å ha det så vondt som Therese har hatt det, spesielt ikke en lagvenninne og en av våre beste venner. Det er tungt, sier Østberg.

Begge de to skistjernene presiserer at de fortsatt har tillit til det medisinske støtteapparatet på landslaget. Skiforbundet offentliggjorde på fredag at de har ansatt Dag Lunder som ny landslagslege etter at Fredrik S. Bendiksen trakk seg på torsdag.

Bjørgen sa samtidig at hun mener det nå blir viktig å gjennomgå rutinene.

– Jeg forventer at forbundet tar tak og ser på våre rutiner, sier hun.

Sportsnyheter

Rørt McGrath (21) på pallen under en måned etter skade: – Jeg klarte ikke slutte å gråte

Det har vært mye stang ut for Atle Lie McGrath den siste tiden. Så sent som på nyttårsaften brakk han tommelen og måtte operere – i verste fall stod OL i fare. Men i siste renn før lekene slo han kraftig tilbake.

Siste nytt

 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal