NRK Meny
Normal

Johaug og Bjørgen reagerer på nærgående filming

De norske langrennsjentene og trenerne reagerer sterkt på at tysk fjernsyn i går filmet de norske jentene mens de skiftet klær i målområdet.

Video Langrennsjentene klager over nærgående TV-produksjon

VIDEO: Langrennsjentene klager over nærgående TV-produksjon.

– Man må heller ha fokus på det som skjer i løpet enn halvnakne damer. Dette er ufint, sier en oppgitt Marit Bjørgen til NRK.

Det tyske kamerateamet var svært nærgående da blant andre Therese Johaug, Marit Bjørgen og Heidi Weng kledde av seg og skiftet til tørt tøy etter søndagens etappe i Oberstdorf.

marit bjørgen

Bjørgen oppgitt over tysk TV.

Foto: Ã…serud, Lise / Scanpix

Bildene, som viste de norske langrennsjentene i bar overkropp, varte i flere minutter, og var svært nærgående.

Jentene hadde ikke noe telt å skifte i, og det var tydelig at jentene følte seg ukomfortabel med filmingen.

Sendingen gikk verden over, og nå reagerer jentene svært sterkt på filmingen.

– Det er ikke akkurat morsomt å få et kamera opp i ansiktet når vi står der og skifter. Men vi er vant til å vrenge av oss både her og der, så vi er ikke sjenert, men de burde spart oss for dette, sier Therese Johaug til NRK.

– Nå må vi sette krav til FIS om et telt i målområdet, men TV generelt bør ha mer skikk enn som så, påpeker Bjørgen.

Protesterer på hendelsen

Den norske langrennsledelsen har nå levert inn en skarp protest på det som skjedde.

Johaug

Therese Johaug, Marit Bjørgen og Heidi Weng skiftet til tørt tøy da de ble filmet.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Slike ting skal ikke skje, og jentene har sagt ifra at de ikke synes at dette var noe som skulle skje under et skiløp. Derfor har vi sagt ifra til FIS. Vi håper at de gjør noe med det, og at dette var en glipp, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Renndirektør i FIS, Jürg Capol, er kritisk til filmingen til det tyske TV-teamet, og har denne kommentaren til det som skjedde.

– Det er ikke vårt ønske at man filmer på dette tidspunktet. Jentene trenger tid til å slappe av og skifte, sier han til NRK.

Ikke første gang

Dette er for øvrig ikke første gang tysk TV viser halvnakne langrennsjenter fra Norge.

Under VM i 2005 i Oberstdorf ble også de norske jentene filmet av tysk TV mens de skiftet til tørt tøy. Både Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud ble vist mens de skiftet i målområdet.

– Jeg forstår ikke interessen av å vise på TV at vi skifter til tørt tøy, sa Marit Bjørgen til VG da.

Inggard Lereim

Leder for den medisinske komiteen for nordiske grener i FIS, Inggard Lereim.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Jeg husker Oberstdorf-VM. Dette er jo typisk tysk TV, men jeg synes det er fryktelig synd, sier Norges langrennsdronning til NRK i 2012.

– Barnslig og hjelpeløst

Leder for den medisinske komiteen for nordiske grener i FIS, Inggard Lereim, sier at utøverne skal ha et telt å skifte i etter at løpet er over. Han sier at de enkelte arrangørene har ansvaret.

– Vi hadde jo dette spetakkelet også i fjor, og som sjefslege for Norges skiforbund tok jeg opp dette i FIS. Det skal være et telt i målområdet til disposisjon for utøverne, slik at de får skifte i fred og ro, sier han.

– Jeg var meget overrasket over at dette ikke var i orden ved dette arrangementet. Problemet er bare at enkelte arrangører slurver med pålegget fra FIS, sier Lereim.

Han håper nå at arrangørene skjerper seg i resten av Tour de Ski og verdenscupsesongen.

– Slik tjuvtitting på unge damer er både barnslig og hjelpeløst, mener han.

Siste nytt

 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal