Bjørgens helomvending – vil satse på Tour de Ski

Marit Bjørgen har ombestemt seg. Nå vil hun gape over både OL og Tour de Ski. Men landslagstrener Egil Kristiansen er ikke overbevist.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble mesterskapsdronning for fjerde gang i karrieren med fire gullmedaljer i vinterens VM i Val di Fiemme.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bjørgen er tilbake fra ni dager med total avkobling på den karibiske øya Aruba med samboer Fred Børre Lundberg, og er på besøk hos tantebarna på Lundamo hjemme i Trøndelag. Søndag skal hun gå rennet som bærer hennes navn, «Marit Bjørgen-rennet», og så er det bare Skarverennet som gjenstår av årets sesong.

LES OGSÅ: Bjørgen triumferte – i golf

En sesong der 33-åringen lyktes hundre prosent med hovedmålet, VM i Val di Fiemme (fire gull, ett sølv), mens det nest største målet, Tour de Ski, gikk i vasken.

På grunn av hjerterytmeforstyrrelse før jul, kom Bjørgen aldri til start i touren – til tross for at hun var i superform mens hun satt hjemme og fulgte duellen mellom Justyna Kowalczyk og Therese Johaug på TV.

Helomvending

På VMs avslutningsdag, la ikke Bjørgen skjul på at det kunne være en direkte sammenheng mellom VM-suksessen og det faktum at hun sto over Tour de Ski. Derfor gikk hun også langt i å antyde at hun sannsynligvis ville droppe touren neste vinter, for å være optimalt forberedt til OL i Sotsji.

LES OGSÅ: Dropper trolig Tour de Ski

Nå har hun ombestemt seg.

– Jeg har evaluert sesongen. Jeg føler at det jeg har gjort, har vært veldig bra, men det har blitt altfor få renn. Hvis jeg skal droppe Tour de Ski neste år, blir det en veldig lik sesong. Så nå ligger Tour de Ski inne i planene, sier Bjørgen til NRK.no.

Det vil i så fall være første gang siden 2008/09-sesongen at Bjørgen går touren i en mesterskapssesong. Den gangen endte det med totalkollaps i Liberec-VM, men Rognes-jenta har reist seg monumentalt etter den nedturen. Nå står hun med medalje i 15 internasjonalemesterskapsløp på rad, hvorav 11 gull.

Over 70 prosent sjanse

Samtidig understreker Bjørgen at avgjørelsen ikke er hundre prosent. Hun har nemlig ikke diskutert det grundig med landslagstrener Egil Kristiansen ennå.

– Jeg må snakke mer med Egil før det blir endelig bestemt. Men det ligger inne i mine planer. Jeg vil si det er mer enn 70 prosent sjanse for at jeg går Tour de Ski. Men OL blir hovedmålet, understreker Bjørgen.

Hun har vunnet det meste som er mulig å vinne, men aldri Tour de Ski.

– Selvsagt er det et mål for meg å vinne den, erkjenner hun.

Kristiansen: 50/50

Trener Kristiansen er litt mer nøktern i sin beregning av sannsynligheten for at Bjørgen går touren.

– Det er vanskelig å anslå, men jeg vil vel si det er 50/50. Vi må diskutere det grundig før vi tar en endelig avgjørelse, sier han til NRK.no.

– Er du skeptisk til om Bjørgen tåler belastningen?

– Ikke skeptisk. Jeg er bare opptatt av at vi er helt sikre på at vi gjør det som er smartest med tanke på OL. Da må vi se nøye på konkurranseprogrammet.

Les videre under bildet.

Egil Kristiansen

Egil Kristiansen vil ha en grundig diskusjon før han gir Marit Bjørgen klarsignal til å gå Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Gunstig etappeoppsett

Men Bjørgens primære ønske er altså å gå touren, og selvfølgelig har hun studert etappeoppsettet.

Vinterens tour består av sju etapper på ni dager. FIS går tilbake til to sprinter, mot én sist vinter. Den andre sprinten erstatter den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme på tourens nest siste dag.

– En fordel for meg, i hvert fall sammenlignet med Therese Johaug og de andre bakkeklatrerne, konstaterer Bjørgen.

Dropper tre v-cuphelger

At Bjørgen går Tour de Ski, gjør det også enkelt å velge bort løpene hun ikke skal gå.

– Jeg kommer ikke til å gå i Oberstdorf den siste helga før jul. Og jeg kommer heller ikke til å gå i Nove Mesto helga etter Tour de Ski, sier Bjørgen.

Begge disse helgene er rene sprinthelger.

Bjørgen kommer heller ikke til å gå i Szklarska Poreba 18. og 19. januar, fordi det kolliderer med NM i Molde. Dermed får ikke det polske langrennspublikummet oppleve noen superduell mellom Bjørgen og Justyna Kowalczyk.

De norske landslagsløperne er som kjent kontraktsforpliktet til å prioritere NM.

Siste nytt

 • Fluorforbud i barnelangrenn

  Langrennskomiteen i Norges Skiforbund har innført forbud mot fluorholdige smøreprodukter i klassene til og med 16 år. – Dette er et klart verdivalg for alle som er glad i norsk langrenn. Vi håper Langrenns-Norge vil respektere fluorforbudet ettersom forbudet er basert på tillit, opplyser leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

 • Klepp sikret sølvet

  Med 3-2-seier over seriemester LSK Kvinner, sikret Klepp sølvet i toppserien. Det er tangering av klubbens beste prestasjon noen gang. Sist Klepp tok sølv, var i 1988.

  Semifinalen i fotball 2018 kvinner: Klepp - Sandviken.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Syk Northug isolert

  Petter Northug er blitt syk og bor på et annet hotell enn resten av sprintlandslaget i langrenn i italienske Val Senales, melder TV 2.

  Til NRK sier landslagstrener Monsen at de vil komme med mer informasjon om Northus tilstand i løpet av dagen.

  Northug
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportssøndag: med oppdatering fra norsk og internasjonal fotball
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Stabæk - Brann