Hopp til innhold

Bjørgen om Marius' «treningsprotest»: – Han sier: «ikke, mamma»

Da sønnen begynte å prøve å stanse Marit Bjørgen fra å trene, ble hun enda litt mer sikker på at hun ville legge opp. I dag går hun sitt aller siste skirenn.

Lindmo dro hjem til Marit Bjørgen for å hjelpe til med å pakke den siste bagen før NM og slå av en prat.

PAKKET SISTE BAG: Marit Bjørgen pakket sin siste konkurransebag for noen dager siden. Da var NRK-programleder Anne Lindmo på besøk.

– Det blir rart å komme i mål og tenke over at det blir det siste jeg gjør. Jeg har hatt den tanken tidligere i vinter også. Da jeg vant i Kollen, var det en klump i halsen, sier Marit Bjørgen.

I dag går tidenes langrennsløper sitt aller siste skirenn. Etter tremila i NM setter Bjørgen punktum. Tremila kan du se på NRK1 eller her på NRK.no fra klokken 11.55.

Programleder Anne Lindmo var med da Bjørgen for noen dager siden pakket sin aller siste konkurransebag før avreise til Alta, og hele seansen vises i kveldens «Lindmo» på NRK1.

– Vil at jeg skal være hjemme

Da fortalte Bjørgen om hvordan det å bli mor har endret henne som idrettsutøver, og hvordan ønsket om å være mer sammen med sønnen var en av årsakene til at motivasjonen ble mindre. Fredag fortalte Bjørgen gråtkvalt at hun legger opp.

– Det har mye å gjøre med at jeg har fått Marius. Som regel har man en tomhetsfølelse når man er ferdig med et mesterskap, men det har jeg ikke følt på de to siste årene. Da er det rett hjem til Marius og den vanlige hverdagen igjen, forteller Bjørgen.

familien

Bjørgen gleder seg til enda mer tid sammen med familien.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Hun sier det har blitt tøffere å reise fra sønnen etter hvert som han er blitt eldre. Marius er nå to år gammel.

– Han skjønner mer nå. Hvis jeg har på meg treningsklær og skisko og skal ut og trene, så bare nekter han. Han sier «ikke, mamma», og så begynner han å ta av meg jakka eller pannebåndet. Da vet han at jeg skal bort, og han vil at jeg skal være hjemme, forteller Bjørgen.

bjørgen og lundberg

Bjørgen sier samboeren Fred Børre Lundberg aldri har oppmuntret henne til å slutte. - Jeg vil si han har vært veldig tålmodig. Jeg har skutt gullfuglen og vært heldig. Han har drevet med toppidrett selv, og vet hva som kreves, sier Bjørgen.

Bestemte seg egentlig i fjor

Også samboer Fred Børre Lundberg har merket at Bjørgens motivasjon har forandret seg. Han bet seg spesielt merke i det siste Bjørgen sa før avreise til OL tidligere i vinter.

– Jeg har aldri opplevd at hun har slitt med motivasjon, men det har vært litt tendenser denne sesongen. Det siste hun sa før hun dro til OL, var «jeg gleder meg til å komme hjem». Da skjønte jeg at det kanskje var begynt å bli på tide. «Dra nå bort og kos deg», sa jeg, forteller han.

Bjørgen visste egentlig allerede for nesten ett år siden at dette ville bli hennes siste sesong. Hun tror ikke hun kommer til å angre, men innrømmer at hun lurer på hvordan det kommer til å kjennes etter hvert.

– Jeg har tenkt på hvilke følelser jeg vil ha til sommeren, når alt har satt seg og det har gått litt tid, sier hun.

38-åringen har ennå ikke bestemt seg for hva hun skal drive med når skikarrieren er over. Hele intervjuet hjemme hos Bjørgen og Lundberg kan du se i kveldens «Lindmo» på NRK1 kl. 21.45.

pakke

Lindmo var med da Bjørgen pakket sin siste konkurransebag.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

 • Publikumsrekord da Sverige slo Brasil

  33.218 tilskuere så det svenske kvinnelandslaget slå Brasil 3-1 i Solna tirsdag. Det er mer enn 7000 flere enn den tidligere rekorden.

  Det var i dagene før oppgjøret håp om at de ville slå rekorden fra 2019. Den gang tok Sverige imot Tyskland foran 25.882 tilskuere.

  Tirsdag så 33.218 Sverige vinne EM-oppkjøringskampen over Brasil. Johanna Rytting Kaneryd, Lina Hurtig og Stina Blackstenius scoret målene for de gule og blå, mens Débora de Oliveira sto for gjestenes scoring.

  Brasil tok ledelsen etter 50 minutters spill, og etter 65 minutter utlignet Kaneryd. Deretter sikret Hurtig og Blackstenius hjemmejubel.

  Det er den tidligere svenske landslagsstjernen Pia Sundhage som leder Brasil. Hun trente Sverige fra 2012 til 2017. (NTB)

  Landskamp Norge-Sverige
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste