Gråtkvalt Bjørgen: – Da Therese fortalte det, følte jeg på om dette er verdt det

Therese Johaug samlet landslagsløperne for å fortelle om dopingsaken sin onsdag kveld. Beskjeden gikk så hardt inn på Marit Bjørgen at hun har vurdert å slutte som skiløper.

Marit Bjørgen

PREGET: Marit Bjørgen kjempet mot tårene da hun for første gang uttalte seg om Johaug-saken på fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er helt uvirkelig. Det har vært tøft, det har det.

Det var en tydelig preget Marit Bjørgen som møtte pressen dagen etter Therese Johaug fortalte at hun har avlagt en positiv dopingprøve.

Mellom tunge sukk fortalte Bjørgen om det som skjedde onsdag kveld, da Therese Johaug inviterte landslaget hjem til seg i Holmenkollen.

– Da Therese fortalte dette, følte jeg på om det er verdt det. Om det er verdt å drive med dette, sa en alvorstynget Bjørgen.

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen er begge veldig lei seg

VIDEO: Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen møter pressen i Holmenkollen.

Har lurt på om det er verdt det

Bjørgen reagerer på at en idrettsutøver kan bli tatt i doping bare fordi en lege gjør en feil. Hun mener det er umulig å sikre seg mot å havne i en lignende sak.

– Jeg har ingen garanti, det viser saken med Therese. Jeg vet hva Therese står for, hvilke verdier og holdninger hun har. Når hun kan komme i en sånn situasjon, har ikke jeg heller noen garantier.

Johaug hevder hun har null skyld i saken der hun fikk i seg det anabole steroidet clostebol. Landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som ga henne stoffet, støtter denne forklaringen. De mener at Johaug gjorde sin plikt ved å spørre den erfarne legen om legemiddelet hun tok var tillatt.

Derfor mener Bjørgen at dette kunne skjedd med hvem som helst – noe som skremmer henne så mye at hun har vurdert å legge opp.

– Det er den verste situasjonen du kan havne i. Og når jeg ser en av mine beste venner, tenker jeg på om det er verdt å komme i en sånn situasjon selv. Kanskje jeg skulle ha drevet med noe annet. Jeg kommer nok til å gå på ski til vinteren, men tanken har virkelig slått meg om det er verdt det, sier hun.

Bjørgen, Østberg og Eide

Marit Bjørgen klemmer lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg og skiforbundets Gro Eide.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Krever at forbundet ser på rutinene

Også lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg var til stede i Holmenkollen for å uttale seg om saken på fredag.

– Jeg får så vondt av Therese og Fredrik. Jeg unner ingen å ha det så vondt som Therese har hatt det, spesielt ikke en lagvenninne og en av våre beste venner. Det er tungt, sier Østberg.

Begge de to skistjernene presiserer at de fortsatt har tillit til det medisinske støtteapparatet på landslaget. Skiforbundet offentliggjorde på fredag at de har ansatt Dag Lunder som ny landslagslege etter at Fredrik S. Bendiksen trakk seg på torsdag.

Bjørgen sa samtidig at hun mener det nå blir viktig å gjennomgå rutinene.

– Jeg forventer at forbundet tar tak og ser på våre rutiner, sier hun.

Siste nytt

 • Elverum videre til NM-finalen

  Sigvaldi Gudjonson scoret 18 mål da Elverum slo Halden 32-29 og tok seg til NM-finalen i håndball for menn. Dermed får Elverum muligheten til å forsvare fjorårets NM-gull når de møter Haslum i Oslo Spektrum 29. desember.

  Sigvaldi Gudjonsson
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Vipers fremdeles ubeseiret

  Vipers Kristiansand er fortsatt ubeseiret i eliteserien etter ti runder. I kveld slo de Fredrikstad 41-29 på hjemmebane og topper nå tabellen med fire poeng ned til Byåsen på andreplass. Heidi Løke ble kampens og hjemmelagets toppscorer med seks mål.

  heidi løke
 • Moi usikker på grunn av skade

  Mohamed Elyounoussi sliter med en skade i foten og måtte gi seg underveis på dagens trening. Det betyr at kantspilleren, som har vært god i Celtic den siste tiden, er usikker foran den kommende landskampen mot Færøyene. – Som dere så var ikke Moi med. Han har vondt i en fot. Om det tar én eller flere dager tør jeg ikke svare på, sa landslagstrener Lars Lagerbäck på dagens pressekonferanse. Om Moi ikke rekker Færøyene-kampen seiler Mats Møller Dæhli og Tarik Elyounoussi opp som de mest aktuelle spillerne til å bekle rollen som høyrekant.

  Elyounoussi
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal