Hopp til innhold

Gråtkvalt Bjørgen: – Da Therese fortalte det, følte jeg på om dette er verdt det

Therese Johaug samlet landslagsløperne for å fortelle om dopingsaken sin onsdag kveld. Beskjeden gikk så hardt inn på Marit Bjørgen at hun har vurdert å slutte som skiløper.

Marit Bjørgen

PREGET: Marit Bjørgen kjempet mot tårene da hun for første gang uttalte seg om Johaug-saken på fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er helt uvirkelig. Det har vært tøft, det har det.

Det var en tydelig preget Marit Bjørgen som møtte pressen dagen etter Therese Johaug fortalte at hun har avlagt en positiv dopingprøve.

Mellom tunge sukk fortalte Bjørgen om det som skjedde onsdag kveld, da Therese Johaug inviterte landslaget hjem til seg i Holmenkollen.

– Da Therese fortalte dette, følte jeg på om det er verdt det. Om det er verdt å drive med dette, sa en alvorstynget Bjørgen.

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen er begge veldig lei seg

VIDEO: Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen møter pressen i Holmenkollen.

Har lurt på om det er verdt det

Bjørgen reagerer på at en idrettsutøver kan bli tatt i doping bare fordi en lege gjør en feil. Hun mener det er umulig å sikre seg mot å havne i en lignende sak.

– Jeg har ingen garanti, det viser saken med Therese. Jeg vet hva Therese står for, hvilke verdier og holdninger hun har. Når hun kan komme i en sånn situasjon, har ikke jeg heller noen garantier.

Johaug hevder hun har null skyld i saken der hun fikk i seg det anabole steroidet clostebol. Landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som ga henne stoffet, støtter denne forklaringen. De mener at Johaug gjorde sin plikt ved å spørre den erfarne legen om legemiddelet hun tok var tillatt.

Derfor mener Bjørgen at dette kunne skjedd med hvem som helst – noe som skremmer henne så mye at hun har vurdert å legge opp.

– Det er den verste situasjonen du kan havne i. Og når jeg ser en av mine beste venner, tenker jeg på om det er verdt å komme i en sånn situasjon selv. Kanskje jeg skulle ha drevet med noe annet. Jeg kommer nok til å gå på ski til vinteren, men tanken har virkelig slått meg om det er verdt det, sier hun.

Bjørgen, Østberg og Eide

Marit Bjørgen klemmer lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg og skiforbundets Gro Eide.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Krever at forbundet ser på rutinene

Også lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg var til stede i Holmenkollen for å uttale seg om saken på fredag.

– Jeg får så vondt av Therese og Fredrik. Jeg unner ingen å ha det så vondt som Therese har hatt det, spesielt ikke en lagvenninne og en av våre beste venner. Det er tungt, sier Østberg.

Begge de to skistjernene presiserer at de fortsatt har tillit til det medisinske støtteapparatet på landslaget. Skiforbundet offentliggjorde på fredag at de har ansatt Dag Lunder som ny landslagslege etter at Fredrik S. Bendiksen trakk seg på torsdag.

Bjørgen sa samtidig at hun mener det nå blir viktig å gjennomgå rutinene.

– Jeg forventer at forbundet tar tak og ser på våre rutiner, sier hun.

Siste nytt

 • «Deadline Day»-rekorden knust

  Chelsea satte ny overgangsrekord i engelsk fotball da de signerte Enzo Fernandez fra Benfica på tampen av overgangsvinduet, men ikke nok med det:

  Aldri har det blitt brukt så mye penger som på «Deadline Day» i år.

  BBC skriver at det ble brukt 275 millioner pund på overgangsvinduets siste dag. Det er mer enn 3,4 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

  Den tidligere «Deadline Day»-rekorden var på 150 millioner pund, tilsvarende 1,8 milliarder kroner. Det var i 2018.

  Premier League-klubber sto for 79 prosent av pengebruken i januarvinduet fra Europas fem største ligaer og Chelsea brukte alene mer penger enn klubber fra Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1 gjorde til sammen.

  Chelsea Fernandez Soccer
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Aursnes med to målgivende i Benfica-seier

  Fredrik Aursnes leverte to vakre assist til João Mario da Benfica vant 3-0 borte over Arouca og økte ledelsen i den portugisisk toppserien.

  I det 25. minutt fikk Aursnes ballen fra venstreback Álex Grimaldo etter et innkast høyt på banen. Han spilte vegg med David Neres og suste inn i feltet. Nesten ved dødlinja slo han hardt inn foran mål, og ved lengste stolpe kunne João Mario bare sette foten på ballen.

  Enda vakrere var det i det 55. minutt. Etter et angrep i mange trekk ble Gonçalo Guedes spilt fram til høyre i feltet. Han hælsparket ballen inn i midten, der Aursnes med en blanding av hælflikk og overhopp sørget for at João Mario fikk ballen helt alene og kunne skyte 2-0-målet i hjørnet.

  Petar Musa fastsatte resultatet til 3-0. i det 80. minutt med assist fra Neres. (NTB)

  Primeira Liga - Arouca v Benfica
  Foto: MIGUEL VIDAL / Reuters
 • Overgangsvinduet er lukket – Chelsea hentet Enzo Fernández for rekordsum

  Den argentinske vidundergutten Enzo Fernández (22) bytter ut Benfica med Premier League-klubben Chelsea.

  Benfica meldte natt til onsdag at klubben har inngått avtale med Chelsea om salg av Fernández for 121 millioner euro, som er en million mer enn spillerens utkjøpsklausul.

  Overgangssummen er ny rekord i engelsk fotball. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste