Hopp til innhold

Innrømmer at sykdommen gjorde Bjørgen svakere

Marit Bjørgen og langrennsledelsen forsøkte å avdramatisere langrennsdronningens sykdomsforfall like før jul. Nå innrømmer trener Egil Kristiansen at det kan ha svekket Tour de Ski-sjansene.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen var alt i alt fornøyd med andreplassen i Tour de Ski selv om hun var svært nær sammenlagtseieren.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Hadde hun unngått den sykdommen, så hadde hun nok vært klart bedre skikket til å vinne Tour de Ski, sier Egil Kristiansen til NRK.no.

Bjørgen var knusende overlegen i stort sett alt hun stilte opp i før hun ble syk og reiste hjem fra verdenscuprennene i Rogla 16. desember.

Langrennsdronningen var sår i halsen, og måtte ta det med ro noen dager før jul. Men etter å ha tapt Tour de Ski med fattige 28 sekunder, er spørsmålet hvordan styrkeforholdet hadde vært dersom Bjørgen hadde holdt seg frisk.

Tapte i starten

Etter at Justyna Kowalczyk avgjorde Tour de Ski opp mot Alpe Cermis, er nemlig Bjørgen klar på at det ikke var dette rennet som var dårligere enn planlagt.

Det var de første rennene i Touren som ble utslagsgivende.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg holder i ni løp, og jeg synes jeg går bra i bakken. Skulle jeg klart seieren i Tour de Ski, så burde jeg gått bedre løp i starten av Touren. Jeg tenker da rennene i Oberhof, og spesielt 10-kilometeren. Der burde jeg gått bedre, sier Bjørgen om rennet der hun ble nummer tre på glatte ski.

Kowalczyk hadde vunnet Tour de Ski to ganger før årets konkurranser, og har tidligere vist at hennes styrker er at hun holder et høyt nivå gjennom hele touren, og at hun også er god i den avgjørende klatrebakken som avslutter konkurransen.

Dermed var det tidlig klart at Bjørgen aller helst burde ha noen skunders forsprang før den siste etappen for å ha en skikkelig mulighet til å vinne.

Slik gikk det ikke.

Kowalczyk vant de tre første etappene, og i stedet for å lede Touren, lå Bjørgen 22,2 sekunder bak den polske jenta etter tre renn. Selv om Bjørgen våknet og vant de fire neste etappene, klarte hun aldri å få noe forsprang på Kowalczyk før avslutningsetappen.

Video: Bjørgen blir fragått i monsterbakken (artikkelen fortsetter under)

Video Her sprekker bjørgens Tour drøm

Her sprekker Bjørgens Tour drøm.

Vil ikke spekulere

Video Årets trener: Egil Kristiansen

Trener Egil Kristiansen mener Bjørgen hadde hatt større sjanser i Tour de Ski-sammendraget om hun hadde unngått sykdommen før jul.

Foto: Nyhetsspiller

Hvorvidt det var sykdommen før jul som ble avgjørende for at hun startet sesongens store mål svakere enn forventet, ønsker imidlertid ikke Bjørgen å tenke særlig mye på.

– Det blir bare spekulasjoner. Jeg gikk fort i Davos (10.-11. desember, journ.anm.), men Justyna har jo også forbedret seg etter det. Det er bare 28 sekunder som skiller etter ni løp. Men det er kanskje ikke vits i å tenke så mye på det, sier hun.

Trener Egil Kristiansen er imidlertid klar på at det ikke er mulig å ha noen løp som ikke er topp dersom man skal vinne Tour de Ski.

– Det er små marginer her, og for å vinne touren må du være i form hele veien – og ha litt flaks. Det er jo de løpene i starten i Oberhof og litt i Oberstdorf at det kanskje ikke var bra nok, sier Kristiansen.

Video: Bjørgen slått av Kowalczyk og Johaug på 10-kilometeren

Video Johaug og Kowalczyk i spurten

Johaug og Kowalczyk i spurten

Siste nytt

 • Ruud faller på ATP-rankingen

  Casper Ruud har falt ned til tredjeplass på ATP-rankingen, og er nå bak spanjolene Rafael Nadal og Carlos Alcaraz.

  Fallet kommer etter at Ruud tidvis fikk kjørt seg kraftig i kvartfinalen mot japanske Yoshihito Nishioka i ATP 250-turneringen i Seoul. Han var førsteseedet i turneringen og storfavoritt til tittelen, men tapte med sifrene 2-6, 6-3, 2-6.

  23-åringen kan likevel se fram mot ATP-sluttspillet som avvikles i Torino mellom 13. og 20. november. Der møtes årets åtte beste spillere.

  South Korea Tennis Korea Open
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Rune trekker seg fra storkampen mot Alcaraz

  Det danske tennistalentet Holger Rune (19) har trukket seg fra ATP-turneringen Astana Open grunnet en skade i kneet.

  Det kommer frem i turneringsprogrammet, der den danske tennisspilleren ikke lenger er oppført.

  Rune skulle møtt verdenséner Carlos Alcaraz (19) i den første runden tirsdag – to dager etter finalenederlaget for sveitsiske Marc-Andrea Hüsler i ATP-turneringen i Sofia.

  Søndag uttalte han at han var i tvil om han ville kunne spille kampen mot tenåringskollegaen.

  – Jeg må ta en avgjørelse. Jeg kjente smerter i høyre kne i dag, så vi får se om jeg blir klar fysisk, sa han ifølge danske BT.

  Astana Open er en ATP 500-turnering. Belgiske David Goffin stepper inn for Rune.

  Bulgaria Denmark Tennis
  Foto: Pavel Danev / AP
 • Regjeringen i Indonesia møtes etter fotballtragedie

  Indonesias regjering og sikkerhetsmyndigheter møttes mandag etter at minst 125 mennesker døde i opptøyer på en fotballstadion i helgen.

  – Vi er fast bestemt på å ta grep etter tragedien under ligakampen i Malang, sa sikkerhetsminister Mohammad Mahfud til journalister.

  – Vi vil undersøke om det er begått noen lovbrudd eller kriminelle handlinger i det som skjedde, sa han.

  Tragedien lørdag kveld på Kanjuruhan Stadium i Malang førte til at den indonesiske presidenten Joko Widodo beordret stans i elitedivisjonen.

  De fleste av ofrene døde av oksygenmangel etter at tusenvis av fans invaderte banen da hjemmelaget Arema tapte 3–2 mot den rivaliserende klubben Persebaya Surabaya, sa politiet.

  Vitner fortalte til lokale medier at politiet jaget tilskuere som tok seg ut på banen, og tvang dem til å gå tilbake til tribunen. De sa at politiet skjøt tåregass på tribunen, noe som fikk tilskuerne til å forsøke å komme seg ut til utgangsdørene.

  Bruken av tåregass reiste spørsmål om sikkerhetspersonellet hadde fulgt riktige prosedyrer for å håndtere en folkemengde inne på en stadion.

  Indonesia Soccer Deaths
  Foto: Dita Alangkara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste