NRK Meny
Normal

Bjørgen: – Skremmende at private helseopplysninger offentliggjøres

Marit Bjørgen liker svært dårlig at en tv-kanal har fått tak i private opplysninger som løperne selv ikke har fått av Det internasjonale skiforbundet (FIS). FIS beklager at det har skjedd.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen, her fra Lahti forrige helg, mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) må forklare hvorfor SVT har fått tak i lister med blodverdier.

Foto: Heikki Saukkomaa / Ap

– Det er skremmende. Selv har jeg aldri fått utlevert mine blodverdier fra 2000-tallet av FIS og IOC. Jeg synes de bør komme på banen og forklare situasjonen.

Sarah Lewis

Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Når NRK.no snakker med generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, onsdag kveld har hun ikke sett den svenske dokumentaren som ser nærmere på høye blodverdier i langrenn på 2000-tallet, men hun beklager at FIS ikke har klart å holde disse opplysningene hemmelig.

– Vi ville aldri gjort dette og det er ekstremt skuffende at det skjer. Dette skal behandles konfidensielt og det er bare autorisert personell som skal ha tilgang til denne informasjonen, sier en oppgitt generalsekretær på telefon til NRK.no og legger til:

– Jeg forstår frustrasjonen hennes (Bjørgens).

Blodverdiene som kommer frem i dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» er hentet fra konfidensielle blodvedier tatt av FIS.

Spekulasjoner

Etter onsdagens verdenscupsprint i Drammen måtte Marit Bjørgen svare på hva hun tenker om at det igjen kommer en ny dokumentar som kaster mørke skygger over langrennssporten.

Samtidig som hun og resten av langrennseliten vendte blikket mot helgens verdenscup i Holmenkollen sendte den svenske tv-kanalen SVT dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden».

Der rettes det mistanker mot flere internasjonale langrennsløpere på grunn av høye blodverdier på 2000-tallet.

– Det er bare spekulasjoner, ikke noe fakta. Det synes jeg er frustrerende og irriterende, sier Bjørgen.

Den eneste norske som nevnes med navn er Anders Aukland. Han publiserte onsdag sine blodverdier i VG for å bevise sin uskyld.

– Stoler kun på meg selv

Bjørgen sier hun ikke har noe å skjule, men føler seg forvarssløs ettersom publikum får all informasjonen gjennom mediene.

– Både det norske folk og andre blir styrt av media og får en oppfatning gjennom medienes fremstilling. Da føler man seg forsvarsløs når det gjelder hva man selv sier.

Hun velger å konsentrere seg om seg selv.

– Det eneste man kan gjøre er å stole på seg selv og det man gjør så får man prøve å drite i det som er rundt seg. Det er den eneste måten en kan gjøre det på, sier Bjørgen som tok tre OL-gull i Sotsj.

– Hvorfor disse blodprøvene har havnet i hendene på et svensk tv-selskap - noen som ikke har noe med dem å gjøre, sier Bjørgen.

Siste nytt

 • Kastrati til Kristiansund

  Flamur Kastrati har signert for Kristiansund, det melder Tidens Krav. Avisa spekulerer i at overgangssummen er på 500 000 kroner. Kastrati kommer fra Sandefjord og har signert en kontrakt fram til sommeren 2021.

  Flamur Kastrati
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • LSK Kvinner henter landslagsspiller

  LSK Kvinner har signert den islandske landslagsspilleren Sigridur Lara Gardarsdottir, det melder klubben på sin hjemmeside. 24-åringen har 13 landskamper for Island og kommer fra den hjemlige storklubben IBV.

  Sigridur Lara Gardarsdottir
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Moses trekker seg

  Chelseas Victor Moses gir seg på Nigerias landslag. Det melder han i en post på instagram. Moses fikk 37 landskamper og 12 mål for landslaget, som kalles «Super Eagles». Nigeria røk ut i gruppespillet av sommerens VM.

  Victor Moses
  Foto: Toru Hanai / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld
NM-veka: Kveldsmagasin
Doping Documentary: IOC og det russiske dopingkomplottet