Bjørgen: – Skremmende at private helseopplysninger offentliggjøres

Marit Bjørgen liker svært dårlig at en tv-kanal har fått tak i private opplysninger som løperne selv ikke har fått av Det internasjonale skiforbundet (FIS). FIS beklager at det har skjedd.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen, her fra Lahti forrige helg, mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) må forklare hvorfor SVT har fått tak i lister med blodverdier.

Foto: Heikki Saukkomaa / Ap

– Det er skremmende. Selv har jeg aldri fått utlevert mine blodverdier fra 2000-tallet av FIS og IOC. Jeg synes de bør komme på banen og forklare situasjonen.

Sarah Lewis

Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Når NRK.no snakker med generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, onsdag kveld har hun ikke sett den svenske dokumentaren som ser nærmere på høye blodverdier i langrenn på 2000-tallet, men hun beklager at FIS ikke har klart å holde disse opplysningene hemmelig.

– Vi ville aldri gjort dette og det er ekstremt skuffende at det skjer. Dette skal behandles konfidensielt og det er bare autorisert personell som skal ha tilgang til denne informasjonen, sier en oppgitt generalsekretær på telefon til NRK.no og legger til:

– Jeg forstår frustrasjonen hennes (Bjørgens).

Blodverdiene som kommer frem i dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» er hentet fra konfidensielle blodvedier tatt av FIS.

Spekulasjoner

Etter onsdagens verdenscupsprint i Drammen måtte Marit Bjørgen svare på hva hun tenker om at det igjen kommer en ny dokumentar som kaster mørke skygger over langrennssporten.

Samtidig som hun og resten av langrennseliten vendte blikket mot helgens verdenscup i Holmenkollen sendte den svenske tv-kanalen SVT dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden».

Der rettes det mistanker mot flere internasjonale langrennsløpere på grunn av høye blodverdier på 2000-tallet.

– Det er bare spekulasjoner, ikke noe fakta. Det synes jeg er frustrerende og irriterende, sier Bjørgen.

Den eneste norske som nevnes med navn er Anders Aukland. Han publiserte onsdag sine blodverdier i VG for å bevise sin uskyld.

– Stoler kun på meg selv

Bjørgen sier hun ikke har noe å skjule, men føler seg forvarssløs ettersom publikum får all informasjonen gjennom mediene.

– Både det norske folk og andre blir styrt av media og får en oppfatning gjennom medienes fremstilling. Da føler man seg forsvarsløs når det gjelder hva man selv sier.

Hun velger å konsentrere seg om seg selv.

– Det eneste man kan gjøre er å stole på seg selv og det man gjør så får man prøve å drite i det som er rundt seg. Det er den eneste måten en kan gjøre det på, sier Bjørgen som tok tre OL-gull i Sotsj.

– Hvorfor disse blodprøvene har havnet i hendene på et svensk tv-selskap - noen som ikke har noe med dem å gjøre, sier Bjørgen.

Siste nytt

 • TV 2: Sier nei til Uno-X

  Edvald Boasson Hagen slår ikke til på tilbudet fra det norske Uno-X-laget. Sykkelveteranen forlenger i stedet kontrakten med TotalEnergies, erfarer TV 2.

  Rudsbygdingen har takket nei til å bli en del av Uno-X-satsingen. Det bekrefter lagets sportssjef Jens Haugland.

  – Vi må bare erkjenne at det vi kom opp med, ikke var attraktivt nok for Edvald, sier han til TV 2.

  Tanken var at Boasson Hagen kunne komme inn på laget som en mentor for et ungt mannskap.

  – Vi skulle naturligvis ønske at han kom til oss, men har full respekt for hans valg. Edvald er en legende i norsk sykkel, og det hadde vært spennende å lære litt av alt han har vært med på, sier Haugland.

  TV 2 har kilder på at Boasson Hagen fortsetter oppholdet i franske TotalEnergies. Han kom til laget foran årets sesong.

  – Ingen kommentar, svarer 34-åringen på spørsmål om hvor han sykler i 2022.

  Tour de France - Team Dimension Data News Conference
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Ronaldo passerte Messi

  Cristiano Ronaldo topper Forbes' ranking over verdens best betalte fotballspillere. Han jekket stjernerivalen Lionel Messi ned fra førsteplassen.

  Det amerikanske finansmagasinet Forbes lager hvert år en topp-ti-liste over fotballens mest gasjerte spillere.

  Ifølge Forbes tjener Ronaldo 125 millioner dollar (1,08 milliarder kroner) i året etter skiftet fra Juventus til Manchester United. Han inntar tetposisjonen selv om han gikk med på et markant lønnskutt før England-comebacket. 44 prosent av summen utgjør andre inntekter enn spillerlønn.

  Messi er oppført med høyere lønn, men har mindre sponsorutbetalinger enn Ronaldo. Totalt mener Forbes at han nå har en årsinntekt på 110 millioner dollar (953 millioner kroner).

  Argentineren ville fortsatt toppet rangeringen om han kunne spilt videre i Barcelona og håvet inn like mye som før. I august ble han Paris Saint-Germain-spiller for de neste to sesongene.

  Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal