– Jeg synes det er tullete, rett og slett. Det er vanskelig å skjønne, sier Marit Bjørgen når NRK møter henne på VM-oppladning i Davos tirsdag.
Hun snakker om dopingdommen mot Therese Johaug. Johaug ble fredag dømt til 13 måneders utestengelse fra idretten etter at hun 16. september i fjor avla en dopingprøve som inneholdt det forbudte anabole steroidet clostebol.
Johaug forklarte at hun fikk i seg stoffet via en leppekrem, og ble av domsutvalget i Norges idrettsforbund trodd på dette.
Ikke prestasjonsfremmende
Dommen legger dessuten til grunn at dosen Johaug hadde i kroppen ikke hadde prestasjonsfremmende effekt.
Når Johaug først blir trodd på at hun ikke har jukset bevisst, og heller ikke har hatt en prestasjonsfremmende effekt, synes Bjørgen det er vanskelig å forstå at sanksjonen er 13 måneders utestengelse.
– Therese blir trodd, hun har vært uheldig og fått det i seg gjennom en salve hun har på leppene. Likevel får hun 13 måneder. Det sier litt om rettssikkerheten vår. Vi har ingen ting å stille opp med, sier Bjørgen til NRK.
GODE VENNINNER: Marit Bjørgen skulle gjerne vært mer til stede for Therese Johaug.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixNRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran, er enig i at han synes Johaug sin straff er for streng og at rettssikkerheten for utøverne er for dårlig.
– Dopingreglementet er ment for å ta de som jukser bevisst. Når vi da får en situasjon som denne der Therese definitivt blir trodd på at hun ikke har gjort dette for å forbedre prestasjonene sine. Da blir det helt urimelig at hun skal straffes så hardt.
– Mister alt
– De skjønner saken hennes, men uansett får du 13 måneder og mister alt du har rundt deg, dine lagvenninner og muligheten til å bruke Olympiatoppen, påpeker Bjørgen.
Linda Hofstad Helleland, som er visepresident i Det internasjonale antidopingbyrået WADA, ønsker ikke å kommentere saken nå, ettersom WADA er en av instansene som fortsatt kan anke Johaug-dommen.
Selv har Marit Bjørgen møtt Johaug noen ganger gjennom vinteren.
– Jeg har hatt noen økter med Therese, og jeg har hatt henne hjemme hos meg på lunsj, forteller hun.
VITNET: Marit Bjørgen avla vitneforklaring da Johaug-saken var oppe til høring.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVille vært mer til stede
Johaug kan som kjent ikke delta i organisert trening, men Bjørgen og Johaug kan trene sammen på eget initiativet.
Bjørgen har likevel et snev av dårlig samvittighet overfor venninnen.
– Det har vært litt med at man er mye på farten og ikke har fått vært helt til stede for Therese, jeg synes det har vært litt vanskelig til tider. Jeg hadde ønsket å kunne være der mer for henne, sammen med henne, sier Marit Bjørgen.
– Mulig å sette seg inn i regelverket
Jurist og ekspert på Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), Robin Mackenzie-Robinson, forstår at det kan føles urimelig med 13 måneders utestengelse siden Johaug ble trodd.
Han understreker likevel at toppidrettsutøvere skal dømmes etter det regelverket som finnes i dag, og det sier klart at utøvere som har utvist skyld skal utestenges.
– Det er et regelverk som det er mulig for dem å sette seg inn i. Det er ikke fryktelig komplisert, sier han.
GJERNE DISKUSJON: Jurist Robin Mackenzie-Robinson mener det er sunt at det komme en diskusjon om dagens dopingregler, men understreker at Therese Johaug må dømmes etter det regelverket som er i dag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHan poengterer at Johaug har testet positivt for et forbudt stoff med en strafferamme på ett til fire år.
Det at hun fikk 13 måneder mener han viser at domsutvalget har tatt høyde for at stoffet ikke er prestasjonsfremmende, og at hun kun har utvist skyld ved ikke å undersøke kremen utover det å stole på legen.
– Hadde hun kunne dokumentere at hun hadde utført flere undersøkelser enn kun å forhøre seg kort med legen, kan det hende de hadde kommet frem til at hun var uten skyld og ikke fått noen utestengelse i det hele tatt, sier Mackenzie-Robinson.
Han ønsker en debatt om regelverket velkommen, men understreker at Johaug må dømmes etter dagens regelverk.