Hopp til innhold

Bjørgens helomvending – vil satse på Tour de Ski

Marit Bjørgen har ombestemt seg. Nå vil hun gape over både OL og Tour de Ski. Men landslagstrener Egil Kristiansen er ikke overbevist.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble mesterskapsdronning for fjerde gang i karrieren med fire gullmedaljer i vinterens VM i Val di Fiemme.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bjørgen er tilbake fra ni dager med total avkobling på den karibiske øya Aruba med samboer Fred Børre Lundberg, og er på besøk hos tantebarna på Lundamo hjemme i Trøndelag. Søndag skal hun gå rennet som bærer hennes navn, «Marit Bjørgen-rennet», og så er det bare Skarverennet som gjenstår av årets sesong.

LES OGSÅ: Bjørgen triumferte – i golf

En sesong der 33-åringen lyktes hundre prosent med hovedmålet, VM i Val di Fiemme (fire gull, ett sølv), mens det nest største målet, Tour de Ski, gikk i vasken.

På grunn av hjerterytmeforstyrrelse før jul, kom Bjørgen aldri til start i touren – til tross for at hun var i superform mens hun satt hjemme og fulgte duellen mellom Justyna Kowalczyk og Therese Johaug på TV.

Helomvending

På VMs avslutningsdag, la ikke Bjørgen skjul på at det kunne være en direkte sammenheng mellom VM-suksessen og det faktum at hun sto over Tour de Ski. Derfor gikk hun også langt i å antyde at hun sannsynligvis ville droppe touren neste vinter, for å være optimalt forberedt til OL i Sotsji.

LES OGSÅ: Dropper trolig Tour de Ski

Nå har hun ombestemt seg.

– Jeg har evaluert sesongen. Jeg føler at det jeg har gjort, har vært veldig bra, men det har blitt altfor få renn. Hvis jeg skal droppe Tour de Ski neste år, blir det en veldig lik sesong. Så nå ligger Tour de Ski inne i planene, sier Bjørgen til NRK.no.

Det vil i så fall være første gang siden 2008/09-sesongen at Bjørgen går touren i en mesterskapssesong. Den gangen endte det med totalkollaps i Liberec-VM, men Rognes-jenta har reist seg monumentalt etter den nedturen. Nå står hun med medalje i 15 internasjonalemesterskapsløp på rad, hvorav 11 gull.

Over 70 prosent sjanse

Samtidig understreker Bjørgen at avgjørelsen ikke er hundre prosent. Hun har nemlig ikke diskutert det grundig med landslagstrener Egil Kristiansen ennå.

– Jeg må snakke mer med Egil før det blir endelig bestemt. Men det ligger inne i mine planer. Jeg vil si det er mer enn 70 prosent sjanse for at jeg går Tour de Ski. Men OL blir hovedmålet, understreker Bjørgen.

Hun har vunnet det meste som er mulig å vinne, men aldri Tour de Ski.

– Selvsagt er det et mål for meg å vinne den, erkjenner hun.

Kristiansen: 50/50

Trener Kristiansen er litt mer nøktern i sin beregning av sannsynligheten for at Bjørgen går touren.

– Det er vanskelig å anslå, men jeg vil vel si det er 50/50. Vi må diskutere det grundig før vi tar en endelig avgjørelse, sier han til NRK.no.

– Er du skeptisk til om Bjørgen tåler belastningen?

– Ikke skeptisk. Jeg er bare opptatt av at vi er helt sikre på at vi gjør det som er smartest med tanke på OL. Da må vi se nøye på konkurranseprogrammet.

Les videre under bildet.

Egil Kristiansen

Egil Kristiansen vil ha en grundig diskusjon før han gir Marit Bjørgen klarsignal til å gå Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Gunstig etappeoppsett

Men Bjørgens primære ønske er altså å gå touren, og selvfølgelig har hun studert etappeoppsettet.

Vinterens tour består av sju etapper på ni dager. FIS går tilbake til to sprinter, mot én sist vinter. Den andre sprinten erstatter den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme på tourens nest siste dag.

– En fordel for meg, i hvert fall sammenlignet med Therese Johaug og de andre bakkeklatrerne, konstaterer Bjørgen.

Dropper tre v-cuphelger

At Bjørgen går Tour de Ski, gjør det også enkelt å velge bort løpene hun ikke skal gå.

– Jeg kommer ikke til å gå i Oberstdorf den siste helga før jul. Og jeg kommer heller ikke til å gå i Nove Mesto helga etter Tour de Ski, sier Bjørgen.

Begge disse helgene er rene sprinthelger.

Bjørgen kommer heller ikke til å gå i Szklarska Poreba 18. og 19. januar, fordi det kolliderer med NM i Molde. Dermed får ikke det polske langrennspublikummet oppleve noen superduell mellom Bjørgen og Justyna Kowalczyk.

De norske landslagsløperne er som kjent kontraktsforpliktet til å prioritere NM.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal