NRK Meny
Normal

Innrømmer at sykdommen gjorde Bjørgen svakere

Marit Bjørgen og langrennsledelsen forsøkte å avdramatisere langrennsdronningens sykdomsforfall like før jul. Nå innrømmer trener Egil Kristiansen at det kan ha svekket Tour de Ski-sjansene.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen var alt i alt fornøyd med andreplassen i Tour de Ski selv om hun var svært nær sammenlagtseieren.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Hadde hun unngått den sykdommen, så hadde hun nok vært klart bedre skikket til å vinne Tour de Ski, sier Egil Kristiansen til NRK.no.

Bjørgen var knusende overlegen i stort sett alt hun stilte opp i før hun ble syk og reiste hjem fra verdenscuprennene i Rogla 16. desember.

Langrennsdronningen var sår i halsen, og måtte ta det med ro noen dager før jul. Men etter å ha tapt Tour de Ski med fattige 28 sekunder, er spørsmålet hvordan styrkeforholdet hadde vært dersom Bjørgen hadde holdt seg frisk.

Tapte i starten

Etter at Justyna Kowalczyk avgjorde Tour de Ski opp mot Alpe Cermis, er nemlig Bjørgen klar på at det ikke var dette rennet som var dårligere enn planlagt.

Det var de første rennene i Touren som ble utslagsgivende.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg holder i ni løp, og jeg synes jeg går bra i bakken. Skulle jeg klart seieren i Tour de Ski, så burde jeg gått bedre løp i starten av Touren. Jeg tenker da rennene i Oberhof, og spesielt 10-kilometeren. Der burde jeg gått bedre, sier Bjørgen om rennet der hun ble nummer tre på glatte ski.

Kowalczyk hadde vunnet Tour de Ski to ganger før årets konkurranser, og har tidligere vist at hennes styrker er at hun holder et høyt nivå gjennom hele touren, og at hun også er god i den avgjørende klatrebakken som avslutter konkurransen.

Dermed var det tidlig klart at Bjørgen aller helst burde ha noen skunders forsprang før den siste etappen for å ha en skikkelig mulighet til å vinne.

Slik gikk det ikke.

Kowalczyk vant de tre første etappene, og i stedet for å lede Touren, lå Bjørgen 22,2 sekunder bak den polske jenta etter tre renn. Selv om Bjørgen våknet og vant de fire neste etappene, klarte hun aldri å få noe forsprang på Kowalczyk før avslutningsetappen.

Video: Bjørgen blir fragått i monsterbakken (artikkelen fortsetter under)

Video Her sprekker bjørgens Tour drøm

Her sprekker Bjørgens Tour drøm.

Vil ikke spekulere

Video Årets trener: Egil Kristiansen

Trener Egil Kristiansen mener Bjørgen hadde hatt større sjanser i Tour de Ski-sammendraget om hun hadde unngått sykdommen før jul.

Foto: Nyhetsspiller

Hvorvidt det var sykdommen før jul som ble avgjørende for at hun startet sesongens store mål svakere enn forventet, ønsker imidlertid ikke Bjørgen å tenke særlig mye på.

– Det blir bare spekulasjoner. Jeg gikk fort i Davos (10.-11. desember, journ.anm.), men Justyna har jo også forbedret seg etter det. Det er bare 28 sekunder som skiller etter ni løp. Men det er kanskje ikke vits i å tenke så mye på det, sier hun.

Trener Egil Kristiansen er imidlertid klar på at det ikke er mulig å ha noen løp som ikke er topp dersom man skal vinne Tour de Ski.

– Det er små marginer her, og for å vinne touren må du være i form hele veien – og ha litt flaks. Det er jo de løpene i starten i Oberhof og litt i Oberstdorf at det kanskje ikke var bra nok, sier Kristiansen.

Video: Bjørgen slått av Kowalczyk og Johaug på 10-kilometeren

Video Johaug og Kowalczyk i spurten

Johaug og Kowalczyk i spurten

Siste nytt

 • Avlyser V75-stevne i Harstad

  Det Norske Travselskap (DNT) og Rikstoto har besluttet å avlyse V75-stevnet i Harstad 4. august, skriver Trav- og galoppnytt.

  – Det er kontinuerlig strid mellom miljøene i Harstad og Bodø, vil vi ikke avvikle V75-løp i Harstad i år, sier Knut Weum.

  Travhest Ferrari BR
  Foto: Anders Kongsrud / hesteguiden.com / NTB scanpix
 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk