Hopp til innhold

– Tullete, rett og slett. Vanskelig å skjønne

DAVOS/OSLO (NRK): Marit Bjørgen stiller spørsmål ved idrettsutøvernes rettssikkerhet etter at Therese Johaug ble dømt til 13 måneders utestengelse selv om hun ble trodd på sin forklaring.

MARIT BJØRGEN LADER OPP TIL SKI VM I DAVOS

SLAKTER JOHAUG-DOMMEN: Marit Bjørgen skjønner ikke hvordan Therese Johaugs forseelse kan gi en utestengelse på 13 måneder.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg synes det er tullete, rett og slett. Det er vanskelig å skjønne, sier Marit Bjørgen når NRK møter henne på VM-oppladning i Davos tirsdag.

Hun snakker om dopingdommen mot Therese Johaug. Johaug ble fredag dømt til 13 måneders utestengelse fra idretten etter at hun 16. september i fjor avla en dopingprøve som inneholdt det forbudte anabole steroidet clostebol.

Johaug forklarte at hun fikk i seg stoffet via en leppekrem, og ble av domsutvalget i Norges idrettsforbund trodd på dette.

Ikke prestasjonsfremmende

Dommen legger dessuten til grunn at dosen Johaug hadde i kroppen ikke hadde prestasjonsfremmende effekt.

Når Johaug først blir trodd på at hun ikke har jukset bevisst, og heller ikke har hatt en prestasjonsfremmende effekt, synes Bjørgen det er vanskelig å forstå at sanksjonen er 13 måneders utestengelse.

– Therese blir trodd, hun har vært uheldig og fått det i seg gjennom en salve hun har på leppene. Likevel får hun 13 måneder. Det sier litt om rettssikkerheten vår. Vi har ingen ting å stille opp med, sier Bjørgen til NRK.

Johaug og Bjørgen Sognefjellet

GODE VENNINNER: Marit Bjørgen skulle gjerne vært mer til stede for Therese Johaug.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran, er enig i at han synes Johaug sin straff er for streng og at rettssikkerheten for utøverne er for dårlig.

– Dopingreglementet er ment for å ta de som jukser bevisst. Når vi da får en situasjon som denne der Therese definitivt blir trodd på at hun ikke har gjort dette for å forbedre prestasjonene sine. Da blir det helt urimelig at hun skal straffes så hardt.

– Mister alt

– De skjønner saken hennes, men uansett får du 13 måneder og mister alt du har rundt deg, dine lagvenninner og muligheten til å bruke Olympiatoppen, påpeker Bjørgen.

Linda Hofstad Helleland, som er visepresident i Det internasjonale antidopingbyrået WADA, ønsker ikke å kommentere saken nå, ettersom WADA er en av instansene som fortsatt kan anke Johaug-dommen.

Selv har Marit Bjørgen møtt Johaug noen ganger gjennom vinteren.

– Jeg har hatt noen økter med Therese, og jeg har hatt henne hjemme hos meg på lunsj, forteller hun.

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017.

VITNET: Marit Bjørgen avla vitneforklaring da Johaug-saken var oppe til høring.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ville vært mer til stede

Johaug kan som kjent ikke delta i organisert trening, men Bjørgen og Johaug kan trene sammen på eget initiativet.

Bjørgen har likevel et snev av dårlig samvittighet overfor venninnen.

– Det har vært litt med at man er mye på farten og ikke har fått vært helt til stede for Therese, jeg synes det har vært litt vanskelig til tider. Jeg hadde ønsket å kunne være der mer for henne, sammen med henne, sier Marit Bjørgen.

– Mulig å sette seg inn i regelverket

Jurist og ekspert på Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), Robin Mackenzie-Robinson, forstår at det kan føles urimelig med 13 måneders utestengelse siden Johaug ble trodd.

Han understreker likevel at toppidrettsutøvere skal dømmes etter det regelverket som finnes i dag, og det sier klart at utøvere som har utvist skyld skal utestenges.

– Det er et regelverk som det er mulig for dem å sette seg inn i. Det er ikke fryktelig komplisert, sier han.

Robin Mackenzie-Robinson

GJERNE DISKUSJON: Jurist Robin Mackenzie-Robinson mener det er sunt at det komme en diskusjon om dagens dopingregler, men understreker at Therese Johaug må dømmes etter det regelverket som er i dag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han poengterer at Johaug har testet positivt for et forbudt stoff med en strafferamme på ett til fire år.

Det at hun fikk 13 måneder mener han viser at domsutvalget har tatt høyde for at stoffet ikke er prestasjonsfremmende, og at hun kun har utvist skyld ved ikke å undersøke kremen utover det å stole på legen.

– Hadde hun kunne dokumentere at hun hadde utført flere undersøkelser enn kun å forhøre seg kort med legen, kan det hende de hadde kommet frem til at hun var uten skyld og ikke fått noen utestengelse i det hele tatt, sier Mackenzie-Robinson.

Han ønsker en debatt om regelverket velkommen, men understreker at Johaug må dømmes etter dagens regelverk.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal